Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Higrometry do mieszkania ( stacje pogodowe ) co daje wiarygodny pomiar ??

Recommended Posts

Witam, jaki higrometr lub stacja pogodowa jest godna uwagi i daje dokładny pomiar wolgotności ??

Higrometr analogowy jest coś warty ( taki za 10-15 zł bo tyle kosztuja) ?? wiem że należy go dobrze wykalibrować ( zamknąć w worku z roztworem soli i wykalibrować na 75% )

Czy jednak stacje pogodowe a jeśli tak to jakie możecie polecić ( może być najprostsza i najtańsza żeby bajery zbędne nie przekładały się na cene )

Ostatnio pożyczyłem od siostry 2 stacje pogodowe a sam posiadam dwie swoje . - położyłem wszystkie 4 koło siebie i każda pokazywała w miare podobną bo różnica między najniższa a najwyższą wynosiła zaledwie 0,9 stopniaC natomiast wilgotność już każdy pokazywał inaczej i między najniższą a najwyższą było aż 11% więc jest to bardzo dużo .

Dlaczego aż tak różne pomiary , skąd to się bierze ?? ( wszystkie stacje to takei typowe marketowe za 40-50 zł)

Ewentualnie jakie macie sprawdzone metody na wiarygodny pomiar wilgotności - zależy mi na tej wiedzy bo ostatnio dopiero uporałęm się w pewnym mieszkaniu z wentylacją i nawiewami i chcialbym poznać wiarygodne odczyty .

Dziękuje

U mnie temperatury podobnie skazuja ale wilgotnosc tez mam roznice 10% jeden od drugiego.Mam te najtansze i nie iem czy w ogole mozna je kalibrowac

Tych elektronicznych się nie kalibruje ( one są kalibrowane na taśmie przy produkcji) kalibrować można te analogowe ( wskazówkowe)

no i właśnie jak tu wierzyć tym elektronicznym, dlatego założyłem ten temat licząc że znajdzie się to ktoś kto zna się na temacie i coś podpowie :)