Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na dom do rozbiórki

Recommended Posts

Rozmawialem z ludzmi którzy zbierali i czyścili cegły z rozbiurek. Kompletnie nieopłacalna sprawa. Wychodzi dużo drożej niż kupienie nowych. Zresztą kto dziś buduje z pełnej cegły? chyba tylko kominy ale to nie takie cegły...

Ja osobiście nie lałbym płyty w miejscu gdzie są resztki fundamentowe starego budynku.

Poza tym co z przyłączami? Przecież całą kanalizację, wode i inne przepusty trzeba zrobić od nowa a więc stare najlepiej wywalić. Jedyna oszczędność to taka że mozna pominać niektóre projekty przyłączy i wszystko podpiać pod "remont" istniejących rurociągów. Tak czy siak dokumentacja powykonawcza i geodeta bedzie potrzebny. Wciśnkę do wodociągu tez na pewno trzeba nową bo stary odcinek jest stalowy i to wszystko jest do wywalenia. Koszty, koszty...

Wiem, że koszty...ale to nasze "wymarzone" miejsce:) Szukamy działki już parę lat i muszę przyznać, że dopiero ta robi na nas wrażenie. Jest dostęp do rzeki, działka jest ogromna bo aż 3500 m2. Ogromny ogród, dużo miejsca itd. Wiem, że najlepiej byłoby mieć całość w gotówce na działkę, zburzyć za swoje i potem kredytować tylko budowę nowego domu. Wszystko to wiem, ale po naszych analizach nie starczy nam na zakup tej działki. Brakuje niewiele, ale brakuje. Więc kredyt być musi.

Co do samego budynku -dom stoi bezpośrednio na gruncie, nie ma nawet wylanej podłogi, więc nasz zaprzyjaźniony budowlaniec odradzał nam remont ( taki był nasz początkowy pomysł ) i stanowczo polecił rozbiórkę. Nawet pomieszczenia są bardzo niskie i mój mąż ( prawie 2m wzrostu ) musi się schylać, żeby przejść przez drzwi. Zastanawiam się czy gdybyśmy dostali informację na piśmie z urzędu, że dom jest do rozbiórki i jest zamiar budowy nowego to banki patrzyłyby na nieruchomość trochę łaskawiej . Nie wiem jak to ugryźć, a działka śni nam się już po nocach:) Myślałam, że ktoś może już przechodził przez podobną sytuację i ma pomysł jak to zrobić.

Ps Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :)

Dozbierać albo namówić właścicieli na sprzedaż części działki bez domu. Banki nie dadzą kredytu na takich warunkach jak wam się wymyśliło. Szkoda czasu na zabawę. wszystkie mają bardzo podobne zasady i ograniczenia.

Można podzielić działki za gotówkę kupić tę z domem a skredytować niezabudowaną wtedy najlepiej aby dom budować na tej niezabudowanej.Osobno papiery na rozbiórkę i na nowy dom jeśli usytuowanie domu innym miejscu niż dotychczas jest możliwe i Wam odpowiada.

Tak ale żeby podzielić działke to trzeba ją kupić za gotowkę. Jak kupią na kredyt to bank nigdy nie zgodzi się na podział. No chyba że to tak naprawdę nie jest jedna działa w księdze wieczystej a przynajmniej dwie. Jedynym wyjściem jest podział przez obecnych właścicieli, procedura trwa pare miesięcy ale jak sie wam nie spieszy to można podpisac umowę przedwstępną (warunkową) i wpisać warunek że sprzedający zobowiązuja sie do podziału. Oczywiście o ile w ogóle działka po podziale nadawać sie będzie do budowy.

Tak ale żeby podzielić działke to trzeba ją kupić za gotowkę. Jak kupią na kredyt to bank nigdy nie zgodzi się na podział. No chyba że to tak naprawdę nie jest jedna działa w księdze wieczystej a przynajmniej dwie. Jedynym wyjściem jest podział przez obecnych właścicieli, procedura trwa pare miesięcy ale jak sie wam nie spieszy to można podpisac umowę przedwstępną (warunkową) i wpisać warunek że sprzedający zobowiązuja sie do podziału. Oczywiście o ile w ogóle działka po podziale nadawać sie będzie do budowy.

Przecież napisałam kupić zabudowaną za gotówkę czyli podział przed zakupem......A skredytować niezabudowaną, wystarczy środków na zakup jednej a na drugą kredyt.

Kilka lat poszukiwania działki to dodatkowo kilka mcy na podział chyba nie robi różnicy. .

Który bank im skredytuje działkę pod budowę domu jak już sama działka będzie w kredycie. A gdzie wkład własny?

Nie wiemy jaka jest sytuacja finansowa ponoć brakuje niewiele....

A zabezpieczyć może się np na działce którą kupią za gotówkę .....Wtedy wyburzenie przesunie się w czasie.....

Może zanim zaczną budować spłacą????

No skoro bedą się musieli zabezpieczać tą drugą działką to hipoteka na nią a wiec brak mozliwości rozbiórki znowu, brak mozliwosci sprzedaży jesli będzie potrzebna kasa... tak z doświadczenia... banki lubią proste umowy, jak najmniej warunków, jak najwięcej wkładu własnego. Ale tak sobie gdybamy a bardzo prawdopodobne że nie ma żadnej szansy na podzial albo ze wzgledu na właścicieli albo ze względu na specyfike i kształt działki.

Rozmawialem z ludzmi którzy zbierali i czyścili cegły z rozbiurek. Kompletnie nieopłacalna sprawa. Wychodzi dużo drożej niż kupienie nowych.

Cegłą cegle nierówna. Kupuje się starą cegłę do uzupełnień w budynkach zabytkowych. Do budowy murków, do ozdobnych ścian, do wypełnień w pruskim murze. Zależy od cegły.

Najśmieszniejsze są sytuacje łatania zabytków nową cegłą, gdy po 10 latach nowa cegła rozpada się, a stara stoi. Sam to widzę czasami.

Zamek w Malborku został odbudowany z cegły rozbiórkowej. Dlatego stoi. :-D

też to przerabiałem miałem działkę z domem starym do wyburzenia sprzedałem działkę razem z domem i kupiłem inną teraz widzę jak się tam męczą koszta olbrzymie bo był eternit,

budowali dom w innym miejscu niż były stary dom fundamenty leżą im pod ziemią musieli nawieźć "trochę ziemi" żeby im one nie przeszkadzały, kolejne koszta

przemyślcie sobie bo ja zaczynając budowę domu miałem 320 tys. i wiem że będę musiał wziąć kredyt ze 100 tys. żęby to jakoś wyglądało a dom prosty 130m2 wiec spłacić pewnie 175 tys.

działka 3500 super ale wicie ile to koszenia ? zaś kasa...

ma to sens przy dużym fizycznym wkładzie własnym rodziny - rozbierzecie sobie dom sami cegły oczyścicie sprzedacie na pewno ktoś kupi,

z gruzu teżktoś skorzysta okna gdzieś na szklarnie można oddać trzeba bedzie dużo kombinować

Koszty to jedno i każdy sam powinien przekalkulować.

Czasem chodzi o miejsce na którym nam zależy z jakichś powodów a w okolicy nie ma działek wolnych wtedy zostaje tylko opcja z wyburzeniem.

Pytanie jak bardzo zależy Wam na tej konkretnej działce i ile możecie za to dodatkowo zapłacić.

Byliśmy dziś w banku(PKO SA), który stwierdził, że sytuacja jest do rozwiązania - najpierw kredyt na działkę ze starym domem. Dom rozbieramy i staramy się o wszystkie pozwolenia na budowę nowego. Później bierzemy kredyt na budowę nowego domu i bank jakby "przejmuje" poprzedni kredyt i łączy w jeden. Ogólnie wymagany jest spory wkład własny do obu kredytów, ale doradca twierdzi, że jest to możliwe. Więc szansa jest... Ale trochę zbyt dużo niepewności. No nic, będziemy jeszcze szukać, wszystkim bardzo dziękuję za pomoc!