Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

przeciekająca papa

mstopi

Recommended Posts

Na jesieni miałem robione deskowanie i krycie papą.

Dach prosty, dwuspadowy kąt 28 stopni. Papa przybijana papiakami ze zintegrowaną podkładką, temperatura zewnętrzna jakieś +2 stopnie, ale według murarza nie powinno to mieć znaczenia, bo to była papa asfaltowa wierzchniego krycia W / PET-SBS / ICOPAL.

Problem pojawił się po pierwszym deszczu. Kilka drobnych plam na stropie, deski oznaczone markerem, murarz w większości poprawił. W jednym miejscu miała być uszkodzona papa w innych nie przylegały jak potrzeba podkładki. Po jakimś czasie był mocny deszcz i na dachu od strony północnej znalazłem 19 miejsc przecieku i chyb 3 na stronie południowej. Są to w większości drobne przecieki tj, widać, że deska jest mokra i czuć to dotykając, są też miejsca, że strop jest mokry oraz w kilku miejscach ściana kolankowa i murłaty. Wygląda to tak jak by przecieki były na całej szerokości domu tak na 2-3 warstwach papy (nie jest to jedna dziura w papie i przecieka w kilku miejscach). Murarz sugerował po pierwszej naprawie, że może być to wina blaszek. Teraz powiedział, że chyba trzeba będzie wszystkie blaszki zabezpieczyć silikonem. Z murarzem mam podpisaną umowę i mimo kilku problemów i niedociągnięć podczas budowy uważam go za solidnego i godnego polecenia.

Czy jest normalna sprawa, że dach przecieka w tylu miejscach?

Czy może to wina niskiej temperatury, blaszek, papy czy murarza? Jak dla mnie dach kryli bardzo szybko, w czterech deskowanie i papę jednej strony zrobili w jeden dzień a cały dach ma 260 m2. Drugą stronę trochę wolniej, trwało to półtora dnia, bo deski były świeże i ciężkie, ale akurat z tej strony jest więcej dziur.

Chciałbym wiedzieć jak należy postąpić w tej sytuacji, aby było dobrze. Jak należy to prawidłowo naprawić i zabezpieczyć? Na wiosnę chcę pokryć dach blachą, ale chyba ta papa też powinna w dalszym ciągu spełniać swoje zadanie i nie wiem, czy pokrycie silikonem to jest coś trwałego a nie tak na teraz, bo i tak później będzie blacha.

Jakieś pomysły?

DSC_0045.jpgDSC_0046.jpg

Problemem jest to że murarz się bierze za dach. Drugim problemem to nabicie tysięcy papniaków na dachu. Pape montuje się na papniaki które są przykryte zakładką kolejnej a następnie przybija się kontr łaty. Blaszka od papniaka go nie uszczelni... a sylikon jest bardzo złym pomysłem, lepszym będzie kupienie lepiku (przeznaczonego do uszczelniania pap) i zaklejenie tych miejsc. Osobiście w Twoim przypadku wziąłbym palnik pogrzał te miejsca ( wysuszył) a następnie zasmarował lepikiem z papy termozgrzewalnej i wtedy miałbym pewność że w tym miejscu to nie przepuści i jest to jedyne najtańsze rozwiązanie zaraz po nabiciu nowej papy.

Ps. daj zdjęcia z zewnątrz

Na pewno ja nie będę sam nic robił, to będzie zadanie dla murarza/cieśli/dekarza :) Jest to firma która buduje dom z pokryciem blachą włącznie. Już zgłosiłem im reklamację ale szef odpisał, że trzeba poczekać na lepszą pogodę. Nie wiem czy chodziło mu o temperaturę czy deszcz.

Można robić to teraz czy raczej czekać aż będzie cieplej ? Strych będzie nieużytkowy więc będzie chyba wystarczająco czasu na wyschnięcie tych desek?

Dach z zewnątrz od strony południowej czyli tej szczelniejszej wygląda tak:

DSC_0008.jpgDSC_0009.jpg

Edytowane przez mstopi

Wymurowane bajka. Teraz to będzie bardzo pracochłonne a smarowanie uszczelniaczami do papy słabo zdadzą egzamin w tej pogodzie.. Najlepiej to zasmarować gdy będą już nabite łaty, wtedy będzie w miarę dobre dojście. Co do desek to zależy kiedy mają Ci blachę kłaść, według mnie wytrzymają tą wilgoć, bo deski na tartaku są wstanie przeleżeć cały rok.

Szkoda patrzeć*:( chciałeś dobrze ale trafiłeś na amatora.

Taki dach to aż się prosi o zrobienie papą termozgrzewalną z osnową, wtedy papniaków by nie było w ogóle widać.

Papa ma pełnić rolę izolacji pod tańszym dachem z blachy a u ciebie tego nie robi, więc po co w ogóle jest...

6,50zł/m2 czyli u ciebie na 260m2 jakieś 1600zł + montaż

https://www.obi.pl/bitumiczne-pokrycia-dachowe/papa-zgrzewalna-podkladowa-extra-v60-s30-oksydowana-10-m2/p/5958780

Może walcz o rekompensatę za taką robotę?

Bylem jakis czas temu w markecie i ogladalem papy typu wlasnie icopala po pierwsze cienkie po drugie dra sie jak papier to jak cos takiego ma byc wytrzymale? Ja u siebie jakiejs rewelacji nie mam ale polozylem pape matizol 4mm, kladlem i w mroz -2 i papa powiem szczerze b.dobrze sie rozwijala i nie pekala. U mnie tez sa papiaki z podkladkami ale bez przesady.

Bylem jakis czas temu w markecie i ogladalem papy typu wlasnie icopala po pierwsze cienkie po drugie dra sie jak papier to jak cos takiego ma byc wytrzymale? Ja u siebie jakiejs rewelacji nie mam ale polozylem pape matizol 4mm, kladlem i w mroz -2 i papa powiem szczerze b.dobrze sie rozwijala i nie pekala. U mnie tez sa papiaki z podkladkami ale bez przesady.

Nie macałem akurat konkretnie tej ale 3mm darła się? sprawdzę przy okazji. Osnowa z włókna szkłanego(czy innego) powinna temu zapobiec.

Pewnie jak by poszukać gdzieś indziej to by było coś lepszego, obi jak obi :rolleyes:

Dach jest jak durszlak. W dobrej wierze wykonano źle. Będzie trochę zabawy z zaszpachlowaniem wszystkich papiaków. Coś mi się wydaje, że szczyty za wysoko podmurowane, będzie przemarzanie. Styropian na ścianach zewnętrznych też podchodzi po deski ale w tym miejscu można jeszcze podciąć. Ocieplanie ścian powinno się robić po tynkach. Pozdrawiam.

Nie wiem czy to ma znaczenie ale to ma być dom parterowy z ewentualnym zagospodarowanie za x lat. Murarz od zewnątrz na chyba to jest wieniec i murłata ocieplił styropianem i pokrył to klejem. Jak to robił to się pytał czy góra będzie w najbliższym czasie szykowana bo jak tak to zrobi dylatację żeby wełna miała przewiew a jak nie to klei do końca ale to da się bez problemu przyciąć bo to tylko styropian i klej. Ocieplony styropianem mam też strop i słupy, Dom nie jest ocieplony i długo nie będzie, może nawet będę w nim mieszkać i w między czasie ocieplę, plan jest na wełnę 10-15cm.

Wracając do tematu:

Jeśli chodzi o papę to nie wiem czy może być to wyznacznikiem jakości ale ja nie jestem w stanie jej przerwać. Polecił ją murarz ale też była chwalona na składach budowlanych. Nie wiem czy sam fakt dziurawienia papiakami z podkładką powinien mieć znaczenie, przecież większość domów tak ma robiony dach przynajmniej w mojej okolicy. Mam też kilku znajomych, którzy w pierwszym roku mieli papę na papiaki i im nie przeciekało.

Nie podejrzewam murarza o partactwo jakoś wydaje mi się, że może to być wina montażu na stronie północnej w niskiej temperaturze. Jak robili południe to było cieplej a do tego była to strona słoneczna. No ale ja się nie znam, tak sobie to tylko tłumaczę ;).

Jeśli faktycznie uważacie, że zrobił on źle to co zrobione jest źle ? Sam fakt użycia papiaków mnie nie przekonuje bo wszyscy tak mają i mają sucho. Chciałem robić termozgrzewalną ale odradził to murarz bo według niego na deski na pierwszą warstwę nie daje się termozgrzewalnej papy. Jak dobrze pamiętam mówił, że dach pracuje, deski schną i papa się będzie rwać.

No skoro murarz wie lepiej od dekarzy to po co pytasz? Dostałeś informację, że winne są papiaki z podkładką oraz, że papiaków nie powinno być widać a papa powinna być mocowana kontrłatą lub dowolną deską w miejscu krokwi. Dodam, że nie ma lepszego materiału na krycie wstępne jak papa termozgrzewalna na osnowie z poliestru modyfikowana. Pozdrawiam.