Ewelinna 20.12.2016 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Witam. Proszę o poradę w kwestii wyboru instalacji grzewczej. Planujemy budowę domu parter, piętro, poddasze ok 200m2. W miarę zwarta bryła. Ściany z pustaków MAX, ocieplone szarym styropianem. Dach- wełna. Mieszkańcy preferują niskie temperatury. W bloku nie korzystamy z ogrzewania. Temperatura 20° jest wystarczająca. Zastanawiałam się nad ogrzewaniem podłogowym. I tu pytanie, czy można je położyć tylko na jednej kondygnacji - pietro(sypialnie)? Czy takie rozwiązanie ma sens? I czy takie ogrzewanie można regulować, ogrzewać konkretne pomieszczenie do określonej temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 20.12.2016 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 Można położyć podłogówkę na jednej kondygnacji ale nie wiem czy to ma sens. Podłogówkę kładzie się po to by mieć lepszy komfort cieplny, równiejszą temperaturę więc taka sprawa przeczy jej istnieniu. Każde pomieszczenie można regulować i mieć w nim inna temperaturę, albo automatycznie albo ręcznie. Jednak to wiąże się z kosztami. Temperatura w bloku 20 st może być inaczej odczuwana niż w wolno stojącym budynku, przy takiej temperaturze może być chłodno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
knatom 20.12.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2016 ... W bloku nie korzystamy z ogrzewania.... Korzystacie, korzystacie. Grzejecie się ciepłem od sąsiadów a oni mają przez to wyższe rachunki. W domu trzeba już będzie zacząć płacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sony87 21.12.2016 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Zaraz zaczną Cię namawiać na pompę ciepła, ale jeśli nie masz nadmiaru gotówki to odradzalbym stanowczo że względu na koszty które nie mają szans się zwrócić w stosunku do innych źródeł ciepła. Wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz mieć bezobsługowe źródło ciepła i ile jesteś w stanie za to zapłacić.Mam podobny metraż tzn 200 m2 podłóg grzanych +garaż 43m2 którego nie ogrzewam.Jakiś czas temu sam myślałem o pompie tylko powietrznej żeby taniej, ale mimo wszystko kotłownia kosztowalaby mnie co najmniej 30 tys zł , Za kotlownie na gazie zapłacilem 10,5 tys + przyłącze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 21.12.2016 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Gazu w drodze nie mam - wiec miałem do wyboru LPG, prąd, węgiel. Od początku budowy byłem zdecydowany na węgiel. Z racji tego że moja kotłownia jest mała (1,7x2,4) zacząłem się nad wyborem pieca. Wybór trudny z racji małej kotłowni jak i lokalizacji komina blisko drzwi, dodatkowo jak sobie wyobraziłem przenoszenie worków z komórki do garażu, późnej z garażu do kotłowni to wizja LPG/Prąd była bardziej realna. Dostałem 9 tysięcy dotacji na pompę wiec nie było się nad czym zastanawiać w stosunku do LPG (którego koszt to: dokumentacja+zbiornik+robocizna=10 tysięcy) + piec+zbiornik CWU. Za pompę zapłaciłem 25tysięcy (komplet) minus dotacja czyli- 16tys. zł. Podłóg mam takze około 200m2. W domu 22,5*C. Co do kosztów ogrzewania to za mną dopiero pare miesięcy użytkowania wiec wypowiem się za rok, ale są wątki gdzie można poczytać ile forumowicze wydają.Nie wiem co bym wybrał gdybym nie dostał dotacji. Możliwe ze LPG gdyż w stosunku do pompy wychodził taniej około 7-9 tysięcy Gdybym pomyślał przed budową to pompa ciepła wyszłaby mnie pewnie taniej niż inne zródła ciepła. Nie byłoby komina, a "kotłownie" połączyłbym z łazienką. Dlatego Ewelinna skoro jesteś przed budową, przemyśl to 100 razy, zainteresuj się izolacją, wentylacją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 21.12.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 A wszędzie te podłegłówki .. ludzie troszkę hamulca, niczym komuś zapodacie podłogówkę.. trzeba mieć OZC i to koniecznie, aby zobaczyć jakie jest obciążenie cieplne i jaką temperaturę będzie musiała mieć podłoga która to ma dostarczyć ciepło do pomieszczeń ! przecież nikt nie będzie chodził po "gorącej" podłodze to zdrowe nie jest.. Koleżanka napisała - że jest "ocieplenie" ale nie napisała ile .. jak gdzie .. ciągle/ nie ciągle .. itp. I czy takie ogrzewanie można regulować, ogrzewać konkretne pomieszczenie do określonej temperatury? jak nie jak tak.. każdą pętle osobno .. tylko fantazja ogranicza .. i $. Korzystacie, korzystacie. Grzejecie się ciepłem od sąsiadów a oni mają przez to wyższe rachunki. W domu trzeba już będzie zacząć płacić. to się nazywa zdemaskowanie przyczyny dokładnie tak.. stąd najgorzej jest mieszkać z "boku" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 21.12.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Dół podłogówka , góra kaloryfery ,piec gazowy kondensat , wszystko chodzi jak należy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 11.01.2017 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2017 Witam. Proszę o poradę w kwestii wyboru instalacji grzewczej. Planujemy budowę domu parter, piętro, poddasze ok 200m2. W miarę zwarta bryła. Ściany z pustaków MAX, ocieplone szarym styropianem. Dach- wełna. Mieszkańcy preferują niskie temperatury. W bloku nie korzystamy z ogrzewania. Temperatura 20° jest wystarczająca. Zastanawiałam się nad ogrzewaniem podłogowym. I tu pytanie, czy można je położyć tylko na jednej kondygnacji - pietro(sypialnie)? Czy takie rozwiązanie ma sens? I czy takie ogrzewanie można regulować, ogrzewać konkretne pomieszczenie do określonej temperatury? Witam, Jeżeli do Pańskiego budynku podłączona jest sieć gazowa, najbardziej opłacalnym rozwiązaniem źródła ciepła jest kocioł kondensacyjny. Wspominał Pan również, że planuje zastosować ogrzewanie podłogowe, które we współpracy z gazowym kotłem kondensacyjnym pozwoli na osiągniecie wyższej sprawności układu. W przypadku braku podłączenia budynku do sieci gazowej polecam wybór pompy ciepła. O wyżej wymienionych urządzeniach, jak i innych rozwiązaniach ogrzewania budynku można przeczytać na stronie internetowej http://www.junkers.pl/produkty/ Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Junkers Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts