graniasta 21.12.2016 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Witajcie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni Zakupiliśmy ostatnio mieszkanie do remontu i ponieważ po odsunięciu meblościanki okazało się, że w jednym miejscu odpada tynk (niegdyś zawilgocone miejsce) postanowiliśmy skuć go na całej ścianie i pomalować cegły na biało. Jesteśmy na tym pierwszym etapie, czyli skuwania tynku I teraz pytanie. Wzięłam się dość skrupulatnie do pracy tj. oczyszczania tynku, który wlazł głęboko między cegły za pomocą mniejszego młotka i przecinaka; dodatkowo oczyszczam drucianą szczotką. Do zaprawy jest często głęboko niestety. Ponieważ wiedzę czerpiemy z internetu, to pytanie brzmi - czy trzeba dokładnie usunąć ten cały tynk i brnąć do zaprawy? Czy można go po prostu czymś przykryć jeśli już jest głęboko - fugą? Załączam zdjęcie poglądowe po lewej po dokładniejszej robocie... https://zapodaj.net/80a9ad04a58cb.jpg.html Z góry dziękuję za odpowiedzi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.12.2016 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 ja bym skuł wszystko co sie da, ale bez przesady, tylko to co jest luźne i odpada, później zagruntował i otynkował na nowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graniasta 21.12.2016 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 ja bym skuł wszystko co sie da, ale bez przesady, tylko to co jest luźne i odpada, później zagruntował i otynkował na nowo. Ale skoro chcemy ją taka zostawić i pomalować, to chyba bez tynkowania? tylko fugowanie (?) / przepraszam jeśli to głupie pytanie, laik 10/10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 21.12.2016 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2016 Nie, to nie jest głupie pytanie oczywiscie jak chcesz ją tak zostawic, to bez tynkowania, ale wtedy musisz dokładnie oczyscić tak jak po lewej stronie i zafugować. Co prawda z gustami sie nie dyskutuje, ale przemyśl to, ona jest obrzydliwie połozona, jeszcze ten słup na srodku. juz lepiej otynkować i przykleic jakies ładne cegiełki w formie płytek elewacyjnych np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graniasta 22.12.2016 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 No fakt, nie jest ładna. Strasznie nam się ten pomysł spodobał, bałam się, że ktoś powie, że jest brzydka . Jest to tak czy inaczej rozwiązanie tymczasowe, bo coś ze ścianą zrobić musieliśmy, a w mieszkaniu i tak będzie grubszy remont jak już uzbieramy trochę pieniędzy Te sztucznie naklejane cegły własnie mi się w ogóle nie podobają, a mam nadzieję, ze jak pomalujemy kryjącą białą farbą to nie będzie tak bardzo widać jaka jest brzydka. A jak będzie, to damy wielki napis na ścianie "Brzydka ściana" by nie było wątpliwości A przy dużym remoncie już ją otynkujemy. Więc teraz jeszcze pytanie - czy jak zostanie choć trochę tynku - to może wtedy fuga odpaść lub czymś to grozi grubszym? (już wiem, czemu tyle za robociznę wychodzi, zajęło mi to czyszczenie tego małego skrawka kupę czasu!) Po oczyszczeniu i ofugowaniu trzeba jeszcze zagruntować tak? I wtedy pomalować? Czy wiesz może jaka farba by była najlepsza by zakryła dokładnie cegłę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 22.12.2016 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Do etapu farb jeszcze nie doszedłem To juz musi się wypowiedzieć kto inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
q-bis 22.12.2016 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Jeżeli chcesz osiągnąć swój cel to: 1. Wyczyść [odkuj i wybierz] wszystko co odpada - nie zagłębiaj się za bardzo pomiędzy cegły - nie ma znaczenia czy tam jest tynk czy zaprawa wiążąca. Ważne aby było zespolone. 2. Pożycz coś do mechanicznego usunięcia wierzchniej warstwy cegły i lekko ją zeszlifuj. Np. wiertarka z nakładką do szlifowania albo coś bardziej pro jeśli możesz. 3. Usuń pył. 4. Zagruntuj fugi np Unigrunt. 5. Wypożycz wzornik fug, dobierz ulubiony. 6. Zafuguj. Sprawdź co wolisz - lekko lub mocno cofnięta fuga lub równa z cegłami. 7. Oczyść z pozostałości fugi. 8. Zagruntuj ponownie całość. 9. Albo się cieszysz albo zasłaniasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
graniasta 22.12.2016 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Jeżeli chcesz osiągnąć swój cel to: 1. Wyczyść [odkuj i wybierz] wszystko co odpada - nie zagłębiaj się za bardzo pomiędzy cegły - nie ma znaczenia czy tam jest tynk czy zaprawa wiążąca. Ważne aby było zespolone. 2. Pożycz coś do mechanicznego usunięcia wierzchniej warstwy cegły i lekko ją zeszlifuj. Np. wiertarka z nakładką do szlifowania albo coś bardziej pro jeśli możesz. 3. Usuń pył. 4. Zagruntuj fugi np Unigrunt. 5. Wypożycz wzornik fug, dobierz ulubiony. 6. Zafuguj. Sprawdź co wolisz - lekko lub mocno cofnięta fuga lub równa z cegłami. 7. Oczyść z pozostałości fugi. 8. Zagruntuj ponownie całość. 9. Albo się cieszysz albo zasłaniasz Dzięki serdeczne! Po świętach bierzemy się znów do roboty w takim razie! EDIT: Moim zdaniem nie wyszła źle! Robi wrażenie na żywo Edytowane 16 Stycznia 2017 przez graniasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts