jojoro 22.12.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Czy opłaca mi się zmieniać taryfę na G12w?Mierzyłem zużycie prądu przez ostatni miesiąc. W godzinach szczytu zużyłem 119 Kwh, w "tanich" godzinach 129 kwh.90% zużycia poza szczytem przypadało w weekendy (piątek 22.00-poniedziałek 6.00). Zużycie w dni powszednie między 22.00-6.00 symboliczne 2-3 kwh i to gdy kotłownia CO (pompy, dmuchawa itp. pracuje).Na dostawę prądu mam umowę kompleksową na czas nieokreślony z energa-obrót. No i dodatkowe pytanie. W okolicach czerwca u mnie w gminie rusza projekt dofinansowanie paneli foto. Zastanawiam się czy można mieć jednocześnie G12W i foto. Jak się to wtedy rozlicza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 22.12.2016 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Nie ma sensu bo zakład energetyczny też będzie Cię rozliczał w 2 taryfach. A w 2 taryfie będziesz produkował znacznie mniej energii w porównaniu z 1 taryfą.Gdy masz jedną taryfę liczenie opustu jest o wiele łatwiejsze podobnie jak korzystanie ze sprzętów domowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jojoro 22.12.2016 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 No ale właśnie wydaje mi się, że może to być mega opłacalne. Sprzedawać energię gdy słońce świeci a mnie nie ma w domu po wysokiej cenie (powiedzmy, że od 9.00-16.00 będzie niezła produkcja energii w drogiej taryfie. A kupować energię będę głównie w weekendy i wieczorem za grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 23.12.2016 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Niczego nie sprzedajesz, nie dostaniesz z tego nawet pół grosika.Mamy opust a nie jakieś rozliczenia pieniężne bo to by się nazywało taryfą gwarantowaną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 02.03.2017 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2017 Nie ma sensu bo zakład energetyczny też będzie Cię rozliczał w 2 taryfach. A w 2 taryfie będziesz produkował znacznie mniej energii w porównaniu z 1 taryfą. Gdy masz jedną taryfę liczenie opustu jest o wiele łatwiejsze podobnie jak korzystanie ze sprzętów domowych. Nie jest to prawda (służe rachunkiem) - widze ze musze to dementować w kolejnym wątku Zakład MUSI rozliczyć CAŁĄ energię jeśli braknie w pierwszej rozlicza drugą w proporcji 1:0,7 lub 1:0,8 w zaleznosci od mocy paneli (wynika to z ustawy OZE art. 4 i 5) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 06.03.2017 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2017 Nie ma sensu bo zakład energetyczny też będzie Cię rozliczał w 2 taryfach. A w 2 taryfie będziesz produkował znacznie mniej energii w porównaniu z 1 taryfą. Odsyłam do wątku, w którym było między innymi poruszane jak takie rozliczenie w dwóch strefach wygląda w przypadku głównych sprzedawców energii. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts