Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Opłacalność taryfy G12w i fotowoltaika

Recommended Posts

Czy opłaca mi się zmieniać taryfę na G12w?

Mierzyłem zużycie prądu przez ostatni miesiąc. W godzinach szczytu zużyłem 119 Kwh, w "tanich" godzinach 129 kwh.

90% zużycia poza szczytem przypadało w weekendy (piątek 22.00-poniedziałek 6.00). Zużycie w dni powszednie między 22.00-6.00 symboliczne 2-3 kwh i to gdy kotłownia CO (pompy, dmuchawa itp. pracuje).

Na dostawę prądu mam umowę kompleksową na czas nieokreślony z energa-obrót.

No i dodatkowe pytanie. W okolicach czerwca u mnie w gminie rusza projekt dofinansowanie paneli foto. Zastanawiam się czy można mieć jednocześnie G12W i foto. Jak się to wtedy rozlicza?

No ale właśnie wydaje mi się, że może to być mega opłacalne. Sprzedawać energię gdy słońce świeci a mnie nie ma w domu po wysokiej cenie (powiedzmy, że od 9.00-16.00 będzie niezła produkcja energii w drogiej taryfie. A kupować energię będę głównie w weekendy i wieczorem za grosze.

• 2 months później...
Nie ma sensu bo zakład energetyczny też będzie Cię rozliczał w 2 taryfach. A w 2 taryfie będziesz produkował znacznie mniej energii w porównaniu z 1 taryfą.

Gdy masz jedną taryfę liczenie opustu jest o wiele łatwiejsze podobnie jak korzystanie ze sprzętów domowych.

Nie jest to prawda (służe rachunkiem) - widze ze musze to dementować w kolejnym wątku :) Zakład MUSI rozliczyć CAŁĄ energię jeśli braknie w pierwszej rozlicza drugą w proporcji 1:0,7 lub 1:0,8 w zaleznosci od mocy paneli (wynika to z ustawy OZE art. 4 i 5)

Nie ma sensu bo zakład energetyczny też będzie Cię rozliczał w 2 taryfach. A w 2 taryfie będziesz produkował znacznie mniej energii w porównaniu z 1 taryfą.

Odsyłam do wątku, w którym było między innymi poruszane jak takie rozliczenie w dwóch strefach wygląda w przypadku głównych sprzedawców energii.

Pozdrawiam