lord_raven 18.12.2016 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam, Szukając projektanta i wykonawcy płyty fundamentowej pod mój dom, natrafiłem na rozwiązanie Grandtherm (http://www.grandtherm.pl/).Mam jednak pewne wątpliwości co do grubości warstw. Według tych przekrojów: http://www.grandtherm.pl/images/rozne/grandschem.jpg http://www.grandtherm.pl/images/rozne/ksztaltka1.jpg warstwa zazbrojonego betonu to jedynie 12-15cm i 5cm XPS pod całą płytą + dodatkowe 5cm pod ścianami. Czy aby nie jest to zbyt "lekka" konstrukcja dla domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym w technologii murowanej? Czy ktoś z bardziej doświadczony forumowiczów mógłby się odnieść do moich wątpliwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 19.12.2016 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Witam, Szukając projektanta i wykonawcy płyty fundamentowej pod mój dom, natrafiłem na rozwiązanie Grandtherm (http://www.grandtherm.pl/). Mam jednak pewne wątpliwości co do grubości warstw. Według tych przekrojów: http://www.grandtherm.pl/images/rozne/grandschem.jpg http://www.grandtherm.pl/images/rozne/ksztaltka1.jpg warstwa zazbrojonego betonu to jedynie 12-15cm i 5cm XPS pod całą płytą + dodatkowe 5cm pod ścianami. Czy aby nie jest to zbyt "lekka" konstrukcja dla domu jednorodzinnego z poddaszem użytkowym w technologii murowanej? Czy ktoś z bardziej doświadczony forumowiczów mógłby się odnieść do moich wątpliwości? odpowiem ci z doświadczenia swoje płyty i czytania forum. Daj sobie spokój z takim typem płyty - gdzie są pogrubienia/ostrogi pod ściany nośne. Najlepiej i dla wykonywania i mostków itd jest jak płyta będzie na całej powierzchni jednakowej grubości - czyli 20-25 cm w zależności od warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.12.2016 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Tak z ciekawości ... Czy w przypadku płyty fundamentowej (izolacja pozioma była położona na styropianie na którym jest wylana płyta) , tyle że nie mam 100% pewnosci czy jest ona całkowicie szczelna (a sądzę że nie ..) daje się jeszcze później folią na górze plyty fundamentowej na której beda ułożone instalacja , położony styropian , , ogrzewanie podłogowe i wylewki ? Chodzi mi o to czy najpierw po zakończiu SSO z dachem , przed położeniem instalcji (hydraulika.woda , elektryka) nie powinno się położyc czarnej folii i połączyć ją z iolacją poziomą (tej pod murami) ? Czy może nic takiego już się nie robi ?? , tylko od razu kładzie instalacje , później styropian , ogrzewanie podłgowe i wylewka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lord_raven 19.12.2016 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 @marcko, mógłbyś podeprzeć swoją opinie jakimiś faktami, albo nakierować mnie gdzie lub czego szukać? @kaszpir007, częściową odpowiedź na twoje pytanie znalazłem na stronie innego wykonawcy płyt - Parati: http://www.parati.com.pl/faq,33,pl.html "W którym momencie można (lub powinno się) zamontować system ogrzewania podłogowego przy budowie płyty fundamentowej?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcko 21.12.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 @marcko, mógłbyś podeprzeć swoją opinie jakimiś faktami, albo nakierować mnie gdzie lub czego szukać? @kaszpir007, częściową odpowiedź na twoje pytanie znalazłem na stronie innego wykonawcy płyt - Parati: http://www.parati.com.pl/faq,33,pl.html "W którym momencie można (lub powinno się) zamontować system ogrzewania podłogowego przy budowie płyty fundamentowej?" swoją płytę miałem zaprojektowaną jeszcze bardzie dziwnie niż to co pokazałeś - dałem do ponownego projektowania konstruktorowi ppkonstuktor (wiele razy się przewija przez forum) i człowiek mi to zrobił tak bardziej po ludzku bym rzekł robiłem wszystko sam więc mi najbardziej zależało na prostym układzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BusolaYR 23.01.2017 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2017 A czy ktoś z forumowiczów ma wykonaną płytę przez ta firmę? lub coś wie o tej firmie? Zastanawiamy się nad wyborem tej firmy do budowy pod dom jednorodzinny parterowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bRutaL 09.11.2017 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2017 Podpinam sie pod pytanie BusolaYR. Czy ktoś ma doświadczenia z firmą GrandTherm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bRutaL 22.03.2018 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2018 Podpinam sie pod pytanie BusolaYR. Czy ktoś ma doświadczenia z firmą GrandTherm ? No i sam sobie odpowiadam bo juz po akcji z płytą. Firma jak najbardziej na tak. Wszystko fajnie ogarnęli i pomimo drobnych utrudnień na placu budowy, mrozu itd dali radę i wszystko super się zgrało. także polecam. Teraz tylko czekam jak się płyta będzie sprawować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyjter83 24.03.2018 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2018 No i sam sobie odpowiadam bo juz po akcji z płytą. Firma jak najbardziej na tak. Wszystko fajnie ogarnęli i pomimo drobnych utrudnień na placu budowy, mrozu itd dali radę i wszystko super się zgrało. także polecam. Teraz tylko czekam jak się płyta będzie sprawować. Cześć, Możesz wrzucić na PW lub tutaj wymiary płyty i koszty jej wykonania? Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 12.05.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Również polecam firmę Grandtherm. Są bardzo pracowici, grzeczni, czyści i dokładni. Dodatkowo nasi sąsiedzi ich wychwalili pod niebiosa, za zachowanie.Płyta wylana tak jak powinno być w projekcie a nawet lepiej, bo zamiast betonu B20 dali z własnych środków B25 z dodatkiem W8. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 18.05.2019 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Izolacja, tak jak w pierwszym poście, macie naprawdę 5 cm? Ja mam u siebie 20 XPS-a ale teraz dałbym jeszcze 10 EPS-a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rigmec 18.05.2019 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Sam sobie odpowiem bo edycja nie działa. Spoko, choć w oczy rzuca się brak opaski przeciwwysadzinowej. Miłego mieszkania życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciężkiprzypadek 19.05.2019 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2019 (edytowane) Mamy 25 a opaskę chyba też będziemy mieć, ale to już inna firma wykona. Nie mieliśmy jej w cenie cały czas się zastanawiamy czy jest w naszym przypadku konieczna.Mamy grunty przepuszczalne piaszczyste, podobno wtedy się nie stosuje opasek. Edytowane 19 Maja 2019 przez ciężkiprzypadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wother 29.07.2019 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2019 Mam wykonaną płytę fund grzewczą przez firme GrandTherm. Sprawuje się super - stoi na niej dom szkieletowy, nie zauwazyłem aby gdziekolwiek był jakiś problem z izolacja czy cokolwiek innego. Co do samej firmy to była to najlepsza ekipa , która przewinęła się przez całą budowę. Szybko sprawnie, dokladnie i bardzo serdeczni Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margaryt 04.12.2019 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2019 Od paru dni mamy wylaną pytę przez firme GrandTherm. Ekipa wzorowa. Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ACCel 07.12.2019 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2019 (edytowane) To co oferuje ta firma to nie jest płyta fundamentowa, a raczej płytkie ławy fundamentowe scalone z posadzką. Swoją drogą całkiem ciekawa konstrukcja, tańsza w wykonaniu ale zapewniająca ciągłość izolacji.Musicie zadbać o dobre zabezpieczenie przeciwwysadzinowe, bo ta konstrukcja nie przenosi obciążeń tak jak gruba płyta. Możecie napisać ile kosztowała ta płyta z wykonaniem? Edytowane 7 Grudnia 2019 przez ACCel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts