Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana wkładki MCM

Recommended Posts

Witam,

Szukałem odpowiedzi, ale nigdzie nie znalazłem, sorry jeśli to złe miejsce na tego typu pytanie.

Potrzebuję wymienić wkładkę MCM, problem polega na tym, że po odkręceniu ta luźno porusza się w drzwiach, ale nie można jej wyciągnąć. Natomiast gdy chcę ją ustawić z powrotem we właściwej pozycji w ogóle nie można przekręcić klucza. Z góry dziękuję za pomoc.20161219_175836.jpg2.jpg

Miejsce dobre, ale sprawa wydaje się banalna. Wkładka ma "zbierak" czyli języczek kręcący się także poza jej osią i trzeba go tak ustawić by się pokrył z wkładką

http://www.e-okna.pl/a/jak-wymienic-zamek-w-drzwiach-wejsciowych-praktyczna-instrukcja-14741.html#zdjecie-2

No kręcić kluczem. Widzisz na zdjęciu jak to wygląda..

Wydaje mi się, że idealna pozycja to ustawienie klucza na godzinę 7 .

ok, rozumiem. Więc jeśli piszesz, że zbierak porusza się niezależnie od wkładki to generalnie może być tak, że będę kręcił i kręcił i dopiero za którymś dziesiątym obrotem ten zbierak pokryje się z wkładką. Dobrze kombinuje?;(

tyle tylko, że nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy bo po ustawieniu na 7 albo 5, tak jak napisałem wcześniej, wkładka faktycznie luźno się przemieszcza, ale nie da rady jej wyjąć ani włożyć z powrotem na swoje miejsce tak żeby ją przykręcić.

Edytowane przez bartosz1990

Tak, wykręciłem. Właśnie na tym polega problem, że teoretycznie, wnioskuje z tego co piszecie, wszystko robię ok. Natomiast wkładka chodzi luźno, ale coś ją blokuje i nie można jej wypchnąć z drzwi. I jeśli chciałbym ją z powrotem przykręcić to również nie mogę bo we "właściwej" pozycji w ogóle nie mogę przekręcić klucza.

Tak, wykręciłem. Właśnie na tym polega problem, że teoretycznie, wnioskuje z tego co piszecie, wszystko robię ok. Natomiast wkładka chodzi luźno, ale coś ją blokuje i nie można jej wypchnąć z drzwi. I jeśli chciałbym ją z powrotem przykręcić to również nie mogę bo we "właściwej" pozycji w ogóle nie mogę przekręcić klucza.

to jednak nie masz właściwej pozycji, przekręcaj klucz i spróbuj wyciągnąć wkładkę

Tak z przekąsem powiem, że może w drugą stronę pchaj, bo może ktoś Ci szyld źle spasował i zahacza o wkładkę. W tą stronę co masz zdjęty dolny szyld rzecz jasna. Jak nie możesz tam, to zdejmij dla pewności z drugiej strony szyld (nie jest to konieczne ale jakieś problemu u Ciebie są) i pchaj w drugą mańkę.