Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Blacho-dachówka GERARD z posypką mineralną, czy warto?

kukiz1986

Recommended Posts

Witajcie, stoję przed wyborem blachodachówki. Dach ma 15 lat ale był kryty onduliną. Niestety nie nadaje się ona już na nic. Więźba zostaje ale czas na zmianę pokrycia. Zastanawiałem się nad dachówką ceramiczną ale niestety więźba jest za słaba.

W jednym ze sklepów polecono mi blachodachówkę firmy GERARD. Blacha jest z posypką mineralną. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z tym związane? Czy to jest na dłuższą metę lepsze niż zwykła blachodachówka? Jakie są wady i zalety i czy warto dać za m2 takiego wynalazku od 60-80zł?

Drugi mój tańszy typ to firma Venecja. Jest powlekana organicznie i kosztuje 40zł/m2. Czy wg was warto zapłacić nawet raz tyle do tego Gerarda? A może ktoś jest w stanie coś polecić?

Blachodachówka z posypką mineralną ma doskonały wygląd, jest znacznie cichsza od zwykłej blachodachówki a posypka daje jej dodatkowa ochronę czyli przedłuża jej żywotność. Wada to porastanie powierzchni szczególnie na północnej ekspozycji. Można rozważyć pokrycie dachu blachodachówką aluminiową np firmy PREFA. Bardzo długa żywotność. Pozdrawiam.

Dach to inwestacyja najczęsciej na całe życie, więc nie ma co zbytnio oszczędzać. Gerard ma bardzo dobre dachówki, a ich cena zależy od dytrybutora. Polecam CI sprawdzić jakiś bliski oddział za PHD w Twojej okolicy: http://www.phd.pl i będziesz miał całkiem niezłą ofertę na Gerarda. Venecja natomiast to fajna blachodachówka, ale nie masz co porównywać. Blachodachówki z posypką to inna kategoria.