Qba30 19.12.2016 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Wydaje mi się, że mam dosyć nietypowy problem z kominem. Dom z poddaszem użytkowym + strych, kominy Schiedel Rondo Plus. Jeden z kominów przylega do ściany zewnętrznej i to przy nim jest problem... Z całą pewnością do poprawy jest obróbka blacharska bo po deszczu pojawiają się delikatne zacieki przy przejściu komina przez dach- to jest sprawa jasna. Bardziej zastanawia mnie że po deszczach przy kominie jest mokry strop (podłoga poddasza użytkowego) oraz ściana zewnętrzna za kominem. pomiędzy dachem a stropem nie widać żadnych zacieków. Macie jakieś pomysły co może być przyczyną? Poniżej zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 19.12.2016 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Jak wygląda u Ciebie zakończenie komina?Mam taki sam zakończony stożkiem metalowym. Przy opadach deszczu woda dostaje się do środka i ścieka rurą ceramiczną na sam dół.Miałem zamokniętą podłogę i kawałek ściany na 1 metr w każdą stronę.Po przystawieniu butelki do odpływu kondensatu można było zebrać po jednym dniu opadów prawie litr wody.Zaskakująca ilość. Jeśli u Ciebie woda pojawia się w połowie komina to może przy przejściu przez strop rura jest źle złożona i woda wydostaje się poza ceramikę.Zamaka wełna a potem ściana. Co widać przy trójniku na parterze? Wełna jest sucha? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 19.12.2016 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 Też mam nierdzewny stożek. Woda przy opadach dostaje się do wkładu i osiada na skraplaczu, skraplacz otwarty ale wody w sumie jest niewiele, przez noc z deszcze uzbierało się może 0,25 lPróbowałem robić jakieś zdjęcia ale mało na nich widać. Jedno z moich podejrzeń jest takie że brygada przy budowie komina na pewnej wysokości zmieniła kierunek montażu wkładów ceramicznych i nie zostało zachowane połączenie kielichowe.Jednak jak by tak było komin byłby również mokry od strony domu a nie tylko ściana za nim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rex_Kos 19.12.2016 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2016 To jest sam komin spalinowy, czy ma też pion wentylacyjny?Napisałeś, że przy przejściu przez dach masz nieszczelność. Może to jest początek problemu. Prostym sposobem na sprawdzenie komina od środka jest telefon na sznurku.Obracając opuszczasz od góry z włączonym nagrywaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 20.12.2016 05:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Spalinowo wentylacyjny. Tak, jest mały przeciek przy pionie wentylacyjnym ale to nie jest powodem tych zacieków. Szachty wentylacyjne sprawdziłem przez wpusty gdzie będą zamontowane kratki i jest sucho, poniżej stropu w kanale wentylacyjnym jest sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebik33 21.12.2016 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Witam. Podłącze się pod wątek...Mam problem z kominem ale wentylacyjnym. Właśnie jestem na etapie wykończenia środka(gładzie płytki) Na ścianach mam tynki gipsowo wapienne położone ok 2.5 miesiąca temu. Dom ogrzewany od ok miesiąca . Problem polega na tym przy kominek wentylacyjnym w kuchni pojawia się na dole mokra plama na ścianie. Dodam że komin jest ocieplony na poddaszu (poddasze nieuzytkowe). Najprawdopodobniej jest za duża wilgotność. Miałem maszyny w środku które osuszaly ale po pomiarach okazało się że tynki są już wystarczająco suche więc je oddałem. Teraz staram się wietrzyc ale efekty są słabe. Czy macie jakieś pomysły co zrobić zeby zapobiec skraplaniu?A przy okazji życzę wszystkim Wesołych Świat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qba30 22.12.2016 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 W tym przypadku można być to punkt rosy- ciepłe powietrze w pomieszczeniu a chłodniejsze w kominie. Teoretycznie przez wentylacje powinno być wyciągane ciepłe powietrze ale przy zbyt szczelnym domku, do tego ciśnienie zewnętrze może powodować że chłodne powietrze z zewnątrz jest wtłaczane do domu. Spróbuj na jakiś czas zatkać kratki wentylacyjne na kominie ponad połacią i obserwuj. Oczywiście taki manewr tylko jak nie ma obaw o czad lub jakieś urządzenie nie potrzebuje powietrza do pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts