Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ale zrobiliscie OT....to jest watek o HST=czyli duzych przeszkleniach siegajacych podlogi a nie o oknach elewacyjnych, polaciowych (ktore sa na jakiejs tam wysokosci= nikt nie wbiegnie czy sie oprze) takze dyskutujmy tylko nad bezpieczesntwem szyb w HST=drzwiach tarasowych. Choc ja bym taka sama zasade zastosowal do fix na cala sciane....

A możesz wytłumaczyć jak ma pęknąć która kolwiek z szyb w pakiecie np 3 szybowym? Która z trzech szyb ma z jednej swojej strony np +23 a z drugiej -10 stopni? Nawet przy oknie z jedną szybą nie będzie sytuacji, w której nagle dojdzie do dużej różnicy temperatur po obu stronach szyby. Dobrze mówię czy źle? A ile znasz osób, którym w taki sposób popękały przeszklenia? W oknach dachowych rozumiem hartowanie bądź klejenie szyb, ale w elewacyjnych?

Znam przypadek, gdzie szyba pękała 2 krotnie (2 raz niedlugo po wymianie 1 pęknietej) z powodu słupa znajdującego się w pobliżu. Rzucał on pas cienia na szybę i wg eksperta to miało powodowac jej pękanie. Róznica temperatur na powierzchni. Dodatkowo problem nasilał się przez regały stojące od środka tego przeszklenia.

Znam przypadek, gdzie szyba pękała 2 krotnie (2 raz niedlugo po wymianie 1 pęknietej) z powodu słupa znajdującego się w pobliżu. Rzucał on pas cienia na szybę i wg eksperta to miało powodowac jej pękanie. Róznica temperatur na powierzchni. Dodatkowo problem nasilał się przez regały stojące od środka tego przeszklenia.

A wiesz jak producent podszedł do tej reklamacji? Kto płacił za wymianę szkła?

Nieco ponad 13% na HS.

Tragedii nie ma. Zastanawiam się jeszcze jak hartowanie wpływa na parametry cieplne itp.Musze jeszcze dokształcić się w tym temacie.

Zakładam też że nie ma potrzeby stosowania innych profili oraz że waga skrzydła przesuwnego w HST (2000x2500) nie zwiększy się znacząco.

Po nowym roku poproszę o wyceny z hartowanym szkłem.

P.S. Odwiedziłem kolejne dwa salony z oknami (Krispol i OknoPlus) - temat hartowania w ogóle się nie pojawił. W OknoPlusie zapytałem tylko o możliwość szkła hartowanego, ale sprzedawca powiedział że nie ma potrzeby. Czyżby nie chciał zarobić?

Także łącznie odwiedziłem 13 salonów - w żadnym nie wciskali mi szkła hartownego.

łącznie odwiedziłem 13 salonów - w żadnym nie wciskali mi szkła hartownego.

To nie dziwi. Większość sprzedawców pojęcia nie ma o podstawowych właściwościach szkła, to raz. Dwa, że sprzedawcy ciągle sprzedają... cenę, a nie okna o konkretnych właściwościach i zastosowaniach. Trzy, jeśli na setki tysięcy szyb pęka z powodu naprężeń termicznych ledwie kilkaset albo kilka tysięcy, to samo zjawisko ma charakter marginalny, co nie znaczy, że nabywca może je lekceważyć lub pomijać w indywidualnej ocenie zastosowania szyb w konstrukcjach, a konstrukcji w obiektach.

Dziękuję wszystkim którzy udzielili się w tej dyskusji - dzięki niej dowiedziałem się że coś takiego jak szkło hartowane może mieć zastosowanie w moim domu.

Jedyny minus jest taki, że mam tylko jeszcze większy mętlik w głowie ;) Chociaż ciągle (być może naiwnie) wierzę że 6mm szkło nie pęknie tak łatwo... a jeśli już to są to marginalne przypadki, dla których prawdopodobieństwo wystąpienia jest bliskie zeru.

Poproszę o wycenę z hartowanym szkłem i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Wszystkie dobrego w Nowym Roku!

Dziękuję wszystkim którzy udzielili się w tej dyskusji - dzięki niej dowiedziałem się że coś takiego jak szkło hartowane może mieć zastosowanie w moim domu.

Jedyny minus jest taki, że mam tylko jeszcze większy mętlik w głowie ;) Chociaż ciągle (być może naiwnie) wierzę że 6mm szkło nie pęknie tak łatwo... a jeśli już to są to marginalne przypadki, dla których prawdopodobieństwo wystąpienia jest bliskie zeru.

Powiem szczerze, że po przeczytaniu tego wątku nie miałbym już mętliku w głowie i wątpliwości co wybrać, ale to Twoja decyzja i obyś był z niej zadowolony.

Również wszystkiego dobrego!

PS. No i skoro piszesz, że w 11 salonach nie było tematu szyb przy tak dużym HS to ciekaw jestem oferty z Drutexu, bo u nich dostałem szyby ESG na starcie. Zakładam, że takie mają standardy. To co wysłałeś wcześniej jako Drutex to była Veka.

Edytowane przez alter2000

Szyby hartowame w oknach elewacyjnych sa mniej więcej tak potrzebne jak drzwi w lesie.

Czy hartowana szyba od wewnątrz spełni swoją rolę? Czy też uważacie że konieczne jest użycia hartowanego szkła z obu stron?

Do zwyklych okien nie ma sensu tylko do tych od podlogi, natomiast czy dawac wszystkie czy z jednej strony sam juz musisz postanowic bo znasz swoj projekt i wiesz gdzie,ktore wyjscie bedzie albo co gdzie bedzie.Ten watek naprawde wszystko pokrywa....:)

Edytowane przez .:Paco:.

Szymek ten wątek w 100% pokrywa odpowiedzi na wszystkie pytania związane z hsm decyzję to już ty musisz podjąć niemy ty wiesz gdzie masz okno do samej podłogi jakie to jest pomieszczenie Czy jest szansa żeby pękła czy nie Jeżeli jesteś skupiony tylko i wyłącznie na cenie to odpuść sobie otwórz sobie w ogóle szkło hartowane bo to nie ma sensu.... bezpieczeństwo.... kup polisę na życie i się nie przejmuj

Już dostałeś genialną odpowiedź że szkło hartowane jest tak potrzebne jak drzwi do lasu

Tylko że ja po dziś dzień noszę ślady po tym jak ręką wpadłem w szybę i pamiętam jak się zachowuje szkło

Dzisiaj miałem w końcu okazję zobaczyć HS z Drutexu na żywo i to w wersji jak do mojego domu, 4m. długości (wcześniej bazowałem na zdjęciach, bo nie mogłem go nigdzie namierzyć) i faktycznie jest pewna różnica między Drutexem a tzw. klasą premium gdzie dopracowuje się wszystkie drobiazgi. Ogólne wrażenie jest OK. Naprawdę przyzwoicie wygląda ten HS, ale słupek z białą ramką odcinający się od koloru ramy to coś co wymaga pilnego dopracowania. Tym bardziej upewniłem się, że na tym etapie poszedłem w dobrą stronę. Zobacz lepiej Szymek te HS-y zanim się na coś zdecydujesz. To jednak spory mebel w domu i dobrze żeby ładnie się prezentował.