kokoszno 23.12.2016 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Hej, miałem wczoraj dość dziwny dla mnie przypadek.Chciałem uciąć kable do oświetlenia wychodzące ze ściany. Wyłączyłem zasilanie na tym obwodzie (sprawdzone przez próbnik napięcia i inne lampy na tym obwodzie). Po przyłożeniu metalowego obcinaka do neutralnego niebieskiego kabla (bez koszulki) - wyrzuciło mi wyłącznik różniczkowy.Powtórzyłem to pare razy i za każdym razem było to samo. Czym może to być spowodowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 23.12.2016 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 normalna sytuacja, odcinasz fazę wyłącznikiem, ale obwód N PE jest dalej chroniony, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokoszno 23.12.2016 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 no właśnie się zdziwiłem, bo wcześniej robiłem taką operację na innych punktach oświetleniowych i nigdy nie wyrzucało. Więc wydaje mi się, że tu podłączenie musiało się czymś różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz1006 23.12.2016 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 możliwe że ten obwód oświetlenia jest chroniony różnicówką a drugi nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 23.12.2016 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Hej, Czym może to być spowodowane? prądem upływu który wyłączył aparat RCD - nie zawsze tak musi się dziać w opisanej przez Ciebie sytuacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 23.12.2016 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2016 Hej, Czym może to być spowodowane? prądem upływu który wyłączył aparat RCD - nie zawsze tak musi się dziać w opisanej przez Ciebie sytuacji, nie powiedziane, że obwody na których taka sytuacja nie wystąpiła, nie są chronione RCD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2016 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 wyrzuciło mi wyłącznik różniczkowy. Elektryk przy projektowaniu instalacji źle policzył całkę z prądu. I dlatego tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.12.2016 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Elektryk przy projektowaniu instalacji źle policzył całkę z prądu. I dlatego tak. Proszę nam pokazać, jak powinien policzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 24.12.2016 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Najpierw policzmy tą różniczkę z prądu i wszystko będzie wiadomo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 24.12.2016 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 (edytowane) Najpierw policzmy tą różniczkę z prądu i wszystko będzie wiadomo Jeszcze trochę, a się "całkiem" zapętlimy w tych "różnicach" zerowych "funkcji" Mimo wszystko Wesołych Świąt życzę. PS. Ale wyłącznika ochronnego różniczkowego to nie spotkałem. Jakiś nietypowy, jak sądzę. Pewnie świąteczny. Edytowane 24 Grudnia 2016 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 24.12.2016 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 PS. Ale wyłącznika ochronnego różniczkowego to nie spotkałem.. Taki jak normalny tylko wykonany z amelinium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 24.12.2016 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2016 Taki jak normalny tylko wykonany z amelinium. No i wyniczek z odejmowanka ma odblask. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts