Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

- Wiertarko-wkrętarka BlackDecker EPC12CA

- Wiertarko-wkrętarka Graphite 58G111

- Wkrętak akumulatorowy Black&Decker 3,6V 4,0Nm AS36LN

- Wkrętak akumulatorowy Graphite 7.2V Li-ion 1.5Ah (58G150)

poczytaj o tym sprzęcie może coś cie urzeknie jak do 200 zł

[ja osobiscie ciesze sie z mojego:

Metabo powermaxx bs i z poczciwego starego wurtha s10-a power (8 lat i na chodzie ) ]

Wkrętaki akumulatorowe 3,6V i 7,2 v to tylko do odkręcania śrubek np. w AGD a nie do tej pracy. Tamte dwie wyższe pierwsza to dla dziecka a druga fakt ma 2 biegi ale baterie NICd. Wiesz co będzie dla Ciebie najlepsze kup wkrętarkę sieciową ( na 230V) będziesz śmiało nią robił i nawet będzie zasuwać jako wiertarka bez obawy, że baterie ( Te NICD siądą Ci szybko nawet jeśli nie będą używane).

A co sądzicie o marketówkach typu Niteo czy Parkside? Tutaj test:

Przy wkręcaniu do drewna Parkside polega. Nie wkręca dalej, obrabia łebek. Tyle to ja mogę zrobić wiertarką. Dlatego potrzebuję czegoś, co wkręci wkręt do końca i nie obrobi śruby. Mimo wszystko, ja w drewnie działać nie będę. Szczerze to nie wiem co jest bardziej wymagające - wkręcanie wkręta do drewna, czy wkręta do kołka rozporowego. Logika podpowiada, że to pierwsze.

Słuchaj jeśli kupujesz sprzęt do przydomowego majsterkowania to nie warto przepłacać - tak jak piszesz w pierwszym poście wkrętareczka do 200 zł będzie wystarczająca. Pamiętaj tylko żeby miała dwa akumulatory bo to wygoda. Ja mam Graphite wkrętarka i się sprawuje znakomicie. Jednak daleko mi do polecania jej, ponieważ nie jestem znawcą tematu :)

http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-graphite-58g111-14-4ah-walizka-i6632258183.html

Ale znając życie to na forum dowiesz się, że absolutne miniumum to 1000 zł na wkrętarkę, żeby wkręciła śrubkę w BK :)

. Ja mam Graphite wkrętarka i się sprawuje znakomicie. Jednak daleko mi do polecania jej, ponieważ nie jestem znawcą tematu :)

http://allegro.pl/wiertarko-wkretarka-graphite-58g111-14-4ah-walizka-i6632258183.html

Tą Samą polecałem koledze do poczytania jak do 200 zł to szału sie nie znajdzie ale do domu jak najbardziej moim zdaniem sie nada

wracając do Parkside i filmiku to w drewnie jak sie wkreca tak długie śruby pierw boruje się dziurki wiertłem :D ( ale rozumiem filmik był pokazowy o mocy sprzętu - bo wkretarke az mu wyrywało z rąk ) :wiggle:

Nie wątpię, ale jej cena dwukrotnie przekracza mój budżet.

Dlatego dzisiaj dorwałem tego Parkside'a. Aku Li-Ion 20v 2Ah, 25 Nm za 140 zł to chyba dobry deal. Zobaczymy jak się sprawdzi w akcji. Na razie mogę tylko powiedzieć, że wykonanie jest lepsze od modeli kilkukrotnie droższych (bazuję na tym, co widziałem w OBI).

Kolego pamiętaj wygląd to nie oznacza wykonanie.Mały przykładzik : jeżeli popracujesz wkrętarka trochę np. kilka dni i wrzeciono będzie miało już luz to wykonanie do d. Ważne jest to jakich materiałów użyto do wykonania a w tym wypadku mała cena = jakość materiałów. Życzę długiego użytkowania bo niektóre nawet marketówki działąją długo.Obyś taka trafił. Edytowane przez wiesiek6308

Tak, ale po wykonaniu można stwierdzić, czy producent przykuwa uwagę do jakości. Nie wnikam co jest w środku (sprawdziłbym, ale gwarancja), ale też można mieć nadzieję, że wszystko jest dobrze zlutowane i w ogóle nie rozleci się. Nie zgodzę się, że mała cena = jakość materiałów (choć przeważnie tak jest). Te wkrętarki produkowane są w Chinach. Tania siła robocza i materiały. W hurcie to jest biznes. Wiadomo, że profesjonalnego sprzętu nie zrobisz w tej cenie. Ogółem rzecz jest warta tyle, ile ktoś jest w stanie za nią zapłacić. Można sprzedać za 200 zł, ale znajdą się tacy, co wyłożą 400 zł bez głębszego zastanowienia. Dodać należy, że płacisz też za prestiż marki, jak i certyfikaty.

W każdym razie dzięki za porady. Dobrze, że nie kupiłem wkrętaka.

Edytowane przez jonasz47