Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o pomoc, wieje z kratki, zima idzie ...

Recommended Posts

Witam. Moja Mama wreszcie zamieszkała w wymarzonym domku na wsi, ale spać nie daje wentylacja, z której niemiłosiernie...piździ :(

Dzieje się to w kuchni, z której ziąb rozchodzi się na resztę domu.

W załączniku napisałam mniej więcej o co chodzi. Kominy są szczelne, między szybami nie powinno być żadnej nieszczelności.

Między kominami są 3 metry, nie ma strażaków. Help me...

Karolina

Domek na wsi.jpg

Ewidentnie masz problem, który co roku ukazuje się na tym forum: wentylacja grawitacyjna ... w połowie zrobiona. Masz kanały wentylacyjne z dobrym ciągiem, które do poprawnego działania potrzebują "źródła" (dolotu) powietrza. Wnętrze domu szczelne (nowe okna, drzwi zewnętrzne szczelne) to wlot jest możliwy jedynie drugą kratką wentylacyjną (zapewne tą ze słabszym ciągiem) - widać po reakcji, jak opisujesz otwieranie drzwiczek wyczystki czy uchylanie okien - jest dopływ powietrza, działa wentylacja.

Potrzebujesz odpowiedniej liczby nawiewników ściennych/okiennych w odpowiednich miejscach/pomieszczeniach - poczytaj choćby na tym forum wątki o wentylacji grawitacyjnej, jak coś będzie niejasne, to pytaj.

Bardzo dziękuję, brzmi to słusznie :( Trochę już poczytałam. Pojadę tam w piątek, to się pobawimy. Bo jeśli chałupa jest zbyt szczelna, to znaczy że musimy ją delikatnie rozszczelnić? Te drzwiczki to wyczystka? Śmieszna nazwa :D

Tak zrób. Sęk w tym, że rozszczelnić trzeba tak, żeby wentylacja działała - powietrza nawiewało w "czystych" pomieszczeniach (salon, sypialnie) tyle (po zsumowaniu wszystkich wlotów), co potrzebują "wyciągowe" kratki w "brudnych" pomieszczeniach (łazienka, kotłownia, kuchnia) a jednocześnie zbyt nie wychładzało budynku (lepiej rozłożyć nawiewy na kilka miejsc - nie ma poczucia "zimnego przeciągu").

WYCZYSTKA, bo otwierając ją możesz sobie WYCZYŚCIĆ to, co kominiarz od góry zmiótł z komina.

Edytowane przez przemo1

• 8 months później...
Zima niestety była u Mamy dosyć zimna, ale wytrzymała. Mimo, że właściwie wszystkie okna były albo uchylone albo rozszczelnione to i tak dolotu było jakby za mało i pizgało strasznie. W międzyczasie przewinęło się kilku fachowców z kilkoma pomysłami. Jednym z nich jest umieszczenie strażaka na szybie kuchennym (tym z którego najbardziej wieje), ewentualnie przedłużyć ten szyb wkładając rurę :jawdrop: Myślicie, że to mogłoby zdać egzamin? Bo jak nie, to pozostaje kratka z żaluzjami, regularne wietrzenie i czujnik CO :(

Ja bym nie przedłużał tylko wstawił turbowent (wbig w gogle to obaczysz co to) to nie strażak - to wspomaga wyciąg i zapobiega cofce.

Lecz nawiewy są wymagane przy wentylacji grawitacyjnej - tego nie unikniesz.

Ja mam ten sam problem szczególnie jak włączy się wentylatory w łazience lub okap w kuchni.

Możesz jeszcze spróbować za kratką wstawić klapa zwrotna wentylacji - taka plastikowa za kilka zł jak ciągnie to otwarta jak cofa to się zamyka - ja mam takowa wstawiona za kratka w kuchni i jest ok nie ma cofki, lecz trochę stuka jak wieje - Lecz pojawiają się cofki w innych kratkach.

Właśnie myśleliśmy o tym kosmicznym turbowencie i chyba na tym na razie stanie. Jak się zrobi zimno, to zrobimy "obrzęd gromniczny". Po lekturze wielu wątków na forum myślę, że dolot z ganku szuka sobie najkrótszej drogi i leci do łazienki, nie zahaczając o resztę chałupki i dlatego w kuchni nie ma wystarczającego dopływu. Więc może uszczelnienie drzwi łazienkowych (tam jest meeeega ciąg).

Tej klapki zwrotnej trochę się obawiam, bo koza... Najlepiej jakbym zwołała konsylium złożone z forumowiczów :D