asterixx 22.12.2016 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Wiosna planujemy budowę tarasu. Taras ma być drewniany i budowany na słupkach betonowych zalewanych w rurach kanalizacyjnych.Pojawia się jednak kilka pytań z tym związanych.Słupki będą wystawać ponad grunt od 20 do 70cm. Jak wykonuje się takie słupki? Czy wystarczy wywiercić otwór, wstawić rurę i zalać betonem, czy trzeba robić stopy pod słupkami? Jeśli stopy, to jak duże ? a może zamiast wylewać stopy wstawić po jednym bloczku betonowym ? A sam słupek - wystarczy fi 100 czy 160 ?Czy trzeba słupki zbroić? Jaka powinna być odległość pomiędzy słupkami? Jakie przekroje legarów i kontlegarów stosować?Dużo pytań, ale może ktoś już przeszedł ten etap i może doradzić ?Dodam jeszcze, ze teren to piasek.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudek6311 22.12.2016 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Mnie czeka to samo, ale w najlepszym razie jesienią 2017. Warunki glebowe i ukształtowanie terenu podobnie. U mnie będzie rura 160, i chyba coś w rodzaju stopy powstanie przy ustawianiu rury. Zobacz dziennik użytkownika Kasia242http://forum.muratordom.pl/showthread.php?205027-Z7-82m2-energooszcz%C4%99dnie-i-chyba-tanio/page15Będę śledził Twój wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterixx 22.12.2016 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 Ooooo, to moja "sąsiadka", jakieś 30 km ode mnie Temat zgłębiam, ale ze szczegółami na razie marnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 22.12.2016 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Ja u siebie słupki robiłem z bloczków betonowych, wysokość podobna - 40-70cm. Z lenistwa zrobiłem pod bloczkiem dołek "na szpadel", wypełniłem żwirem, wsypałem trochę suchej zaprawy (do murowania chyba - coś mi tam zostało po wcześniejszych pracach), zagęściłem ręcznie na prętce zrobioną z kawałka murłaty "babą" i na to bloczki. Bloczków użyłem też jako podstaw pod schody. Taras o wymiarach 5m x 6m, na słupkach legary i do nich kręcone dechy z modrzewia (dałem przekładki z XPS - reszta podkładu pod panele - pomiędzy deski a legary oraz między legary a słupek). Trzyma się dzielnie. Tu na świeżo, zaraz po montażu "boczków" z OSB : Edytowane 22 Grudnia 2016 przez przemo1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts