Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ryzykowna wymiana ścian? czy to mozliwe

Recommended Posts

Witam,

Posiadam stary dom do generalnego remontu. Miałem kilku specjalistów i mówią że nie jest źle.

Pierwsza opcja była taka:

1. Zostają fundamenty (40 cm szerokości, potrzebna iniekcja) + ściany (40cm wylewanego żużlu) + strop (solidny strop żelbetonowy ,monoloticzny oparty na szynach kolejowych)

Niestety po rozpoczęciu skuwania tynków okazuje się że ściany są bardzo krzywe (5-7 cm odchyłki). Koszt nowych tynków wewnątrz + trudności w ocieplaniu z zewnątrz trochę mnie zrażają.

Przeszła mi przez myśl pewna rzecz--> czy jest szansa aby "podmienić" ściany z żużlu na np. porothermy?

Pomysł wygląda tak:

Krótko-odcinkowe wykuwanie 20cm szerokości ściany od zewnątrz i stawianie nowych pustaków o tej szerokości z zastosowaniem nowej izolacji poziomej. Po obejściu całego budynku skucie wewnętrznej warstwy z żużlu + murowana podpora (20 na 20) w miejscach gdzie opierają się szyny. Wydaje mi się to dość ryzykowne ale możliwe do wykonania. Stropu zdecydowanie nie chcę ruszać (naprawdę solida robota).

Gdyby powyższy pomysł zadziałał nie musiał bym robić iniekcji krystalicznej, a ściany byłyby teoretycznie proste.