kaszpir007 21.12.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Witam ! Powoli szukam systemu rynnowego do dachu (dach 2 spadowy 35 stopni). W obecnym domu (też dach 2 spadowy) w którym mieszkam już 6 rok są rynny PCV Galeco. Nie ma żadnych z nimi problemu. Kolor też nie wypłowiał , wyglądają tak samo od poczatku ... Na początku chciałem do nowego domu też kupić rynny PCV albo firmy Gamrat 125/90 albo BudMat ProAqua 125/90.Cenowo wychodzi podobnie , z pierwszych wyliczeń około 1300-1400zł. Polecono mi też rynny metalowe Budmat Flamingo. Tyle że podczas wstępnej wyceny wygląda że taki system kosztuje już 3500zł .. Więc trzeba dopłacić ponad 2000 zł. Dodatkowo zdaje mi się że rynny metalowe są bardziej płaskie i pojemne a co za tym idzie mniej wody potrafią przyjąc. Czy jest sens dopłacać do rynien metalowych tak sporą kwotę ? Jakie Wasze opinie i doświadczenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.12.2016 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 ja mam PCV Celfastu system Bryza. Nie rdzewieją, nie płowieją, w miarę tanie, łatwy montaż, szczelne, pojemne, wiec po co przepłacać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Volke 22.12.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ja mam rynny metalowe Galeco i też nie rdzewieją nie płowieją są bardzo estetyczne i nie drogie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg39070 22.12.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Witam ! Powoli szukam systemu rynnowego do dachu (dach 2 spadowy 35 stopni). W obecnym domu (też dach 2 spadowy) w którym mieszkam już 6 rok są rynny PCV Galeco. Nie ma żadnych z nimi problemu. Kolor też nie wypłowiał , wyglądają tak samo od poczatku ... Na początku chciałem do nowego domu też kupić rynny PCV albo firmy Gamrat 125/90 albo BudMat ProAqua 125/90. Cenowo wychodzi podobnie , z pierwszych wyliczeń około 1300-1400zł. Polecono mi też rynny metalowe Budmat Flamingo. Tyle że podczas wstępnej wyceny wygląda że taki system kosztuje już 3500zł .. Więc trzeba dopłacić ponad 2000 zł. Dodatkowo zdaje mi się że rynny metalowe są bardziej płaskie i pojemne a co za tym idzie mniej wody potrafią przyjąc. Czy jest sens dopłacać do rynien metalowych tak sporą kwotę ? Jakie Wasze opinie i doświadczenia ? A może Galeco Stal 2 kwadratowe z maskownicą czołową? Mam takie u siebie, pięknie współgrają z płaską dachówką. Ale cena ...na mój dom (60 m dookoła) zapłaciłem 8500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.12.2016 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 kaszpir007, ile masz tych rynien, że taka cena? U mnie było 28mb rynny 135, złączki, lej, denko, haki ,rura spustowa 16mb, kolanka, objejmy i śruby. Kosztowało nas to prawie 1430 netto. PCV niewiele tańsza, ale nie pamiętam dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2016 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 kaszpir007, ile masz tych rynien, że taka cena? U mnie było 28mb rynny 135, złączki, lej, denko, haki ,rura spustowa 16mb, kolanka, objejmy i śruby. Kosztowało nas to prawie 1430 netto. PCV niewiele tańsza, ale nie pamiętam dokładnie. Wziąłem sobie stronkę wycenadachu i tam wprowadziłęm dane. Może nie wszystkie calkowicie poprawne. Dom ma 18,7m długości , wiec 2 rynny będą miał prawie 40m długości. Dach dwuspadowy , wiec łącznie 4 rury spustowe. Brałem pod uwagę system 125/90 .. Mam wycenę z jedne firmy systemu PCV Gamrat to koszt około 1300zł. Ze stronki wycenadachu wyszło że najtańszy sytem metalowy (malowany) to koszt 3500zł. Cena więc prawie 3x wyższa od systemu plastikowego .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 22.12.2016 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Mam plastik już 10 lat i zero problemów. Chyba marley. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JarekKRK45 22.12.2016 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Też mam plastiki galeco , zero problemów ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 22.12.2016 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Wiesz jak wygladaja rynny pcv czy pvc ( jedno to samo )po 10-15 latach ? Sa po prostu zjedzone przez słońce i pękają. Wiadomo ze to plastik i niczego dobrego po nich nie mozesz oczekiwać. Gdy bedziesz chcial oprzeć drabine to pękna ( podczas czyszczenia rynny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.12.2016 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Wiesz jak wygladaja rynny pcv czy pvc ( jedno to samo )po 10-15 latach ? Sa po prostu zjedzone przez słońce i pękają. Wiadomo ze to plastik i niczego dobrego po nich nie mozesz oczekiwać. Gdy bedziesz chcial oprzeć drabine to pękna ( podczas czyszczenia rynny)mam takie rynny pcv, po 20 latach, nic nie pęka, nic sie nie kruszy, plastyczne tak samo jak były nowe, kolor ten sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 22.12.2016 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Minusem plastikowych jest właśnie to że po oparciu drabiny może ulec peknieciu jak drabinę oprze się zbyt płasko. Kilka lat temu dekarz zakładał mi metalowe, plastików nie polecał ze względu na to iż mogą wyblaknac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cob_ra 22.12.2016 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Tak, tylko 20 lat temu były lepsze materiały, teraz wszystko jest g.nem oprócz moczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.12.2016 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Tak, tylko 20 lat temu były lepsze materiały, teraz wszystko jest g.nem oprócz moczu. Czy ja wiem ? Technika idzie do przodu Myślę że plastik plastikowi nie równy. Zależy jaki skład ma ten plastik i jakie zastosowane dodatki .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BudującaDom1719513663 12.03.2018 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2018 Nam Galeco PCV spłowiały dokładnie po 3,5 roku. Totalny badziew. Dom jeszcze nie został oddany a rynny trzeba już wymieniać, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 21.12.2018 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Witam ! Powoli szukam systemu rynnowego do dachu (dach 2 spadowy 35 stopni). W obecnym domu (też dach 2 spadowy) w którym mieszkam już 6 rok są rynny PCV Galeco. Nie ma żadnych z nimi problemu. Kolor też nie wypłowiał , wyglądają tak samo od poczatku ... Na początku chciałem do nowego domu też kupić rynny PCV albo firmy Gamrat 125/90 albo BudMat ProAqua 125/90. Cenowo wychodzi podobnie , z pierwszych wyliczeń około 1300-1400zł. Polecono mi też rynny metalowe Budmat Flamingo. Tyle że podczas wstępnej wyceny wygląda że taki system kosztuje już 3500zł .. Więc trzeba dopłacić ponad 2000 zł. Dodatkowo zdaje mi się że rynny metalowe są bardziej płaskie i pojemne a co za tym idzie mniej wody potrafią przyjąc. Czy jest sens dopłacać do rynien metalowych tak sporą kwotę ? Jakie Wasze opinie i doświadczenia ? No i jakie finalnie wybrałeś? Stalowe kwadratowe Galeco z maskownicą troche drogie. Zastanawiałem sie nad "bez szwu" ale niepewne pochodzenie, dodatkowo płatny montaż... Nam Galeco PCV spłowiały dokładnie po 3,5 roku. Totalny badziew. Dom jeszcze nie został oddany a rynny trzeba już wymieniać, Dlatego chce stalowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts