Mario28 30.08.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 WitamDo wszystkich elektryków POMOCY!!!! Czy da się podłączyć 3 wyłączniki schodowe (sterujące jednym obwodem światła), jeżeli do każdego z wyłączników został doprowadzony przewód 3x1,5mm, jeżeli tak to jak??? .....Jeżeli nie to co z tym począć??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miska 30.08.2004 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Mario, musi byc taka mozliwosc, bo u nas pan elektryk zrobil trzywylaczniki w holu (przy kazdym wejsciu wylacznik do tych samych lamp)i dziala. Hej kochani elektrycy, pomozcie koedze !Miska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 30.08.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Mario, miałem ten sam problem, a zaprzyjażniony elektryk dał mi schemat. Mogę go zeskanować i Tobie wysłać, ale nie potrafię wysłać na forum. Podaj swój adres emailowy na priwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_bogus_ 31.08.2004 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Sam instalowałem wyłączniki i podobny problem zajął mi cały dzień myślenia. Wymyśliłem ale nie wiem czy to jedyne rozwiązanie. Otóż nie jestem pewien czy przy użyciu 3 wyłączników schodowych da się to zrobić. Wg mnie sytuacja wygląda następująco:a) 2 wyłączniki - wtedy dajemy 2 wyłączniki schodoweb) 3 wyłączniki - wtedy dajemy 2 wyłączniki schodowe i 1 tzw. krzyżowyc) 4 wyłączniki - wtedy dajemy 2 wyłączniki schodowe i 2 tzw. krzyżoweitd. Wyłącznik schodowy to wyłącznik z 3 kontaktami. Krzyżowy zaś ma 4 kontakty. To wygląda jakoś tak dla 2 schodowych.......................2----------------------2..................../................................. \-------------1.......................................1-------------------- .......................3----------------------3................[schodowy]..................... [schodowy] (Zamiast kropek trzeba wstawić spacje - niestety jak wstawiłem spacje to system je pominął)Na moim schemacie w jednym położeniu wyłącznika schodowego zwarcie jest pomiędzy 1 a 2 a w drugim pomiędzy 1 a 3. Teraz wyłącznik krzyżowy ma 4 kontakty. Wrzuca się go, na powyższym schemacie, pomiędzy wyłączniki schodowe. -------------- 1 --------- 2 -------------- -------------- 3 --------- 4 -------------- [ krzyżowy w stanie nr 1] W stanie nr 2 wyłącznik krzyżowy łączy 1 z 4 oraz 3 z 2. W stanie nr 1 wyłącznik krzyżowy łączy 1 z 2 oraz 3 z 4. Widać że schemat - wył. schodowy - wył. krzyżowy - wył. schodowy - będzie działał. Jak chcemy więcej wyłączników - dajemy więcej krzyżowych. Mam nadzieję że mimo takich "tekstowych" rysunków - po chwili zastanowienia moje wyjaśnienia są zrozumiałe. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 31.08.2004 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Mario28 wystarczy, jak zamieścisz swój problem w jednym dziale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kastel 08.09.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 trzeba pamiętać aby do wyłącznika schodowego doprowadzić przewód 3-żyłowy a do krzyżowego 4-żyłowy... w innym wypadku najlepsze schematy nie pomogą... a tych najlepiej szukać w internecie. są ale nie pamiętam gdzie...pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Izabela i Bogusław 08.09.2004 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 Podane wyżej rozwiązania są tradycyjne i pochodzą z czasów "przedelektronicznych". Można je oczywiście nadal stosować, ale teraz są lepsze i prostsze metody. Można użyć specjalizowany przekaźnik produkowany przez polski Relpol typu SMR-T za ok. 50 zł. Ma on formę płaskiego pudełeczka wkładanego do puszki instalacyjnej pod przycisk i podłączyć można do niego sporo przycisków zwykłych jak do dzwonka. Ustawia się na nim funkcję przekaźnika impulsowego z czasówką - kolejne naciśnięcia dowolnego przycisku zapalają i gaszą światło a dodatkowo po upłynięciu nastawionego czasu światło gaśnie samoczynnie. Inni też robią podobne przekaźniki ale nie w takiej cenie i w obudowie wymagającej zainstalowania w szafie rozdzielczej a nie pod przyciskiem. Kupić go jest łatwo, bo wyrobami Relpolu handluje każda hurtownia elektryczna, a poza tym Relpol ma sklep internetowy. Strona firmy http://www.relpol.plPozdrawiam B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamilFar 19.04.2023 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2023 Potwierdzam, znajdziesz w kazdej hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts