Piotr_M 20.12.2016 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Mam następujący problem: w pomieszczeniu z którego jest wyjście na strych jest dosyć chłodno mimo ogrzewania (2 grzejniki), szukałem przyczyn i wg mnie przyczyną są nieszczelne schody Fakro LTK 70x120 cm (które są zamontowane w stropie betonowym ocieplonym), ponieważ na obwodzie wokół klapy jest ok. 2-3 mm przerwa (z każdej strony) przez którą przenika zimno ze strychu. Co prawda jest uszczelka (jedna) ale po zamknięciu klapy wg mnie nie "blokuje" ona zimna przenikającego ze strychu. Kupiłem ten model (LTK) ponieważ (wg info z katalogu Fakro) miał spełniać moje oczekiwania termiczne. Próbowałem douszczelnić zwykłą uszczelką doklejoną na zamontowaną uszczelkę ale po pierwsze jest problem z otwieraniem/zamykaniem klapy, a po drugie po otwarciu klapy uszczelka wysuwa się/wypada z rowka. Bardzo proszę o podpowiedzi nt. rozwiązania tego problemu. Moi pomysłem był zakup szerszej uszczelki obwodowej - zapytałem mailem Fakro o taką możliwość (opisując problem) ale mail pozostał bez odpowiedzi.PS. Schody są już poza okresem gwarancyjnym, skrzynka jest prawidłowo zamontowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 20.12.2016 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Nie da się zrobić dodatkowej czapki na strychu? Chodzi mi o taką dodatkową skrzynkę na zawiasach oklejona styropianem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 20.12.2016 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Oglądałem to na stronie Fakro ale byłby problem z użytkowaniem ponieważ te drzwi nie dałyby się otworzyć do pionu ze względu na skos dachu.Druga kwestia to nakładka będzie wychodziła nad strop i obawiam się, że kiedyś się potknę i polecę na główkę na dól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awieuro 20.12.2016 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Zrób przesuwną żeby do pionu nie otwierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 20.12.2016 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Zrób tylko ramkę na stałe i do tego osobno dekielek.Jeśli często korzystasz ze strychu, to zostaje cały strych dobrze zaizolować.Myślałem, że to jest tylko awaryjne wejście, bo takie jest główne zadanie tej drabinki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 21.12.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Mam następujący problem: w pomieszczeniu z którego jest wyjście na strych jest dosyć chłodno mimo ogrzewania (2 grzejniki), szukałem przyczyn i wg mnie przyczyną są nieszczelne schody Fakro LTK 70x120 cm (które są zamontowane w stropie betonowym ocieplonym), ponieważ na obwodzie wokół klapy jest ok. 2-3 mm przerwa (z każdej strony) przez którą przenika zimno ze strychu. Co prawda jest uszczelka (jedna) ale po zamknięciu klapy wg mnie nie "blokuje" ona zimna przenikającego ze strychu. Kupiłem ten model (LTK) ponieważ (wg info z katalogu Fakro) miał spełniać moje oczekiwania termiczne. Próbowałem douszczelnić zwykłą uszczelką doklejoną na zamontowaną uszczelkę ale po pierwsze jest problem z otwieraniem/zamykaniem klapy, a po drugie po otwarciu klapy uszczelka wysuwa się/wypada z rowka. Bardzo proszę o podpowiedzi nt. rozwiązania tego problemu. Moi pomysłem był zakup szerszej uszczelki obwodowej - zapytałem mailem Fakro o taką możliwość (opisując problem) ale mail pozostał bez odpowiedzi. PS. Schody są już poza okresem gwarancyjnym, skrzynka jest prawidłowo zamontowana. Witam, W naszej ofercie handlowej dostępny jest specjalnie przygotowany zestaw izolacyjny o oznaczeniu LXD. Zestaw służy do szybkiego i szczelnego wykonania izolacji termicznej szczeliny pomiędzy skrzynką zamontowanych schodów a otworem w stropie. Dzięki zastosowaniu tego produktu możemy uzyskać tzw. "ciepły montaż". W skład zestawu wchodzi kołnierz paroszczelny, materiał izolacyjny oraz kołnierz paroprzepuszczalny. Produkt jest opisany na naszej stronie internetowej: http://www.fakro.pl/schody-strychowe/akcesoria-do-schodow/ Zestaw powinno stosować się przed osadzeniem skrzyni w stropie - jeżeli schody są już zamontowane montaż jest będzie utrudniony, konieczne będzie zdemontowanie skrzyni i ponowne osadzenie w stropie. Zastosowanie dodatkowej uszczelki będzie trudne ponieważ skrzynia nie jest przystosowana do tego. Z poważaniem Konsultant FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 21.12.2016 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 W naszej ofercie handlowej dostępny jest specjalnie przygotowany zestaw izolacyjny o oznaczeniu LXD. Zestaw służy do szybkiego i szczelnego wykonania izolacji termicznej szczeliny pomiędzy skrzynką zamontowanych schodów a otworem w stropie. Dzięki zastosowaniu tego produktu możemy uzyskać tzw. "ciepły montaż". Zastosowanie dodatkowej uszczelki będzie trudne ponieważ skrzynia nie jest przystosowana do tego. Z poważaniem Konsultant FAKRO Bardzo dziękuje, że ktoś z firmy Fakro znalazł czas aby odpowiedzieć (na maile nadal nie mam odpowiedzi z firmy) - szkoda, że nie rozwiązuje to mojego problemu: - nie mam problemu z ociepleniem skrzynki ale z uszczelką, która nie "zamyka" wokół klapy przestrzeni którą dostaje się zimne powietrze ze strychu. Chciałem nabyć uszczelkę obwodową do tych schodów (ale najlepiej szerszą) aby wymienić obecną licząc że nastąpi poprawa. Model tych schodów jest w ofercie jako "supertermoizolacyjny" (vide strona firmy) a w moim przypadku wokół klapy jest szczelina 2-3 mm, przez którą dostaje się powietrze ze strychu (przy zamkniętej klapie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad Podgórski 21.12.2016 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Połóż sobie na górze kawałek styropianu 10cm przyklejony do płyty OSB z rączką i już będziesz miał ciepło, na pewno cieplej niż wszystkie uszczelki razem wzięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 21.12.2016 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Powiem tak ... Jesli skrzynia jest dobrze zamontowana , to to prostu te schody strychowe to zwykły bubel. Nie powinno być żadnej szpary , powinno wszystko być całkowicie szczelne .. Nie po to klient kupuje drogie schody (zamiast kupić 2-3x tańsze) aby były nieszczelne .. Jak dla mnie szanujący się producent powinien wymienić taki produkt , nawet jak jest po gwarancji albo wysłać jakiś "zestaw naprawczy" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 21.12.2016 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A dawałes piankę od góry? Tak by uszczelnić przestrzen między schodami a stropem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 21.12.2016 13:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Połóż sobie na górze kawałek styropianu 10cm przyklejony do płyty OSB z rączką i już będziesz miał ciepło, na pewno cieplej niż wszystkie uszczelki razem wzięte to był jeden z pomysłów startowych - nawet pokleiłem arkusze styropianu (wymiar otworu to bodaj 124 x 74) ale schody po złożeniu wychodzą ponad strop i trzeba bardziej kombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 21.12.2016 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A dawałes piankę od góry? Tak by uszczelnić przestrzen między schodami a stropem jest opiankowane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 21.12.2016 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Słyszałem, że dobrym patentem jest zastosowanie grubej gąbki, np. 20cm, o wielkości większej niż wyłaz i nasuwanie jej na otwór przy zamykaniu klapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert FAKRO 22.12.2016 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Bardzo dziękuje, że ktoś z firmy Fakro znalazł czas aby odpowiedzieć (na maile nadal nie mam odpowiedzi z firmy) - szkoda, że nie rozwiązuje to mojego problemu: - nie mam problemu z ociepleniem skrzynki ale z uszczelką, która nie "zamyka" wokół klapy przestrzeni którą dostaje się zimne powietrze ze strychu. Chciałem nabyć uszczelkę obwodową do tych schodów (ale najlepiej szerszą) aby wymienić obecną licząc że nastąpi poprawa. Model tych schodów jest w ofercie jako "supertermoizolacyjny" (vide strona firmy) a w moim przypadku wokół klapy jest szczelina 2-3 mm, przez którą dostaje się powietrze ze strychu (przy zamkniętej klapie). Witam, Bardzo proszę o informację w którym kierunku między klapą a skrzynią jest szczelina - bardzo pomocne będą zdjęcia. Czy uszczelka jest ciągła w narożach, tzn. czy nie występują szczeliny w narożach? Przy prawidłowo zamontowanych schodach strychowych LTK (skrzynka wypoziomowana, równe przekątne) klapa powinna szczelnie zamykać się na uszczelce (właściwie do nie dolegać). Z poważaniem Konsultant FAKRO Edytowane 22 Grudnia 2016 przez Ekspert FAKRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baps 22.12.2016 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Bardzo dziękuje, że ktoś z firmy Fakro znalazł czas aby odpowiedzieć (na maile nadal nie mam odpowiedzi z firmy) - szkoda, że nie rozwiązuje to mojego problemu: - nie mam problemu z ociepleniem skrzynki ale z uszczelką, która nie "zamyka" wokół klapy przestrzeni którą dostaje się zimne powietrze ze strychu. Chciałem nabyć uszczelkę obwodową do tych schodów (ale najlepiej szerszą) aby wymienić obecną licząc że nastąpi poprawa. Model tych schodów jest w ofercie jako "supertermoizolacyjny" (vide strona firmy) a w moim przypadku wokół klapy jest szczelina 2-3 mm, przez którą dostaje się powietrze ze strychu (przy zamkniętej klapie). Też mam te schody ale u mnie nie ma żadnej szczeliny. Zimne powietrze się na dół nie przedostaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 24.05.2017 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 Witam, W naszej ofercie handlowej dostępny jest specjalnie przygotowany zestaw izolacyjny o oznaczeniu LXD... Witam, dzisiaj odebrałem od dystrybutora lokalnego schody strychowe LTK Thermo 70x120cm i wykonawcy przecierali oczy ze zdumienia, bo na gorąco to jest tak: 1. cena ok. 700 zł a brak listew/ramki maskującej od dołu - dodatek ok. +100 zł -kompromitacja! 2. to są totalnie zwykłe schody z pogrubioną pokrywą ze styropianem, skrzynia cieniutka, kiepsko wykonana, nieusztywniona 3. boczne uszczelnienie? -duży luz, te 2 uszczelki niewiele dadzą 4. kupując LTK Thermo, mam jeszcze wydawać drugie tyle na dodatki termoizalacyjne/listwy/nadstawki? -co to za polityka ogłupiania i wprowadzania w błąd klientów 5. wmówiono mi na infolinii, że mają białą pokrywę i dobrze komponują z sufitem, ale okazuje się, że 1cm odstają od sufitu i muszą być listwy g=1cm maskujące boki pokrywy, więc jakie to licowanie z sufitem? Dlaczego o tym nie piszecie? Przecież to kolejna kompromitacja, lepiej to zamówić u stolarza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vietcong 24.05.2017 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2017 równiez jestem świeżo po zakupie i mam podobne odczucia. Masywniej wyglądają byle schody w markecie budowlanym - mocowania schodów do klapy są plastikowe, ciekawe jak to będzie wyglądało za 3 lata, akurat po upływie gwarancji."Poleciałem" na schody dobrej marki a mam wrażenie, że kupiłem coś z czego najlepiej korzystać jak najrzadziej bo w każdej chwili sie rozleci. A dodatkowo, żeby jakoś wyglądały na suficie trzeba wydawać kolejne pieniądze... porażka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adaxis 25.05.2017 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 vietcong -dokładnie, miałem to nawet zwracać, ale to bylo na zamówienie, więc znowu czekanie a brak czasu na szuanie czegoś lepszego...Wykonawca gada, że przecież płyta regips wokoło będzie się kruszyć, bo trudno usztywnić tak cieniutką skrzynkę, która będzie się wyginać. Poleciłem podwiesić pod jętki "skrzynię" z pozostałości krokwi 18x8, do niej będzie przymocowana dokładnie ta lipna skrzynia, więc może to ją usztywni i ustabilizuje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
balbixveg 25.05.2017 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2017 hej hej heje hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 24.04.2018 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2018 odświeże wątek - dzisiaj przyszły do mnie schody fakro LTK - porażka totalna, klapa to najgorszej jakości płyta nawet nie pomalowana z boku - odsyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts