Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody strychowe Fakro LTK - problem

Recommended Posts

Mam następujący problem: w pomieszczeniu z którego jest wyjście na strych jest dosyć chłodno mimo ogrzewania (2 grzejniki), szukałem przyczyn i wg mnie przyczyną są nieszczelne schody Fakro LTK 70x120 cm (które są zamontowane w stropie betonowym ocieplonym), ponieważ na obwodzie wokół klapy jest ok. 2-3 mm przerwa (z każdej strony) przez którą przenika zimno ze strychu. Co prawda jest uszczelka (jedna) ale po zamknięciu klapy wg mnie nie "blokuje" ona zimna przenikającego ze strychu. Kupiłem ten model (LTK) ponieważ (wg info z katalogu Fakro) miał spełniać moje oczekiwania termiczne. Próbowałem douszczelnić zwykłą uszczelką doklejoną na zamontowaną uszczelkę ale po pierwsze jest problem z otwieraniem/zamykaniem klapy, a po drugie po otwarciu klapy uszczelka wysuwa się/wypada z rowka. Bardzo proszę o podpowiedzi nt. rozwiązania tego problemu. Moi pomysłem był zakup szerszej uszczelki obwodowej - zapytałem mailem Fakro o taką możliwość (opisując problem) ale mail pozostał bez odpowiedzi.

PS. Schody są już poza okresem gwarancyjnym, skrzynka jest prawidłowo zamontowana.

Mam następujący problem: w pomieszczeniu z którego jest wyjście na strych jest dosyć chłodno mimo ogrzewania (2 grzejniki), szukałem przyczyn i wg mnie przyczyną są nieszczelne schody Fakro LTK 70x120 cm (które są zamontowane w stropie betonowym ocieplonym), ponieważ na obwodzie wokół klapy jest ok. 2-3 mm przerwa (z każdej strony) przez którą przenika zimno ze strychu. Co prawda jest uszczelka (jedna) ale po zamknięciu klapy wg mnie nie "blokuje" ona zimna przenikającego ze strychu. Kupiłem ten model (LTK) ponieważ (wg info z katalogu Fakro) miał spełniać moje oczekiwania termiczne. Próbowałem douszczelnić zwykłą uszczelką doklejoną na zamontowaną uszczelkę ale po pierwsze jest problem z otwieraniem/zamykaniem klapy, a po drugie po otwarciu klapy uszczelka wysuwa się/wypada z rowka. Bardzo proszę o podpowiedzi nt. rozwiązania tego problemu. Moi pomysłem był zakup szerszej uszczelki obwodowej - zapytałem mailem Fakro o taką możliwość (opisując problem) ale mail pozostał bez odpowiedzi.

PS. Schody są już poza okresem gwarancyjnym, skrzynka jest prawidłowo zamontowana.

Witam,

W naszej ofercie handlowej dostępny jest specjalnie przygotowany zestaw izolacyjny o oznaczeniu LXD.

Zestaw służy do szybkiego i szczelnego wykonania izolacji termicznej szczeliny pomiędzy skrzynką zamontowanych schodów a otworem w stropie.

Dzięki zastosowaniu tego produktu możemy uzyskać tzw. "ciepły montaż". W skład zestawu wchodzi kołnierz paroszczelny, materiał izolacyjny oraz kołnierz paroprzepuszczalny.

LXD.jpg

Produkt jest opisany na naszej stronie internetowej: http://www.fakro.pl/schody-strychowe/akcesoria-do-schodow/

Zestaw powinno stosować się przed osadzeniem skrzyni w stropie - jeżeli schody są już zamontowane montaż jest będzie utrudniony, konieczne będzie zdemontowanie skrzyni i ponowne osadzenie w stropie.

Zastosowanie dodatkowej uszczelki będzie trudne ponieważ skrzynia nie jest przystosowana do tego.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

W naszej ofercie handlowej dostępny jest specjalnie przygotowany zestaw izolacyjny o oznaczeniu LXD.

Zestaw służy do szybkiego i szczelnego wykonania izolacji termicznej szczeliny pomiędzy skrzynką zamontowanych schodów a otworem w stropie.

Dzięki zastosowaniu tego produktu możemy uzyskać tzw. "ciepły montaż".

Zastosowanie dodatkowej uszczelki będzie trudne ponieważ skrzynia nie jest przystosowana do tego.

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Bardzo dziękuje, że ktoś z firmy Fakro znalazł czas aby odpowiedzieć (na maile nadal nie mam odpowiedzi z firmy) - szkoda, że nie rozwiązuje to mojego problemu:

- nie mam problemu z ociepleniem skrzynki ale z uszczelką, która nie "zamyka" wokół klapy przestrzeni którą dostaje się zimne powietrze ze strychu.

Chciałem nabyć uszczelkę obwodową do tych schodów (ale najlepiej szerszą) aby wymienić obecną licząc że nastąpi poprawa.

Model tych schodów jest w ofercie jako "supertermoizolacyjny" (vide strona firmy) a w moim przypadku wokół klapy jest szczelina 2-3 mm, przez którą dostaje się powietrze ze strychu (przy zamkniętej klapie).

Powiem tak ...

Jesli skrzynia jest dobrze zamontowana , to to prostu te schody strychowe to zwykły bubel.

Nie powinno być żadnej szpary , powinno wszystko być całkowicie szczelne ..

Nie po to klient kupuje drogie schody (zamiast kupić 2-3x tańsze) aby były nieszczelne ..

Jak dla mnie szanujący się producent powinien wymienić taki produkt , nawet jak jest po gwarancji albo wysłać jakiś "zestaw naprawczy" ...

Połóż sobie na górze kawałek styropianu 10cm przyklejony do płyty OSB z rączką i już będziesz miał ciepło, na pewno cieplej niż wszystkie uszczelki razem wzięte

to był jeden z pomysłów startowych - nawet pokleiłem arkusze styropianu (wymiar otworu to bodaj 124 x 74) ale schody po złożeniu wychodzą ponad strop i trzeba bardziej kombinować

Bardzo dziękuje, że ktoś z firmy Fakro znalazł czas aby odpowiedzieć (na maile nadal nie mam odpowiedzi z firmy) - szkoda, że nie rozwiązuje to mojego problemu:

- nie mam problemu z ociepleniem skrzynki ale z uszczelką, która nie "zamyka" wokół klapy przestrzeni którą dostaje się zimne powietrze ze strychu.

Chciałem nabyć uszczelkę obwodową do tych schodów (ale najlepiej szerszą) aby wymienić obecną licząc że nastąpi poprawa.

Model tych schodów jest w ofercie jako "supertermoizolacyjny" (vide strona firmy) a w moim przypadku wokół klapy jest szczelina 2-3 mm, przez którą dostaje się powietrze ze strychu (przy zamkniętej klapie).

Witam,

Bardzo proszę o informację w którym kierunku między klapą a skrzynią jest szczelina - bardzo pomocne będą zdjęcia.

Czy uszczelka jest ciągła w narożach, tzn. czy nie występują szczeliny w narożach?

Przy prawidłowo zamontowanych schodach strychowych LTK (skrzynka wypoziomowana, równe przekątne) klapa powinna szczelnie zamykać się na uszczelce (właściwie do nie dolegać).

Z poważaniem

Konsultant FAKRO

Edytowane przez Ekspert FAKRO

Też mam te schody ale u mnie nie ma żadnej szczeliny. Zimne powietrze się na dół nie przedostaje.

• 5 months później...
Witam, W naszej ofercie handlowej dostępny jest specjalnie przygotowany zestaw izolacyjny o oznaczeniu LXD...
Witam, dzisiaj odebrałem od dystrybutora lokalnego schody strychowe LTK Thermo 70x120cm i wykonawcy przecierali oczy ze zdumienia, bo na gorąco to jest tak:

1. cena ok. 700 zł a brak listew/ramki maskującej od dołu - dodatek ok. +100 zł -kompromitacja!

2. to są totalnie zwykłe schody z pogrubioną pokrywą ze styropianem, skrzynia cieniutka, kiepsko wykonana, nieusztywniona

3. boczne uszczelnienie? -duży luz, te 2 uszczelki niewiele dadzą

4. kupując LTK Thermo, mam jeszcze wydawać drugie tyle na dodatki termoizalacyjne/listwy/nadstawki? -co to za polityka ogłupiania i wprowadzania w błąd klientów

5. wmówiono mi na infolinii, że mają białą pokrywę i dobrze komponują z sufitem, ale okazuje się, że 1cm odstają od sufitu i muszą być listwy g=1cm maskujące boki pokrywy, więc jakie to licowanie z sufitem? Dlaczego o tym nie piszecie? Przecież to kolejna kompromitacja, lepiej to zamówić u stolarza!

równiez jestem świeżo po zakupie i mam podobne odczucia. Masywniej wyglądają byle schody w markecie budowlanym - mocowania schodów do klapy są plastikowe, ciekawe jak to będzie wyglądało za 3 lata, akurat po upływie gwarancji.

"Poleciałem" na schody dobrej marki a mam wrażenie, że kupiłem coś z czego najlepiej korzystać jak najrzadziej bo w każdej chwili sie rozleci. A dodatkowo, żeby jakoś wyglądały na suficie trzeba wydawać kolejne pieniądze... porażka.

vietcong -dokładnie, miałem to nawet zwracać, ale to bylo na zamówienie, więc znowu czekanie a brak czasu na szuanie czegoś lepszego...

Wykonawca gada, że przecież płyta regips wokoło będzie się kruszyć, bo trudno usztywnić tak cieniutką skrzynkę, która będzie się wyginać. Poleciłem podwiesić pod jętki "skrzynię" z pozostałości krokwi 18x8, do niej będzie przymocowana dokładnie ta lipna skrzynia, więc może to ją usztywni i ustabilizuje....

• 10 months później...