Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, może rozpocznę od parametrów budynku który będzie docelowym punktem moich pytań i wątpliwości.

Nowy dom parter 160 m2 + użytkowe poddasze to 70 metrów

- zbudowany z Solbet Optimal Plus 24 cm wersja 600 na klej

- ocieplenie - planujemy styropian grafitowy - 20 cm,

- ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni / parter 100% podłogówka, poddasze grzejniki?

- okna trzyszybowe

- na dachu dachówka ceramiczna płaska Braas,

- poddasze ocieplone wełną 30 cm,

- w domu będzie także kominek

Z góry dziękuję za zainteresowanie tematem i chęć pomocy. Jesteśmy młodymi inwestorami którzy chcąc spełnić marzenie budują swój pierwszy dom.

W tym roku stan surowy z dachem, okna dachowe, dom zabity na zimę.

Stoimy przed wyborem kwestii ogrzewania domu z uwagi na czystość i wygodę chcieliśmy postawić na ogrzewanie gazem.

Jesteśmy już po rozmowach u partnerów Viessman, Buderus, czekamy także na ofertę Vaillant. Na forum wiele dobrego czytamy o Junkers i Immergas, wybierzemy się także do tych firm.

Chciałbym poradzić się bardziej doświadczonych ludzi na co powinniśmy zwrócić uwagę w przygotowanych ofertach, na jakie rozwiązania powinniśmy postawić w przypadku naszego konkretnego budynku. Nie do końca wszystko jesteśmy w stanie zrozumieć po spotkaniach a natłok mieszanych informacji w sieci potęguje niepokój.

Pierwszym zagadnieniem jest temat ogrzewania podłogowego

Czy warto postawić w 100% na ogrzewanie podłogowe zarówno na parterze i poddaszu?

Czy powinniśmy wykonać to na 1 obiegu dla budynku czy na 2 obiegach góra/dół?

Czy jest to rozwiązanie ekonomiczniejsze pod względem rocznych opłat za ogrzewanie od wersji z grzejnikami na poddaszu?

Jaka jest przewaga pieca z zasobem mocy 1,9kW-19kW do pieca 4kW-24kW i co to dla mnie oznacza?

Mamy w planach kominek w salonie i wyprowadzenie punktów grzewczych do pokoi na poddaszu czy jeśli kominek dogrzeje nam salon podłogówka się wyłączy w tym pomieszczeniu? Czy zostanie aby obniżona temperatura wody w rurkach a kocioł wciąż pracuje i grzeje?

Co się dzieje jak podłogówka osiągnie oczekiwana temperaturę w pomieszczeniach przyjmijmy 21C? Zostaje wyłączona, piec nie pracuje?

Czy zasobnik 50 litrów dla 3 osobowej rodziny jest rozwiązaniem ekonomiczniejszym finansowo pod względem kosztów eksploatacji od zasobnika 100-120 litrowego? Nie rozumiem jak często kocioł musi/podgrzewa zasobnik i ile energii/m3 gazu na to idzie?

Czy jeżeli nie korzystam w ciągu dnia do godziny 16:00-18:00 z kilku pomieszczeń mogę jakoś zaprojektować układ aby oszczędzić na ogrzewaniu?

Czy można sterować ogrzewaniem poszczególnych pomieszczeń w przypadku podłogówki czy najekonomiczniej jest ogrzewać wszystko z 1 temperaturą?

Czy ktoś z Państwa może posiada podobny budynek i jest już po kilku sezonach grzewczych i może mi zdradzić jakie są koszty ogrzewania takiego domu?

Wiem że pytań jest wiele, będę bardzo wdzięczny za pomoc, rozwianie wątpliwości, poradę, wskazówki, informacje które mogłyby nam pomóc w realizacji naszej inwestycji.

Edytowane przez Loomit
https://forum.murator.pl/topic/225155-wyb%C3%B3r-urz%C4%85dzenia-rozwi%C4%85zania-uk%C5%82adu-porada/

Podłogówka wszędzie i pompa ciepła do napędzania wszystkiego ...;)

DGP z kominka można sobie darować tak samo jak sterowanie temperaturą w pomieszczeniach ...

Obowiązkowo wentylacja mechaniczna z rekuperatorem ...

Zrobić dobre izolacje i cieszyć się z mieszkania w domu...:yes:

Podłogówka do wszystkiego. Ewentualnie grzejniki w łazienkach. Jeśli grzejniki w łazienkach to trzeba rozważyć czy warto komplikować instalację i robić je na osobnym obiegu z zastosowaniem mieszacza czy puścić je na dodatkowych nitkach z rozdzielacza bądź na powrocie z podłogówki łazienkowej.

Ja mam na powrocie bo grzejnik ma pełnić funkcję jako dekoracyjna suszarka do ręczników a nie jakieś istotne źródło ciepła.

Kominek z dystrybucją powietrza sobie darowałem. Będzie zwykły dekoracyjny żeby sobie raz czy dwa razy do roku przepalić albo i wcale nie będzie bo coraz bardziej nie uśmiecha mi sie robić kotłowni z salonu. W każdym razie miejsce z kominem i czerpnią powietrza jest wykonane.

Odpuściłem sobie osobne sterowania temperatury w pomieszczeniach. Wyreguluję to przepływami na stałe i tyle. Na razie podłogówka grzeje na parterze 2 stopnie niżej niż na piętrze czy poddaszu ale jeszcze nie mieszkam w tym domu wiec nic z tym nie robię.

Jeśłi masz miejsce to bierz zasobnik 120-150 litrów. Nie widzę sensu 50 litrowego. KIedyś liczyłem straty postojowe między 100 a 150 litrowym zasobnikiem i wyszło jakieś 100 czy 200 zł na rok. Nie ma IMHO o co walczyć.

Dom będziesz miał na tyle ocieplony że kocioł 12kW będzie za duży :) wiec szukaj najmniejszego.

...

Dom będziesz miał na tyle ocieplony że kocioł 12kW będzie za duży :) wiec szukaj najmniejszego.

Wszyscy doradzają kocioł kondensacyjny o mocy mniejszej niz 12 kW, o ile sie orientuję na rynku jest tylko 1 (słownie jeden) model takiego kotła. Czyzby ukryta reklama Viessmana?. To co najwazniejsze to najmniejsza moc minimalna która akurat w przypadku tego kotła jak i kotła Immergasa 12 kW wynosi 1,9 kW

. Wszyscy doradzają kocioł kondensacyjny o mocy mniejszej niz 12 kW, o ile sie orientuję na rynku jest tylko 1 (słownie jeden) model takiego kotła. Czyzby ukryta reklama Viessmana?.
Jeśłli do mnie pijesz to pudło. Mam Vaillanta 14kW.

Viessmann był brany pod uwagę ale dla mnie jest za drogi.

Jeśłli do mnie pijesz to pudło. Mam Vaillanta 14kW.

Viessmann był brany pod uwagę ale dla mnie jest za drogi.

O reklame mi nie chodzi, chodzi o bezsensowną doradę, nie ma co szukac kotłow o mocy mniejszej niz 12 kW bo jest tylko jeden taki kocioł i to na dodatek bardzo drogi. Jakby tych modeli było duzo to i owszem, ale doradzac tylko jeden jedyny model?

Gość Arturo72
Stoimy przed wyborem kwestii ogrzewania domu z uwagi na czystość i wygodę chcieliśmy postawić na ogrzewanie gazem.Jesteśmy już po rozmowach u partnerów Viessman, Buderus, czekamy także na ofertę Vaillant. Na forum wiele dobrego czytamy o Junkers i Immergas, wybierzemy się także do tych firm.
Ogrzewanie pompą ciepła p-w będzie tańsze zdecydowanie w eksploatacji a na podobnym poziomie inwestycji co gaz ziemny.
Pierwszym zagadnieniem jest temat ogrzewania podłogowegoCzy warto postawić w 100% na ogrzewanie podłogowe zarówno na parterze i poddaszu?
Zdecydowanie podłogówka po całosci
Mamy w planach kominek w salonie i wyprowadzenie punktów grzewczych do pokoi na poddaszu czy jeśli kominek dogrzeje nam salon podłogówka się wyłączy w tym pomieszczeniu? Czy zostanie aby obniżona temperatura wody w rurkach a kocioł wciąż pracuje i grzeje?
Kominek dla rekreacji tylko a bedzie zawsze tanio,ciepło i przyjemnie.
Czy jeżeli nie korzystam w ciągu dnia do godziny 16:00-18:00 z kilku pomieszczeń mogę jakoś zaprojektować układ aby oszczędzić na ogrzewaniu?
To kompletnie nic nie da,co zyskacie na ograniczeniu temperatury to stracicie na dogrzaniu czyli bilans pozostanie na 0
Czy można sterować ogrzewaniem poszczególnych pomieszczeń w przypadku podłogówki czy najekonomiczniej jest ogrzewać wszystko z 1 temperaturą?
jw
Czy ktoś z Państwa może posiada podobny budynek i jest już po kilku sezonach grzewczych i może mi zdradzić jakie są koszty ogrzewania takiego domu?
Już przed budową powinieneś znać potrzeby swojego domu na energię czyli przyszle rachunki za ogrzewanie.Nie znasz,to poznaj.

A co myślicie o połączeniu instalacji kotła gazowego przy założeniu wykonania 100% podłogówki z instalacją kominka z płaszczem wodnym.

Może to dać jakieś oszczędności eksploatacyjne i wspomóc pracę kotła?

Czy waszym zdaniem warto zainteresować się tematem?

Dodatkowo chciałbym zapytać czy ktoś z Was posiada rekuperację i czy może jednoznacznie powiedzieć czy było warto?

Czy wpływa to także na obniżanie kosztów ogrzewania czy poprawia jedynie świeżość powietrza?

Czy warto wyłożyć pieniążki na te instalacje/urządzenia czy nie odczujemy korzyści tego w codziennej eksploatacji?

A co myślicie o połączeniu instalacji kotła gazowego przy założeniu wykonania 100% podłogówki z instalacją kominka z płaszczem wodnym.

IMHO zupełnie zbędna komplikacja układu, podnosząca znacznie jego koszty i potencjalną awaryjność.

Ja od razu odpuściłem temat kominka z płaszczem. Będzie zwykły albo i wcale.

Co do rekuperacji to opinie są różne. Rozmawiałem z kilkoma osobami które ją mają i teoria sobie a praktyka nie zawsze nadąża za tym co pokazują reklamy .

Decydując się na takie rozwiązanie przyjąłem że chcę mieć świeże powietrze a ewentualne oszczedności to miły bonus.

Może to dać jakieś oszczędności eksploatacyjne i wspomóc pracę kotła?

Czy waszym zdaniem warto zainteresować się tematem?

Dodatkowo chciałbym zapytać czy ktoś z Was posiada rekuperację i czy może jednoznacznie powiedzieć czy było warto?

Czy wpływa to także na obniżanie kosztów ogrzewania czy poprawia jedynie świeżość powietrza?

Czy warto wyłożyć pieniążki na te instalacje/urządzenia czy nie odczujemy korzyści tego w codziennej eksploatacji?

Witam !

Co do kominka to zgodzę się z przedmówcami, spore koszty inwestycyjne natomiast jako szczytowe źródło w przypadku kotła gazowego jest zbędne. Również w przypadku pompy ciepła, lepszym rozwiązaniem jest grzałka elektryczna niż cała dodatkowa instalacja.

Rekuperacja na nowym domu jak najbardziej na tak ! Prócz komfortu cieplnego, świeżego i czystego powietrza to własnie głównie dodatkowe oszczędności energii. Przy dobrze zaizolowanym domu, najwięcej ciepła ucieka własnie wentylacją, jeśli nie zdecydujesz się na ten system w trakcie budowy to później na pewno będzie Ci ciężko go wykonać, dodatkowo dzięki systemowi odzysku ciepła możesz zejść z maksymalnym obciążeniem cieplnym budynku i zastoswać mniejsze, czyli też tańsze urządzenie do ogrzewania. Jeśli chciałbyś poczytać więcej na temat rekuperacji odsyłam do strony TUTAJ.

Pozdrawiam !

Gość Arturo72
IMHO zupełnie zbędna komplikacja układu, podnosząca znacznie jego koszty i potencjalną awaryjność.Ja od razu odpuściłem temat kominka z płaszczem. Będzie zwykły albo i wcale.Co do rekuperacji to opinie są różne. Rozmawiałem z kilkoma osobami które ją mają i teoria sobie a praktyka nie zawsze nadąża za tym co pokazują reklamy . Decydując się na takie rozwiązanie przyjąłem że chcę mieć świeże powietrze a ewentualne oszczedności to miły bonus.
Dokładnie się z tym zgadzam.Dopowiem tylko,że przy WM wentylacje mamy cały czas a przy WG różnie to bywa tym bardziej w dzisiejszych szczelnych domach,rekuperacja przy WM jest przy okazji a WM z reku służy głownie do zapewnienia komfortu życia i wg mnie warto.Oszczędności eksploatacyjne gwarantuje przede wszystkim dom,nie kominek,nie węgiel,nie drewno a sam dom.Poprawnie zbudowany sam będzie oszczędzał rachunki za ogrzewanie bez potrzeby palenia w kominku i to z PW. Edytowane przez Arturo72