Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Terakota na podłoge z OSB?

Recommended Posts

czyli proponujesz jenak zerwa

Sprawdź, czy płyty są przykręcone do legarów czy klejone do podłoża cementowego lub innego. Wkręty do drewna będą widoczne. Odkręć i podnieś jedną płytę zobaczysz co jest pod spodem. Jeżeli klejone do "betonu" to zakładając, że wszystko jest równe i płyty nie zniszczone, to możesz kleić płytki ceramiczne na klej sztywno-elastyczny do parkietu. Trochę drożej ale za to jest bez wody, która tutaj akurat nie jest wskazana. Jeżeli się nieznacznie płyty uginają to trzeba podłoże usztywnić...

• 3 weeks później...

Mam wielką prośbę, czy ktoś odpowie czy na płycie PIR 2cm można kleić płytki? Proszę o pomoc tutaj aby nie zakładać nowego tematu. Szukam co mogę zastosować do ocieplenia bardzo cienkiego, pod płytki. Mam 3-3,5 cm na położenie płytek ale to stare budownictwo więc nie było docieplenia w podłodze na gruncie. Co mogę dać pod płytki, grubego na max 1-1,5 cm. Wiem , że to bardzo mało ale jeśli cokolwiek mogę zrobić to nie będę się zastanawiać. Na forum budowlanym poradzono mi wylewkę cienkowarstwową termoizolacyjną samopoziomującą (forumowicz napisał ,że to termoizolacje sferyczne- dodaje się je do wylewek typu SAM) a forumowicz fotohobby z tego forum polecił wymienioną na wstępie płytę :

http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.kataloginzyniera.pl%2Fprodukty%2F23367%2FPlyta-termoizolacyjna-EUROFLOOR-gr-rdzenia-20-mm

Stąd pytanie czy na niej klei się (z powodzeniem oczywiście) płytki. A może jakiś inny produkt możecie polecić?