Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja pionowa przy drzwiach tarasowych

xieciun

Recommended Posts

Witam,

W poniedziałek odbierałem dom od dewelopera. Specjalista, którego zaprosiłem do pomocy wskazał błąd z którym deweloper nie zgadza się. Zanim zacznę batalię, chciałbym poznać opinię innych osób w tym temacie.

Problem dotyczy drzwi tarasowych pomiędzy pomieszczeniem na parterze, a tarasem lekko podniesionym ponad poziom terenu.

Problematyczna jest sprawa hydroizolacji pionowej. Według specjalisty hydroizolacja, która powinna znajdować się pomiędzy tarasem a fundamentem, powinna kończyć się na poziomie progu drzwi tarasowych i powinna być z nimi połączona. Jak dla mnie, brzmi to bardzo logicznie.

Oczywiście od strony wykonawcy mam opór.

Jako laik nie jestem w stanie stwierdzić czy ma on rację, czy opór wynika z tego, że zrobienie tego porządnie wymagałoby skucia części tarasu, poprawienia hydroizolacji i zalania tarasu ponownie.

Zdjęcia nie są najdokładniejsze, ale zasadniczo widać na nich piankę montażową spod drzwi, która nie jest niczym zabezpieczona z zewnątrz i beton tarasu dochodzi bezpośrednio do niej.

Problem widać na załączonych zdjęciach.

Wszelkie opinie mile widziane.

Dzięki

PC190069.jpg

PC190070.jpg

PC190071.jpg