sol2510 20.12.2016 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Po zamknięciu i otwarciu zaworu dopływu ciepłej wody na potrzeby wymiany baterii na zlewie, tenże zawór zaczął przeciekać. Woda twarda, zawór miał sporo lat, i trafiło go niestety coś w środku i kapie, nawet sączy się spod pokrętła (jakiś plastik badziewny) przy pozycji zamkniętej odrobinę. Załączam zdjęcie.Moim największym technicznym osiągnięciem jest właśnie wymiana owej baterii, nie znam się na tych sprawach, ale wydaje mi się, że taki zawór to nie technologia kosmiczna i mam ambicję, by zrobić to samodzielnie.Czy to trudne? O ile wymianę baterii podejrzałam na youtube, o tyle wymiany takiego zaworu nie umiem tam znaleźć, co najwyżej jak uszczelniać połączenia gwintowane pakułami i pastą do pakuł. Czy w ogóle pakuły są potrzebne do takiego zaworu? Co trzeba wiedzieć? Jakieś porady? Czy wymiar tego zaworu jest standardowy i wystarczy, że opiszę w sklepie, czego chcę? Czy w ogóle on ma jakąś nazwę/typ? Czy porywam się niepotrzebnie i lepiej wezwać hydraulika?Z góry dzięki.http://i.imgur.com/KI07F8H.jpg Edytowane 20 Grudnia 2016 przez sol2510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.12.2016 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Przy wymianie nie ma żadnej skomplikowanej czynności, zakręć tylko wodę wcześniej na instalacji przed owym wymienianym zaworem. Kup taki sam zaworek odcinający kątowy, chociaż te zawory nie są zbyt udane, mam ich kilka i z trudem się nimi steruje i łatwo urwać. Pakuł tam nie potrzeba, użyj taśmy teflonowej, możesz iść do sklepu z tym starym zaworem i może uda się kupić coś w zastępstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RafalMurator 20.12.2016 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Po zamknięciu i otwarciu zaworu dopływu ciepłej wody na potrzeby wymiany baterii na zlewie, tenże zawór zaczął przeciekać. Woda twarda, zawór miał sporo lat, i trafiło go niestety coś w środku i kapie, nawet sączy się spod pokrętła (jakiś plastik badziewny) przy pozycji zamkniętej odrobinę. Załączam zdjęcie. Moim największym technicznym osiągnięciem jest właśnie wymiana owej baterii, nie znam się na tych sprawach, ale wydaje mi się, że taki zawór to nie technologia kosmiczna i mam ambicję, by zrobić to samodzielnie. Czy to trudne? O ile wymianę baterii podejrzałam na youtube, o tyle wymiany takiego zaworu nie umiem tam znaleźć, co najwyżej jak uszczelniać połączenia gwintowane pakułami i pastą do pakuł. Czy w ogóle pakuły są potrzebne do takiego zaworu? Co trzeba wiedzieć? Jakieś porady? Czy wymiar tego zaworu jest standardowy i wystarczy, że opiszę w sklepie, czego chcę? Czy w ogóle on ma jakąś nazwę/typ? Czy porywam się niepotrzebnie i lepiej wezwać hydraulika? Z góry dzięki. http://i.imgur.com/WM4uIcw.jpg czy ja dobrze widzę czy to kapie z połączenia wężyk- kranik ? być może źle wkręcony został wężyk do zaworku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol2510 20.12.2016 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Hej, dzięki za rychłe odpowiedzi! Okazało się, że taśma teflonowa jest w domu, nawet dwie, ale dość stare, min 5 lat mają, brak daty ważności. Czy to trwały produkt, czy kupić lepiej nową taśmę? Dobrze, że pakuły odpadają Ad. kapania - wężyk jest ok przykręcony, to może zdjęcie tak pokazuje. Organoleptycznie stwierdzono sączenie spod tego pokrętełka Ośmieliliście mnie, by się tym samodzielnie zająć, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.12.2016 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Taśmy będą ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol2510 20.12.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki przemo1 oraz poprzednikom! Edytowane 20 Grudnia 2016 przez sol2510 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 20.12.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Wielkiego znaczenia nie ma, ale lepiej najpierw nakręć przejściówkę (jeśli dobrze widzę, to jest mufa - ma dwa gwinty wewnętrzne), potem zawór. Przy wkręcaniu zaworu, w razie potrzeby zaworu trzymaj mufę kluczem. Przy teflonie ( inaczej niż przy pakułach) ważne, żeby nie "cofać" raz wkręconego elementu - tylko drobne korekty. Jeśli po montażu będzie ciekło, trzeba odkręcić, zdjąć teflon, nawinąć nowy i zakręcić. Ułatwisz sobie robiąc na gwincie zaworu "ząbki" (np zaciskając żabką) które zapobiegną ślizganiu się taśmy - niektóre zawory mają takie fabrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts