xirad 18.12.2016 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2016 Witam,Wykańczamy dom szkieletowy piętrowy. Mamy ułożoną wełnę w ścianach, stropach i przechodzimy do etapu kładzenia paroizolacji. Nie jestem pewien jak ona powinna przebiegać. Zgodnie z zasadami ze strony http://www.budujzdrewna.pl/ (za które dziękuję): "paroizolacji nie należy zakładać na przegrodach wewnętrznych tj. ścianach wewnętrznych i stropach międzykondygnacyjnych" Jeżeli chodzi o ściany wewnętrzne, sprawa jest prosta i oczywista - pomieszczenia są grzane, więc para jak wejdzie tak będzie mogła wyjść. Problem mam ze stropem międzykondygnacyjnym. Łatwiej i prościej byłoby zrobić osobno parter z paroizolacją na stropie i osobno piętro. W przypadku innym będą problemy na krokwiach (nacinanie, taśma itd...). Zrobienie osobno parteru i piętra zabezpiecza wełnę przed wilgocią pochodzącą z wnętrza budynku i wymaga mniej pracy. I tutaj moje pytanie - dlaczego nie należy zakładać paraizolacji na stropach międzykondygnacyjnych? I czy rozwiązanie opisane powyżej jest akceptowalne (osobno piętro i osobno parter ze stropem)? Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 19.12.2016 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Wykonawca przy etapie budowy kondygnacji, powinien wywinac folię pomiędzy nimi i teraz robić połączenie, żeby zachować ciągłość. Czy coś się stanie tego nie wiem, u mnie też nie zrobi, a ja nie dopilnowałem. Między stropami połączyłem jak się dało( wycinanie I taśma) póki co działa. Z tym, że ja mam wentylację mechaniczną, więc problem z wilgocią nie występuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 20.12.2016 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 W domu szkieletowym paroizolacje pełni dwie ważne funkcje: - opóźniacza pary- bariery ciśnienia Warstwa paroizolacji ma być ułożona na obudowie budynku aby powstał "balonik". Jeśli "balonik" nie będzie szczelny, opóźniacz pary nie będzie działał w miejscach nieszczelności (zawilgocenie wełny),a dodatkowo nie będzie bariery ciśnienia (izolacja nie działa w okolicach nieszczelności). W sezonie grzewczym na zewnątrz jest zimno, a wewnątrz ciepło. Słup ciepłego powietrza napiera na górne partie obudowy budynku wytwarzając nadciśnienie, co z kolei powoduje, że na dole wytwarza się podciśnienie. Mamy konwekcję naturalną. Jeśli dodatkowo wieje na zewnątrz silny wiatr dochodzi konwekcja wymuszona zmieniając rozkład ciśnień. W warunkach rzeczywistych nie ma w 100% szczelnych balonikówPoziom szczelności balonika określa współczynnik n50. PozdrawiamGREGOR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 20.12.2016 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 W domu szkieletowym paroizolacje pełni dwie ważne funkcje: - opóźniacza pary - bariery ciśnienia Warstwa paroizolacji ma być ułożona na obudowie budynku aby powstał "balonik". Jeśli "balonik" nie będzie szczelny, opóźniacz pary nie będzie działał w miejscach nieszczelności (zawilgocenie wełny), a dodatkowo nie będzie bariery ciśnienia (izolacja nie działa w okolicach nieszczelności). W sezonie grzewczym na zewnątrz jest zimno, a wewnątrz ciepło. Słup ciepłego powietrza napiera na górne partie obudowy budynku wytwarzając nadciśnienie, co z kolei powoduje, że na dole wytwarza się podciśnienie. Mamy konwekcję naturalną. Jeśli dodatkowo wieje na zewnątrz silny wiatr dochodzi konwekcja wymuszona zmieniając rozkład ciśnień. W warunkach rzeczywistych nie ma w 100% szczelnych baloników Poziom szczelności balonika określa współczynnik n50. Pozdrawiam GREGOR ale to są wartości w Pa .. a para wodna w hPa.. to taka mała różnica .. i para wodna wciśnie się "prawie wszędzie" .. przechodzi że co tylko może .. nawet przez folię się przedrże .. choć to ... 0,000 jakieś miejsce po przecinku .. nieskończony opór ma np szkło.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xirad 21.12.2016 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dziękuję za odpowiedzi. Rozmawiałem również z wykonawcą i podał kolejny argument:- wilgoć jeżeli przejdzie do wełny w stropie między-kondygnacyjnym musi mieć możliwość ujścia. W moim przypadku strop ten składa się z płyty OSB (2,2), styropianu, wylewki. Sprawia to, że góra stanowi zaporę dla pary wodnej i przy zamontowaniu paroizolacji od dołu wełna zaczęłaby gnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 22.12.2016 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Taaa, a skąd się tam weźmie, jak dasz paroizolację i jak się wykropli skoro będzie ciepło? A jak zaizolować przejście między stropami powiedział? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xmsg 27.12.2016 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) ale to są wartości w Pa .. a para wodna w hPa.. to taka mała różnica .. i para wodna wciśnie się "prawie wszędzie" .. przechodzi że co tylko może .. nawet przez folię się przedrże .. choć to ... 0,000 jakieś miejsce po przecinku .. nieskończony opór ma np szkło.. hPa by były jakby w domu była próżnia. Mi chodzi o przytrzymanie słupa ciepłego powietrza od konwekcji lub wiatru i to są Pa. Pozdrawiam GREGOR Edytowane 27 Grudnia 2016 przez xmsg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.12.2016 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Ale para wodna - oddziaływuje pod ciśnieniem i to ciśnienie powoduje że przeciska się przez np BK czy inne materiały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts