Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a kocioł gazowy

Wybuduję czy nie

Recommended Posts

Ostatnie słowo było złośliwe. Prosiłbym o skasowanie. Osobiście, życzę Ci, żeby to się spięło, tj inwestycja. Może zrobisz specjalny temat, będzie sie na czym uczyć.

Nie wiem jak mam skasować ostatnie słowo-ale ok , rozumiem o co chodzi :yes:

PS

Nie chciałem kolegi urazić

• Odpowiedzi 101
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@bobrow: nie zrozum mnie źle, ale dużo opowiadasz i "obiecujesz" z PV. Niczym folder reklamowy. Ale może jakieś konkrety? Jak przy PV ( w każdej chwili jest możliwość montażu) możemy praktycznie wyeliminować koszty CO i CWU (i całego domu )? Na liczbach? Ile wyprodukujesz, ile sprzedasz, ile dostaniesz od ZE, ile zapłacisz (bądź nie) za zużycie. Tak na konkretach, a nie opierając się na tym co powiedział gość na spotkaniu w sprawie dotacji.

P.S. nie wiem co zostało wymoderowane, ale jeżeli do mnie to i tak by mnie to nie ruszyło...

@agb Instalujesz PV o mocy 1 kWp z tego wyprodukujesz w ciągu roku ok 1000kWh. Na bierząco z tego zużyjesz 200kWh, a 800 oddasz do sieci. Potem np w nocy, zimie możesz "za darmo" odebrać z sieci 640kWh czyli 80%, reszta jest "opłata" na rzecz ZE. Czyli jeśli w ciągu roku zużyjesz 1000kWh to zapłacisz tylko za 160kWh. Założyłem tysiąc żeby lepiej się liczyło realnie instalacja winna mieć koło 5kWp

Agb

proponuję poczytaj na forach o PV - nie rozumiesz zasady rozliczeń jako prosument wg nowej ustawy , nie ma tam nic o płaconych kwotach za sprzedaż energii , ani o kosztach przesyłu.Rozliczenie jest typu "przechowalnia energii "w sieci - opłatą za to jest potrącenie 20 lub 30% z tego co puścisz w sieć.

Pzdr

@bobrow: nie zrozum mnie źle, ale dużo opowiadasz i "obiecujesz" z PV. Niczym folder reklamowy. Ale może jakieś konkrety? Jak przy PV ( w każdej chwili jest możliwość montażu) możemy praktycznie wyeliminować koszty CO i CWU (i całego domu )? Na liczbach? Ile wyprodukujesz, ile sprzedasz, ile dostaniesz od ZE, ile zapłacisz (bądź nie) za zużycie. Tak na konkretach, a nie opierając się na tym co powiedział gość na spotkaniu w sprawie dotacji.

P.S. nie wiem co zostało wymoderowane, ale jeżeli do mnie to i tak by mnie to nie ruszyło...

Co do konkretów :

-wiem jakie mam całkowite zużycie w domu

-jeśli chodzi o dobór PV są określone metody obliczeń ( tak jak Asolt robi OZC)

-jeśli chodzi o dotacje , to są

-jeśli chodzi o zasady rozliczeń , to jest ustawa działająca w praktyce

- jeśli chodzi o zmienne , to zawsze są - chodzi o pewne szacunki

-na przykładzie mojej PC (opomiarowanej) i przyjętych założeń do instalacji , która podobno nie nadaje się pod PC- można uznać , że podchodzę do tematyki konkretnie

Bywaj

@Agb

odnośnie konkretnych liczb , zacytuje samego siebie z tematu o PV (przykład mojego domu i zużycia) :

u mnie też w grę wchodzi wschód i zachód -kiedy sprawdzałem sprawność w takim układzie w kilku symulatorach , to było to coś w okolicach 70% (dach mam ok 45st). Policzyłem sobie ,że potrzebuję około 21 kWp -aby pokryć roczne zapotrzebowanie na prąd (ostatni rok od 2.12.2015 do 2.12.2016 to na cały dom poszło ok 11 300kWh -razem z PC oczywiście)

Przyjmując roczną produkcję (południe i kąt 30-45 st) max z 1kWp=1,1kWh stąd 23 100kWh - 30% strat z położenia= 16 170 kWh - 30% za "przechowanie" w sieci wg ustawy o OZE=11 319kWh

Całe założenia ma sens przy wysokiej dotacji , aby max zmniejszyć koszty rachunków za energię (dom mam jaki mam i raczej tego nie zmienię...)-zastanawiam się jeszcze nad sprawnością ogniw , czy sprawność roczna 16-20% będzie fizyczna i czy zrekompensuje większe nakłady (zazwyczaj lepsza sprawność więcej kosztuje)

W/w szacowanie nie uwzględnia odbioru na bieżąco energii-energia odebrana zimą powinna być bardziej opłacalna niż 30% od całości w kalkulacji (jakby to lepiej policzyć , to może się okazać-że wystarczy mniejsza instalacja)

pzdr

PS

Jak widać PV , to nie jest mój dogmat-analizuję temat i wiele wątpliwości

@Agb

odnośnie konkretnych liczb , zacytuje samego siebie z tematu o PV (przykład mojego domu i zużycia) :

u mnie też w grę wchodzi wschód i zachód -kiedy sprawdzałem sprawność w takim układzie w kilku symulatorach , to było to coś w okolicach 70% (dach mam ok 45st). Policzyłem sobie ,że potrzebuję około 21 kWp -aby pokryć roczne zapotrzebowanie na prąd (ostatni rok od 2.12.2015 do 2.12.2016 to na cały dom poszło ok 11 300kWh -razem z PC oczywiście)

Przyjmując roczną produkcję (południe i kąt 30-45 st) max z 1kWp=1,1kWh stąd 23 100kWh - 30% strat z położenia= 16 170 kWh - 30% za "przechowanie" w sieci wg ustawy o OZE=11 319kWh

Całe założenia ma sens przy wysokiej dotacji , aby max zmniejszyć koszty rachunków za energię (dom mam jaki mam i raczej tego nie zmienię...)-zastanawiam się jeszcze nad sprawnością ogniw , czy sprawność roczna 16-20% będzie fizyczna i czy zrekompensuje większe nakłady (zazwyczaj lepsza sprawność więcej kosztuje)

W/w szacowanie nie uwzględnia odbioru na bieżąco energii-energia odebrana zimą powinna być bardziej opłacalna niż 30% od całości w kalkulacji (jakby to lepiej policzyć , to może się okazać-że wystarczy mniejsza instalacja)

pzdr

PS

Jak widać PV , to nie jest mój dogmat-analizuję temat i wiele wątpliwości

Hey Bobrow ja mam instalację PV 5,5kW, 3kW na zachód, na wschód 2,5kw (około 30 stopni) produkcja rok 2015 5080kWh (pierwszy rok instalacji) w 2016 4700kWh. Zużycie przez dom około 8500 kWh (razem z PC). Moim zdaniem nie warto przy tych cenach instalacji PV dobierać na 100% pokrycia energii, lepiej dobrać instalację na pokrycie zużycia w drogiej taryfie. Realne straty z położenia wschód-zachód do południa szacuj na 20% ( mam porównanie z identyczną instalacją u sąsiada) plus 20% bilansowania przez sieć. W roku automatycznie bilansuje się u mnie około 1700kWh reszt wrzucana jest do sieci.

Bobrow jak chcesz to podrzuć usytuowanie budynku wzgledem stron świata (dokładne) kąt dachu powierzchnię dachu i ci przeliczę szybko w pvsolu ile będziesz miał produkcji i ile ci wejdzie.

Ps nie licz na to że ci wejdzie 21kwp na dach domu. Weź pod uwagę że to jest prawie dwie tony ciężaru.

Hook ,

rzeczywiście nie brałem pod uwagę wagi PV- z drugiej strony dom mam razem z garażem z pomieszczeniem gospodarczym (duże powierzchnie dachowe) , kąt 45 st , dach dwuspadowy , kalenica w osi południe-północ , bez zacienienia , kotlina jeleniogórska.

Konstrukcja więźby bardzo solidna , dachówka ceramiczna- w projekcie powinna być informacja o obciążeniu konstrukcji dachu .

Pzdr

PS

Posesję mam nie małą , natomiast szkoda mi miejsca i widoku na naziemną instalację PV

No i już masz wynik 780kWh/rok z zaintalowanego 1kWp i teraz możesz sobie dokładnie liczyć kiedy ci się zwróci.

Dzięki Hook,

to znaczy , że moje kalkulacje były mocno zbliżone - dla max produkcji z 1kWp=1100kWh - 30%=770kWh.

Czyli nadal 21 kWp powinno zrównoważyć rachunki za prąd.

Pzdr

Niestety nadal źle liczysz. Nie bierzesz pod uwagę tego że część energii zużyjesz od razu. Z tego co sobie szybko przeliczyłem to wystarczy ci instalacja jakieś 15-16kWp. A jeszcze lepiej jakbyś użył wysokowydajnych modułów dwustronnych i zrobił instalację do 10 kWp. Nie bierzesz jeszcze pod uwagę takiej kwestii jak wielkość przyłącza jakie posiadasz bo do takiej wielkości robisz na zgłoszenie bo wszystko powyżej to już trzeba kombinować z zakładem żeby to bezproblemowo przyłączyć.

Niestety nadal źle liczysz. Nie bierzesz pod uwagę tego że część energii zużyjesz od razu. Z tego co sobie szybko przeliczyłem to wystarczy ci instalacja jakieś 15-16kWp. A jeszcze lepiej jakbyś użył wysokowydajnych modułów dwustronnych i zrobił instalację do 10 kWp. Nie bierzesz jeszcze pod uwagę takiej kwestii jak wielkość przyłącza jakie posiadasz bo do takiej wielkości robisz na zgłoszenie bo wszystko powyżej to już trzeba kombinować z zakładem żeby to bezproblemowo przyłączyć.

Właśnie nie wiem jak liczyć bieżące zużycie- ogólnie założyłem max scenariusz tj 60% strat ( po połowie za położenie i przechowanie w sieci)

Na bieżące zużycie jest jakiś współczynnik , czy tylko tak orientacyjnie ?

Przyłącze mam 26kW .

Pzdr