Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pod??czy? 3 wy??czniki schodowe ???

Mario28

Recommended Posts

Mario, miałem ten sam problem, a zaprzyjażniony elektryk dał mi schemat. Mogę go zeskanować i Tobie wysłać, ale nie potrafię wysłać na forum. Podaj swój adres emailowy na priwa.

Sam instalowałem wyłączniki i podobny problem zajął mi cały dzień myślenia. Wymyśliłem ale nie wiem czy to jedyne rozwiązanie.

Otóż nie jestem pewien czy przy użyciu 3 wyłączników schodowych da się to zrobić. Wg mnie sytuacja wygląda następująco:

a) 2 wyłączniki - wtedy dajemy 2 wyłączniki schodowe

b) 3 wyłączniki - wtedy dajemy 2 wyłączniki schodowe i 1 tzw. krzyżowy

c) 4 wyłączniki - wtedy dajemy 2 wyłączniki schodowe i 2 tzw. krzyżowe

itd.

Wyłącznik schodowy to wyłącznik z 3 kontaktami. Krzyżowy zaś ma 4 kontakty.

To wygląda jakoś tak dla 2 schodowych

.......................2----------------------2

..................../................................. \

-------------1.......................................1--------------------

.......................3----------------------3

................[schodowy]..................... [schodowy]

(Zamiast kropek trzeba wstawić spacje - niestety jak wstawiłem spacje to system je pominął)

Na moim schemacie w jednym położeniu wyłącznika schodowego zwarcie jest pomiędzy 1 a 2 a w drugim pomiędzy 1 a 3.

Teraz wyłącznik krzyżowy ma 4 kontakty. Wrzuca się go, na powyższym schemacie, pomiędzy wyłączniki schodowe.

-------------- 1 --------- 2 --------------

-------------- 3 --------- 4 --------------

[ krzyżowy w stanie nr 1]

W stanie nr 2 wyłącznik krzyżowy łączy 1 z 4 oraz 3 z 2.

W stanie nr 1 wyłącznik krzyżowy łączy 1 z 2 oraz 3 z 4.

Widać że schemat - wył. schodowy - wył. krzyżowy - wył. schodowy - będzie działał.

Jak chcemy więcej wyłączników - dajemy więcej krzyżowych.

Mam nadzieję że mimo takich "tekstowych" rysunków - po chwili zastanowienia moje wyjaśnienia są zrozumiałe.

Pozdrawiam

Podane wyżej rozwiązania są tradycyjne i pochodzą z czasów "przedelektronicznych". Można je oczywiście nadal stosować, ale teraz są lepsze i prostsze metody. Można użyć specjalizowany przekaźnik produkowany przez polski Relpol typu SMR-T za ok. 50 zł. Ma on formę płaskiego pudełeczka wkładanego do puszki instalacyjnej pod przycisk i podłączyć można do niego sporo przycisków zwykłych jak do dzwonka. Ustawia się na nim funkcję przekaźnika impulsowego z czasówką - kolejne naciśnięcia dowolnego przycisku zapalają i gaszą światło a dodatkowo po upłynięciu nastawionego czasu światło gaśnie samoczynnie. Inni też robią podobne przekaźniki ale nie w takiej cenie i w obudowie wymagającej zainstalowania w szafie rozdzielczej a nie pod przyciskiem. Kupić go jest łatwo, bo wyrobami Relpolu handluje każda hurtownia elektryczna, a poza tym Relpol ma sklep internetowy. Strona firmy http://www.relpol.pl

Pozdrawiam B

• 18 years później...