bartolini 30.08.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 witam,sprowokowany postem " wykończenie za 50 tys." mam do szanownych forumowiczów pytanie! wydałem od 200 000 PLN do 230 000 PLN na stan surowy ( z oknami-jeszcze nie założone!).Różnica w cenie bierze się m.in stąd czy liczymy koszty np.podjazdu czy nie! przyjmijmy zatem 210 tys.Instalację bęa położone we własnym zakresie,ceny innych robót mniej więcej ( dokładnie-mniej więcej) znam.Jestem przekonany ,że przy mojej powierzchni ( bez mebli,szaf,kuchni itp.) wystarczy mi ok.150 000 PLN do tzw. końca .Wyposażenie w "meble" umownie mówiąc to indywidualna sprawa i może kosztować 30 000 PLN i 500 000 PLN.Teraz metraż domu :piwnica 110 m.kwparter ( z garażem) ok.180 m.kwpoodasze użytkowe ok.90 m.kwwykąńczać będę tylko parter iczęściowe piwnice.uważam ,że są to racjonalne wyliczenia -obiektywne ( oczywiście z tolerancją 10-15 % ) pozdrawiam i zapraszam do komentarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolini 30.08.2004 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 aca! zapomniałem dodac ,że mam na myśli raczej standardowe prace i takie też ceny materiałów wykończeniowych ( płytki 60-80 PLN , wykładzina 40-50 PLN ,deska podłogowa 120-150 PLN ...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 30.08.2004 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 aca! zapomniałem dodac ,że mam na myśli raczej standardowe prace i takie też ceny materiałów wykończeniowych ( płytki 60-80 PLN , wykładzina 40-50 PLN ,deska podłogowa 120-150 PLN ...) kurcze, ale np. dla mnie te twoje ceny nie są standartowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolini 31.08.2004 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 zgadzam się z Toba ,dla tego napisałem ,że na tzw.mable mozna wydać i 30 000 i 500 000 PLN.jak zauwqażyles to samo dotyczy materiałow wykończeniowych.mnie chodzi o przykład ,glos w dyskusji,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
preev 31.08.2004 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 przy moich kombinacjach z materiałami (negocjacja cen, szukanie promocji, etc., etc.) spokojnie bym się wyrobił a mogę wiedzieć do czego Ci jest potrzebna piwnica o takim metrażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 31.08.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Tak zapytam z ciekawości stan surowy otwarty czy zamknięty za te 210 tys. za tą sume będe mial wykończony dom w 90 % w konstrukcji drewnianej. Astronomiczą sume podajesz jak za taki stan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolini 03.09.2004 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Witam, zgodze sie ,że trochę dużo ale teść tak sobie to wyobrazil i żal nie kończyć ale fakt ,że kaska leci.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtekn 03.09.2004 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Życze powodzenie i współczuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 14.09.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2004 Ludzie 380 m2 domu, co wy tam będziecie robić, no chyba że min 2 rodziny będą tam mieszkać. Przecież wybudować to raz a utrzymać to dwa. A jeśli tak duży dom to się nie dziwię kosztom.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.09.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Tak zapytam z ciekawości stan surowy otwarty czy zamknięty za te 210 tys. za tą sume będe mial wykończony dom w 90 % w konstrukcji drewnianej. Astronomiczą sume podajesz jak za taki stan. Tylko ciekawe o jakiej powierzchni bedziesz mial ten dom. Nie wiem czy zauwazyles ze razem u bartoliniego jest 380 m2 powierzchni. Do tego piwnica kotrej wykonanie jest drogie. U ciebie wojtekn ile m2 bedzie mial dom ? i czy bedzie piwnica? bartolini ceny podawane przez ciebie na taki metraz domu jaki masz sa jak najbardziej realne wg mnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolini 15.09.2004 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 pozdrawiam wszystkich! 1AGA ,ZWRÓĆ UWAGĘ ,ŻE W TYCH C.A.380 M KW JEST JUZ PIWNICA. 2.faktem jest ,że tesć przedobrzył z powierzchnią ,ale w tej chwili kontynuowanie budowy jest najrozsądniejszym wyjściem 3.Uwazam ,że koszty eksploatacji ,przy obecnych materiałach ( porotherm,dobre ocieplenie) nie będą takie wysokie.innymi słowy napewno nie beda rosły proporcjonalnie w stosunku do powierzchni domu. 4.Także jestem przekonany ,że za 210 tys można wybudować prawie gotowy domek życzę wszystkim powodzenia Bartolini Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 15.09.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 pozdrawiam wszystkich! 1AGA ,ZWRÓĆ UWAGĘ ,ŻE W TYCH C.A.380 M KW JEST JUZ PIWNICA. 2.faktem jest ,że tesć przedobrzył z powierzchnią ,ale w tej chwili kontynuowanie budowy jest najrozsądniejszym wyjściem 3.Uwazam ,że koszty eksploatacji ,przy obecnych materiałach ( porotherm,dobre ocieplenie) nie będą takie wysokie.innymi słowy napewno nie beda rosły proporcjonalnie w stosunku do powierzchni domu. 4.Także jestem przekonany ,że za 210 tys można wybudować prawie gotowy domek życzę wszystkim powodzenia Bartolini Wiem ze w tej pow. jest piwnica. I dalej potwierdzam co napisalam. Chodzilo mi o to ze piwnica znacznie podraza kwote wybudowania domu. Za 210 tys mozna owszem wybodowac domek ale parterowy , niepodpiwniczony o pow max 130 m2. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolini 16.09.2004 06:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 ok Aga,zgadzam się z Tobą .co prawda moim zdaniem za 200 tys można wybudowac nawet 160 m 2, jednak wyposażenie będzie ( niestety..) miernej jakości.i nie chodzi tu o snobizm ale funkcjonalność .Ja sobie liczę tak; wyposażenie +wykończenie wychodzi ok 1000 zł za m 2.( oczywiście w sporym uproszczeniu)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts