Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a kocioł gazowy

Wybuduję czy nie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie, aby być realistami.

Dom z powierzchnią grzania niecałe 200 m2, pompa 9 kW - oferta z kotłownią ok. 30 000 zł.

Naprawdę zastanawiam się czy nie iść w gaz....

No cóż - ja na Twoim miejscu w takim układzie chyba poszedł bym w gaz. Albo zaczął od prądu (kociołki nie są takie drogie) a jeśli by było drogo, to zmiana na gaz (w razie czego będziesz miał kociołek zastępczy) :)

Skonsultuj się z chłopakami, którzy instalują kotły, według mnie 12kw, do domu 100m2, tak dobrze ocieplonego to sporo za dużo. Jak można oszczędzić, to po co przepłacać :-)

Znasz kotły kondensacyjne o mocy mniejszej niz 12 kW, w zasadzie jest tylko jeden Viessman o mocy 11 kW, mniejszych nie ma. Nie tu trzeba szukac oszczednosci.

Znasz kotły kondensacyjne o mocy mniejszej niz 12 kW, w zasadzie jest tylko jeden Viessman o mocy 11 kW, mniejszych nie ma. Nie tu trzeba szukac oszczednosci.

No co ty asolt? Nie śledzę rynku, ale czy nagle przestali produkować mniejsze mocy niż 11kW ?

http://www.immergas.com.pl/Produkty,5558/VICTRIX_12_X_TT_2_ErP

Viesiek też przecież robi - chyba, ze piszesz o mocy nominalnej a nie minimalnej?

No właśnie, aby być realistami.

Dom z powierzchnią grzania niecałe 200 m2, pompa 9 kW - oferta z kotłownią ok. 30 000 zł.

Naprawdę zastanawiam się czy nie iść w gaz....

Jak masz w miarę ciepły domek, komin i możliwość podpięcia się do gazu, to nie ma co się zastanawiać. Ostatnio rozmawiałem ze znajomym i mówił że mieści się z kosztami za cały rok w 3000 zł. Ma 120 metrów użytkowej. Ma też piec węglowy, ale od paru lat nie używa go wcale. Różnica w kosztach nie jest warta babrania się z węglem. Różnica w kosztach między pompą a gazem zwróci Ci się po kilku ładnych latach, także lepiej te pieniądze przeznaczyć na np. na ogrodzenie :)

No co ty asolt? Nie śledzę rynku, ale czy nagle przestali produkować mniejsze mocy niż 11kW ?

http://www.immergas.com.pl/Produkty,5558/VICTRIX_12_X_TT_2_ErP

Viesiek też przecież robi - chyba, ze piszesz o mocy nominalnej a nie minimalnej?

O mocy maksymalnej a nie o minimalnej. Kotłow o mocy maksymalnej mniejszej niz 11 kW nie znam, czy były kiedykolwiek produkowane?, watpię, a przynajmniej nie znam zadnego.

O mocy maksymalnej a nie o minimalnej. Kotłow o mocy maksymalnej mniejszej niz 11 kW nie znam, czy były kiedykolwiek produkowane?, watpię, a przynajmniej nie znam zadnego.

A to ok - tylko akurat maksymalną najczęściej można ograniczyć, robi też sam kocioł modulując - z reguły rozmawiamy o mocy minimalnej (jako ograniczenie taktowania) lub nominalnej (przy której liczona jest sprawność kotła). Doszkól mnie - skąd nagle maksymalna?

To drogo, ja mialem oferty za 28tys ale już ze zrobieniem podłogówki, pionów i doprowadzeniem ciepłej wody do zasobnika. Pompa 9KW, powierzchnia grzania 100m2.
Oferta którą mam to 45-50 000 PC+kotłownia+podłogówka. Może warto poszukać innej oferty? Naprawdę 9 kW Panasonic czy 12 kW LG plus prosta kotłownia to minumim 25-30 tys. zł? Tak to podrożało?

Tego nie powiedziałem, na tym forum wielbią T-capa od Panasonica. Przy moich parametrach domu nie miało sensu dopłacanie do niego i wziałem Samsunga który tak naprawde jest bardzo podobnym urządzeniem za niższą cenę. Podstawa to dobra firma wykonawcza. U mnie całość zmieściła się w 30tys z podłogówką i całym ospętrzem. Gaz mi wychodził prawie 25tyś więc wolałem już dopłacić te 5tys, mimo że już zaczałem zalatwianie papierów w gazowni ale formalności i biurokracja tam to po prostu tragedia.

W sumie miałem taki sam dylemat jak ty z gazem i zrezygnowałem z niego mimo że gaz mam w granicy działki. Koszty samego przyłącza mimo że mialem juz projekt gratis (zatwierdzony w gazowni) są najwyższe z wszystkich mediów. Samo przyłącze -oplata ryczałtowa - 2600, nitka rurociągu do domu + skrzynka z zaworem na scianie budynku - 1800zł, rurka miedziana w domu z próbami szczelności- 1500zł. Kominiarz 400zł. Jesli nie masz komina to komin systemowy najtanszy okolo 2500 plus wklad kominowy od tysiaca do dwóch. Projekt gazu na zewnątrz i w domu- roznie od 700zł do 2 tys. Do tego kotłownia gazowa która tania nie jest nawet jak sobie wezmiemy tani kociołek immergasa za 5tyś z malutkim zasobnikiem. Monter za wykonanie kotłowni z papierami tez wezmie 2-3tyś. Poza tym gaz to względny brud, obowiązkowe przeglady i czyszczenie pieca, kominiarz co rok i mimo wszystko niebezpieczne medium.

Edytowane przez cactus

Gość Arturo72
Hejo to znowu ja :) Do domku 100m2 powierzchni uż. z poddaszem użytkowym całkiem nieźle ocieplonym warto rozważać pompę ciepła?Chce być pewny swojego wyboru w 100proc - na razie na pierwszym miejscu jest gaz ziemny, który mam w drodzę.

A czy tak trudno to samemu sobie policzyć zamiast na kogoś liczyć ? To jest Twój dom czy tych,których się pytasz ?

Dom 100m2 "całkiem nieźle ocieplony" to ok.6000kWh jeśli chodzi o potrzeby domu na energię do ogrzewania oraz ok.3000kWh energii na cwu czyli będziesz miał łączne zużycie energii ok.9000kWh a obciążenie ok.5-6kW.

I teraz:

-inwestycja w gaz ziemny to ok.13tys.zł a te 9000kWh da ok.2000zł rocznie za c.o+cwu

-iwestycja w pompę ciepła p-w biorąc to obciążenie to ok.20000zł a te 9000kWh da 900zł rocznie za c.o+cwu

-inwestycja w prąd to ok.5000zł a te 9000kWh da ok.2700zł rocznie za c.o+cwu.

Nie można tak tego obliczyć sobie,żebyś był pewny 100% swojego wyboru ?

Gość Arturo72
Tego nie powiedziałem, na tym forum wielbią T-capa od Panasonica.

Bo jest stosunkowo tani biorąc pod uwagę parametry techniczne,nie mniej i Samsung i Atlantic i Daikin fo firmy godne rozważenia.

Pod w/w dom akurat ta byłaby dobra,kilka dni temu z ciekawości wysłałem zapytanie na allegro ;)

ofe.jpg

Ty pseudointeligencie, powielaczu glupot, nie przekracaj tego co pisza inni. Nie dosc, ze nie zrozumiales tego co pisalismy, to jeszcze wmawiasz , ze pisalismy cos czego nikt nie napisal !!!!!!

Poworze jeszcze raz i zapamietaj to raz na zawsze.

POMPA JEST MNIEJ OPLACALNA DO MALEGO I DOBRZE OCIEPLONEGO DOMU.

Slowo mniej oplacalna nie oznacza, ze nie jest oplacalna w ogole. Potrafisz to zrozumiec czy zbyt trudne?

Mówiłem że się zacznie :), ta sama śpiewka, inwektywy, brak argumentów i wmawianie że nikt nic nie rozumie, wychwalanie swoich sukcesów myślowych, wytykanie błędów opozycji. Kierowanie się opłacalnością w imię dbania o środowisko i powtarzanie ciągle tego samego. Tak na przyszłość licz się ze słowami bo może się to skończyć czymś więcej niż tylko banem i używaj polskich znaków to bardziej przystoi człowiekowi na Twoim poziomie.

Ty Chyba specjalnie odpisujesz nie na temat i prowokujesz na kadym kroku? Ciesze sie, ze zrozumiales. Poczatki bywaja trudne. Juz znasz roznice pomiedzy "mniej oplacalna" a "nieoplacalna" oby tak dalej :D

e: ze słowami sie bardzo licze. na ogol nie bywam taki mily i mowie co mysle jak ktos mnie zdenerwuje i wmawia mi cos czego nigdy nie powiedzialem.:) bana nigdy nie dostalem wiec nie wiem o czym mowisz.

Edytowane przez Busters

Panowie, wybór pomiędzy PC a gazem jest w pewnym sensie życiowym, więc liczą się konkrety i ekonomika.

Mnie najbardziej interesuje czy są firmy, które zamontują 9 kW PC wraz z kotłownią i położą ok. 160 m2 podłogówki w cenie ok 25-30 tys. zł (i nie spier**** tego jak mój dach), bo wtedy ta inwestycja ma sens. Dbałość o środowisko to chlubna cecha, ale z pełnym portfelem.

witam.ja planuje pompe ciepła jakiegoś panasonica lub lg.i też chciałbym wiedzieć czy warto a wszędzie zdania sa podzielone.mam dom parterowy około 200m2 bez zamieszkałego poddasza.i zastanawiam sie czy dac gaz bo mam przy działce czy pójść w pompę.do tego mam zamiar zakupic kominek z płaszczem.wszędzie podłogówka.czytam codziennie forum różne wątki i juz głupieje:)

Panowie, wybór pomiędzy PC a gazem jest w pewnym sensie życiowym, więc liczą się konkrety i ekonomika.

Mnie najbardziej interesuje czy są firmy, które zamontują 9 kW PC wraz z kotłownią i położą ok. 160 m2 podłogówki w cenie ok 25-30 tys. zł (i nie spier**** tego jak mój dach), bo wtedy ta inwestycja ma sens. Dbałość o środowisko to chlubna cecha, ale z pełnym portfelem.

A jak spie**** gaz i cała chata pójdzie z dymem?

Ty Chyba specjalnie odpisujesz nie na temat i prowokujesz na kadym kroku? Ciesze sie, ze zrozumiales. Poczatki bywaja trudne. Juz znasz roznice pomiedzy "mniej oplacalna" a "nieoplacalna" oby tak dalej :D

e: ze słowami sie bardzo licze. na ogol nie bywam taki mily i mowie co mysle jak ktos mnie zdenerwuje i wmawia mi cos czego nigdy nie powiedzialem.:) bana nigdy nie dostalem wiec nie wiem o czym mowisz.

Specjalnie ... zdenerwowanie ujawnia w człowieku prawdziwe cechy i już pokazałeś na forum co i jak. To że coś rozumiem nie oznacza że to popieram i jestem za. Studiowałem kiedyś także ekonomię i co nieco orientuję się co jest opłacalne a co nie. Można się mocno zdziwić jak słupki obliczeń więdną w starciu z rzeczywistością. Szalony pęd za opłacalnością (jak najszybszą) potrafi zgubić, a co niektórym brak zdrowego rozsądku już na samym początku. Nie o tym temat. PC a kocioł gazowy ?