Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

VIESSMANN VITODENS dwa problemy

kamil_vip

Recommended Posts

Witam Państwa

Mam w zasadzie jeden problem i jedno pytanie

https://imageshack.com/a/dL3M/1

Na jednym zdjęciu widać syfon który odprowadza wodę z komory spalania i w nim jest nieużywany króciec na który wydaje mi się idealnie pasuje silikonowy wężyk widoczny na drugim zdjęciu odchodzący od (chyba) zaworu który jest od góry komory spalania. Stąd pytanie czy ten wężyk ma być tam podłączony ? Jak do tej pory 5 lat leży "luzem" podłączony tylko do góry ale boję się że to jakieś awaryjne odprowadzenie wody która powinna trafić do kanalizacji a w obecnej sytuacji trafi prosto na piec

Teraz problem

Sprzątając zauważyłem ze na gorze pieca przy rurze odprowadzającej spaliny do komina jest rdza i ślad po wodzie w koło jej. Pomyślałem ze może to być efekt iż do minus 5s stopni grzalem dom klimatyzacja a piec tylko podgrzewal wodę użytkową, wiec może powietrze kondensowalo a ponieważ w rurze było za zimno zamiast wyparowac lało się na dół. Póki co sprawdzę za 2-3 dni czy woda tam się zbiera ale nie wiem, czy mam się poważnie martwić ?

Ten króciec nie jest zaślepiony ?

Widoczny wężyk - przydatny przy odpowietrzaniu, pierwszym uruchomieniu kotła - nic z nim nie robisz.

Z tą rdzą musisz poobserwować, puść wodę ciepłą na dłuższy czas, jeżeli wyciek będzie się nasilał po czasie, może być problem z kominem, to co piszesz także jest możliwe.

Dziękuje kasprzyk za odpowiedź

Króciec jest zaślepiony - założona rurka była dla demonstracji

Rdzę obserwowałem kilka dni i nic się nie działo, aż do dzisiaj kiedy znowu przy rurze powstała plama wody (około pół szklanki)

Jutro postaram się zajrzeć na komin czy tam wszystko w porządku, jeżeli wszystko będzie na swoim miejscu to może ta woda jakoś z pieca się wydostawać ? Gdzie szukać przyczyny ?

Pozdrawiam

Kamil

Zrób zdjęcie, niestety w 99% winę ponosi źle złożony/ nieszczelny komin, analiza spalin może by to potwierdziła, ostateczna i najpewniejsza metoda to rozłożenie i ponowne złożenie wraz z nowymi uszczelkami komina - jednak to należałoby obejrzeć na miejscu przed podjęciem takiej decyzji.

pzdr

Mówisz o rozebraniu całego komina od góry do dołu czy tylko tej części od pieca (około 1,5m) ?

Instalację użytkuje ponad 5 lat i dopiero teraz zaczęły się problemy

Niestety dzisiaj wróciłem do domu po zmroku i nie dałem rady zajrzeć na dach, gdy tylko mi się uda rzucę foty jak wygląda komin z zewnątrz ponad dachem, dodam też zdjęcie wewnątrz, widać rdzę tam gdzie była woda

Ponownie dziękuję Ci za pomoc i zainteresowanie tematem

Udało mi się naprawić usterkę.

Tak jak obstawiales kasprzyk problem był w kominie, na szczęście tylko w części od pieca do ściany (nie widać żadnych zaciekow z góry). Zniszczyły się dwie uszczelki w tej cieńszej rurce, wymienione i póki co sucho :)

Bardzo dziekuje Panowie za pomoc i szczęśliwego Nowego Roku życzę wszystkim :) !!