Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza użytkowego i strychu nie użytkowego

Gwidon1983

Recommended Posts

Witam,

Jestem tutaj nowy... więc od razu sorry za jakie kolwiek banalne pytania :)

Mam do ocieplenia poddasze użytkowe i nad nim strych nie użytkowy. Przekrój przez dach wyglada następująco:

- Blacha trapezowa

- Łaty

- Kontrłaty

- Membrana dachowa Corotop® RED STRONG (Gramatura 180 [g/m2], Paroprzepuszczalność 3000 g/m²/24h)

- Krowkwie 18cm

Chce zrobić w ten sposób:

Na poddaszu użytkowym:

skosy

- Wełna 18cm pomiedzy krokwie

- Ewentualne sznurkowanie jak wełna nie bedzie mi się trzymać samoczynnie

- Wełna 10cm pod krokwie dawana na przemiennie pomiedzy stelarz

- Folia paroizolacyjna naklejana na stelarz

- Płyty G-K

Współczynnik U na poziomie 0,14 W/(m2*K)

sufit

- Wełna 18cm pomiedzy jętki

- Folia paroizolacyjna przystrzelona do jętek zszywkami

- Pustka ok 10cm pomiedzy stelarzem

- Płyty G-K

Strych nieużytkowy nad poddaszem

tylko skosy

- Wełna 18cm pomiedzy krokwie

- Folia paroizolacyjna przystrzelona do krowki zszywkami

- Przykręcenie listew drewnianych co 50cm do krowki w celu utrzymania tego wszystkiego

Czy w ten sposób jest to zrobione poprawnie? Zgodnie ze sztuką izolowania poddaszy? Czy powinienem dawać gdzieś jakieś szczeliny wentylacyjne? Czytam rózne fora, jedni piszą, że pomiedzy membraną a wełna powinna być szczelina, inni, że można docisnać wełne do membrany. Czy wełna po jakimś czasie nie siądzie i samoczynnie zrobi się szczelina pomiedzy wełna a membraną?

Z góry dzięki za jakiekolwiek porady

Za duża pustka.. chyba że konieczna.. ale jak nie to przynajmniej podziel ją na 2 - 3 części ..

Reszta wydaje się poprawna.. ale zawsze możesz dać 15cm pod krokwie, bo izolacji nigdy za wiele..

32 cm .. to jeszcze nie 80 cm czy 1m ;).. bo mnie takie rozważania "trapią"

Szczelina powinna być między dachem - a membraną .. a jeszcze lepiej jak by wełna od góry nie bardzo wypychała

membranę ku górze.

Myśle, że wełna napewno nie będzie naciskać na membranę i pchać ją na pokrycie dachowe. krowkie 18cm, wełna 18cm, grawiatacja w dół więc z biegiem czasu raczej zrobi się przestrzeń pomiędzy wełną a membraną. Na kontrłatach, są jeszcze łaty, czyli w sumie od membrany do pokrycia ok. 8cm. Tyle raczej nie powinno popchnąć membrany.

Jeszcze pytanko o ocieplenie na łączeniu ze styropianem, Tak chce to zrobić, zielone to jeszcze nie ma (styropian i wełna) , narazie planuje zrobić to w ten sposób. Czy to też w miarę poprawnie i zgodnie ze sztuką?

Ocieplenie.jpg

Edytowane przez Gwidon1983

Ytong już postawiony a na nim tynk, więc nie da rady go zmień :)

Ściana szczytowa jest wyciągnięta do spodu krowi, więc nie powinno być z jej ociepleniem i wychodzi na poddasze nie użytkowe, nie tak jak na twoich rysunkach. Co tam lepiej dać? Wełne czy styropian?

Ja planuje coś takiego.

Szczyt.jpg

Chce czasem wejść na ten strych, coś tam wynieść, coś tam położyć, np ubrania sezonowe i takie tam rzeczy. Nie chce zeby tam w zimie było zimno a znowu w lecie gorąco, bo wtedy tam nie wejde :) Blacha na domu ciemna, w lecie będzie tam z 50st. C jak nie dam wełny. W zamian chce zmniejszyć na jętkach i tylko pomiedzy nie włożyć. Na strychu będzie zbiornik wyrównawczy do CO, wiec raczej tam nie może być poniżej zera.

• 1 month później...