Alessandro 27.12.2016 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam U mnie też jest układ mieszany. Grzejniki i podłogówkę zasila jedna pompa i jeden sterownik. Specjalistą nie jestem ale wszystko działa, w domu ciepło. A gdzie masz zamontowany zawór mieszający, za pompą CO czy przed pompą CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto_test 27.12.2016 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 aha. Czyi wedlug tego co jest narysowane zawor 3d powininem miec jeszcze przed pompa CO? moj hydraulik twierdzi, ze tylko przerobi zawor 3d przed podlogowke ( nie widzial jeszcze tego co tu narysowaliscie) i bedzie dzialac. Cale szczescie zaplacilem mu tylko za material, wiec dopoki nie zrobi jak nalezy to nic nie dostanie za robocizne. czyli reasumujac, kotla powinno isc najpierw na podlogowke, potem to obejscie na CO (przed pompa zawor 3d) a potem CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 27.12.2016 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) aha. Czyi wedlug tego co jest narysowane zawor 3d powininem miec jeszcze przed pompa CO? moj hydraulik twierdzi, ze tylko przerobi zawor 3d przed podlogowke ( nie widzial jeszcze tego co tu narysowaliscie) i bedzie dzialac. Cale szczescie zaplacilem mu tylko za material, wiec dopoki nie zrobi jak nalezy to nic nie dostanie za robocizne. czyli reasumujac, kotla powinno isc najpierw na podlogowke, potem to obejscie na CO (przed pompa zawor 3d) a potem CWU ? Tak, poczekaj do póżnego wieczora, narysuję dokładniej... Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolson28 27.12.2016 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 A gdzie masz zamontowany zawór mieszający, za pompą CO czy przed pompą CO ? Przed pompą CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 27.12.2016 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Przed pompą CO. No właśnie, a moto_test ma za pompą CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto_test 27.12.2016 12:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam, O bylo by super jakbys rozrysował. W takim razie czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 27.12.2016 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Masz trzy niezależne obwody: CO, CWU i podłogówka. Na zasilaniu podłogówki zawór mieszający... poniżej http://www.instalacjebudowlane.pl/71...dlogowego.html albo to, z siłownikiem pewniejsze.. Ja na Twoim miejscu, zawór 3d zamontowałbym na zasilaniu podłogówki, a zawór 4d dokupiłbym do zasilania CO... Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto_test 27.12.2016 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Dzieki za rysunek, pare pytan mam jeszcze, po co ten drugi zawor 3d przed pompa? do zaworow 3d u Ciebie na szkicu idzie niebieska i czerwona czemu? Bo ja mam z zaworu jedno wyjscie wiec co jest oznaczone tymi dwoma kolorami? Te 40stopni do grzejnikow, to jest ich zasilanie? nie malo na grzejniki 40 stopni? bojler CWU ma byc bez pompy, czy na tym obiegu powinna byc pompa? czy to jakos grawitacyjnie? POmpa co ma byc pionowo czy poziomo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 27.12.2016 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) Dzieki za rysunek, pare pytan mam jeszcze, po co ten drugi zawor 3d przed pompa? do zaworow 3d u Ciebie na szkicu idzie niebieska i czerwona czemu? Bo ja mam z zaworu jedno wyjscie wiec co jest oznaczone tymi dwoma kolorami? Te 40stopni do grzejnikow, to jest ich zasilanie? nie malo na grzejniki 40 stopni? bojler CWU ma byc bez pompy, czy na tym obiegu powinna byc pompa? czy to jakos grawitacyjnie? POmpa co ma byc pionowo czy poziomo? #1 Dwa kolory oznaczają powrót chłodniejszej wody o temp. w granicach 30-45 st, a na zasilaniu 60-65 st. Na powrocie chłodniejsza woda /kolor niebieski/ wymieszana jest poprzez zawór mieszający z gorącą wodą na zasilaniu /czerwony kolor/ #2 Na grzejniki możesz zwiększyć lub zmniejszysz temp. poprzez regulację ustawienia temp. na zaworze mieszającym. Jakie masz zawory na grzejnikach? Ja u siebie mam elektroniczne /Conrad/ #3 Bojler CWU wg schematu działa grawitacyjnie, można zamontować pompę #4 Pompa poziomo czy pionowo? Na CO raczej pionowo /zobacz w instrukcji/ Edytowane 27 Grudnia 2016 przez Alessandro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto_test 27.12.2016 15:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam,no a ja teraz mam pompe poziomo bo niby tylko tak mozna je montowac. Na grzejnikach mam zwykle glowice. Czyli zeby to dzialalo to musi byc ten zawor 3d tez przed pompa CO ? czy mozna go ominac i tez powinno bez problemu dzialac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alessandro 27.12.2016 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam, no a ja teraz mam pompe poziomo bo niby tylko tak mozna je montowac. Na grzejnikach mam zwykle glowice. Czyli zeby to dzialalo to musi byc ten zawor 3d tez przed pompa CO ? czy mozna go ominac i tez powinno bez problemu dzialac? Obejrzyj schemat z netu... wszystkie pompy za zaworem mieszającym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto_test 27.12.2016 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam,Pytania;1. Zawor przed pompa CO konieczny?2. czy jesli CWu boiler bedzie grawitacyjnie jak jest teraz rozrysowany, to trzeba bedzie go "dlawic" na zaworach? czy moze lepiej dac tam elektorzawor/pompe, ktora po nagrzanie wylacza sie? Wybaczcie, ze tyle pytan, ale mam nowy dom, i skoro robie cos nowego, to chcialbym miec to zrobione w miare idealnie i stabilnie. Ewentualnie, jakis hydraulik na slasku (zabrze, gliwice, bytom, tarnowskie gory) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.12.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Zawór trzydrogowy masz dobrze. U Ciebie on jest rozdzielaczem i służy do dogrzewania powrotu. Montowany przed pompą byłby mieszaczem i służyłby do obniżania temperatury na zasilaniu. Ale Ty nie potrzebujesz mieszacza do podłogówki, bo masz do niej rozdzielacz z grupą pompowo mieszającą. Pompa główna ( ta przed 3D ) powinna iść na najwyższym biegu na stałe. Należy wyregulować przepływy na podłogówce i obniżyć bieg pompy podłogówki, skryzować grzejniki ( jeżeli mają głowice z nastawą wstępną to na tej nastawie, jeżeli nie to na zaworach powrotnych - z braku innych możliwości można i według zasady im dalej od pompy tym większe otwarcie ) oraz skryzować odpowiednio bojler i będzie to chodzić tak jak jest. Można jeszcze zablokować siłownik z zaworu 3D ( w drodze eksperymentów ) na jakąś stałą nastawę, bo może być tak że siłownik nastawiony na ochronę powrotu zbyt wysoką temperaturą ( znaczy - pracuje w celu ochrony powrotu, otwiera się na instalację dopiero kiedy jest zapewniona nastawiona temperatura na powrocie ) skutecznie przekierowuje większość strumienia na powrót do kotła i niewiele zostaje na zasilenie instalacji. Żeby się o tym przekonać, otworzyłbym ten 3D całkowicie na instalację. Załączyłbym pompę główną na 3 bieg. Pompę podłogi na 1 bieg ( jak nie wydoli, to max na 2 ). Skryzowałbym bojler tak na 80% zamknięcia. I tak bym to zostawił na parę godzin. Powinno zadziałać. Wtedy przymykałbym po trochę zawór 3D, tak żeby część wody z zasilania skierować na powrót - ale niezbyt wiele, małymi kroczkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wayne2mike 27.12.2016 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 To w tym przypadku zawor 3d jest zbedny skoro pompa CO zamontowana jest przed zasilaniem CWU ktory moze pracowac tak samo jak 3d, czyz tak nie moglo by to dzialac?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto_test 27.12.2016 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 zawor 3d byl ustawiany w chyba kazdej pozycji, aktualnie on ma silownik, ktory tak jak na zdjeciu ciagle jest za niebieskim polu cały. Wogole sie nie zmienia, a gdy go recznie zmienialem, to grzejniki robily sie coraz zimniejsze. Jesli pompe CO daje na 3 bieg, a podloge mam na 2 kropki ( nie da sie mniejszego biegu, a wszystkich kropek jest 5) to i tak grzejniki na gorze sa zimne. Gdy zamkne bojler calkowicie to ostatni grzejniki se grzeje lekko, bardzo lekko, wiec mysle ze instalacja wykonana tak jak teraz jest niepoprawna. Jesli przyjdzie zima, bo przykrecanie wszystkiego, zeby ostatni grzejnik grzal mija sie z celem. Chce miec instalacje, ktora grzeje bez zadnych przymykan, przykrecan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poltowski2000 27.12.2016 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) zawor 3d byl ustawiany w chyba kazdej pozycji, aktualnie on ma silownik, ktory tak jak na zdjeciu ciagle jest za niebieskim polu cały. Wogole sie nie zmienia, a gdy go recznie zmienialem, to grzejniki robily sie coraz zimniejsze. Jesli pompe CO daje na 3 bieg, a podloge mam na 2 kropki ( nie da sie mniejszego biegu, a wszystkich kropek jest 5) to i tak grzejniki na gorze sa zimne. Gdy zamkne bojler calkowicie to ostatni grzejniki se grzeje lekko, bardzo lekko, wiec mysle ze instalacja wykonana tak jak teraz jest niepoprawna. Jesli przyjdzie zima, bo przykrecanie wszystkiego, zeby ostatni grzejnik grzal mija sie z celem. Chce miec instalacje, ktora grzeje bez zadnych przymykan, przykrecan. zrób tak jak radził kobra. nic nie stracisz , a czas na przeróbki zawsze znajdziesz. zaw. 3dr. ma być max . otwarty od strony pompy , pozostałe dwa wloty dławione. na początek ściągnij siłownik i ustawiaj ręcznie. ustaw pompy tak jak już pisalismy ,zamknij zawór 3dr. na powrót i zobaczysz ,że zacznie działać. napisz jeszcze jakie są przekroje rur które idą do grzejników i jakie to są odległości. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez poltowski2000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 27.12.2016 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 To w tym przypadku zawor 3d jest zbedny skoro pompa CO zamontowana jest przed zasilaniem CWU ktory moze pracowac tak samo jak 3d, czyz tak nie moglo by to dzialac?? No między innymi dlatego proponuję go całkowicie otworzyć i przeprowadzić próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.12.2016 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 (edytowane) ...Wogole mam wrazenie ze nie potrzebny mi ten zawor, bo on ciagle jest w tej samej pozycji, ciagle za nim idzie te 60-65 stopni, a powrot 50-55 i on nigdy nie zmienia swojego polozenia. Zostawmy na moment zawór 3D, wszystko na temat tej instalacji tłumaczy temperatura powrotu. Nie zastanowiło Cię, że na podłogówkę dajesz max 40 st., powrót z grzejników też jest chłodny, a na powrocie przy kotle jest 55-50 st.? Po prostu większość obiegu idzie przez zasobnik CWU, który już jest rozgrzany i nie wystudza tej wody, natomiast na instalację CO idzie za mało. Kocioł dostając tak ciepły powrót, też nie może mocy rozwinąć i pracuje ledwo ledwo. Musisz zdławić obieg w CWU, doraźnie możesz to zrobić zaworem odcinającym, ale docelowo przydałby się zawór termostatyczny. Dzięki niemu w razie nagłego i dużego rozbioru wody, zbiornik CWU zostanie dość szybko nagrzany, a potem zawór termostatyczny się przymknie i wyłączy zasobnik z obiegu. Wracając do zaworu 3D, jeżeli miał on służyć do podniesienia temperatury powrotu to można przyjąć, że jest poprawnie zainstalowany jako zawór rozdzielający (a nie mieszający). Pytanie tylko co steruje jego siłownikiem, czy jego nastawa jest zależna od wskazań czujnika temperatury na powrocie kotła? Jeżeli tak to OK. Oczywiście bez tego zaworu też będzie dobrze ale skoro już jest to niech zostanie, tylko trzeba sprawdzić czy jest poprawnie sterowany. Trzecia sprawa to lokalizacja rury bezpieczeństwa (do naczynia wzbiorczego), było już o tym wspomniane - nie wolno na drodze między kotłem a naczyniem wzbiorczym umieszczać jakiejkolwiek armatury, to ewidentny błąd instalatora, rura bezpieczeństwa/wzbiorcza powinna być przed zaworem 3D. Podsumowując, instalacja wymaga kilku niewielkich przeróbek: 1. Zdławienie obiegu CWU najlepiej zaworem termostatycznym 2. Podłączenie rury bezpieczeństwa przed zaworem 3D 3. Sprawdzenie jak jest sterowany zawór 3D (powinien być czujnikiem temp. na powrocie do kotła). W ramach doraźnych testów zdejmij siłownik i ręcznie go otwórz tak jak koledzy radzili. 4. Doświadczalne ustawienie biegu pomp i temp. zasilania podłogówki. 5. Sprawdzenie i ewentualne skorygowanie nastaw wstępnych na grzejnikach. Edytowane 27 Grudnia 2016 przez SzymonKc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
moto_test 27.12.2016 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Witam,Jutro bede testowal. Zawor 3d jest sterowany sterownikiem od kotła, i za zaworem 3d jest czujnik ( za zaworem gdzie idzie dalej woda na instalacje) oraz jest czujnik na powrocie. Niestety nigdy nei widzialem zeby cokolwiek sie zmienialo, calyczas ten silownik tego zaworu jest w tym samym miejscu. Jutro wykrece tez silownik i pobawie sie recznie z tym. Co do obiegu CWU, to mam dzis caly dzien zdlawiony, zawory na bojlerze sa zamkniete prawie max. Grzejniki na dole (sa dwa jeden cv11 czy jakos tak, ten jednopanelowy 600x1000 oraz drabinka) sa zamkniete calkowicie, a na gorze nadal jedna drabinka max goraca, kolejny w 1/3 cieply, a w ostatnim prawie nic nie czuc ciepla.Do grzejnikow ida rury pex 16mm, Ostatni grzejnik jest okolo 20-22 metry od kotła. Sa polaczone tak, ze idzie do jednego grzejnika, tak trojnik, idzie do kolejnego i tak do ostatniego. Ile powinno byc temperatury na powrocie? Bo mam wedlug czujnika cos okolo 50-55 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzymonKc 27.12.2016 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2016 Jeżeli zawór 3D jest za pompą to działa on jako zawór rozdzielający a nie mieszający, umieszczanie czujnika temperatury za nim jest bez sensu, bo w takim trybie ten zawór nie zmienia temperatury czynnika, zmienia tylko proporcję ile idzie w instalacje a ile przez bypass do powrotu. Jeżeli masz teraz zdławiony obieg CWU a temperatura powrotu nadal jest taka wysoka, to znaczy że obieg w dużej części idzie przez bypass do powrotu kotła. Trzeba by sprawdzić ustawienia sterownika na kotle, który czujnik temperatury wpływa na siłownik zaworu 3D, ale ewidentnie coś jest tu spieprzone, może kierunek działania siłownika a może zły czujnik temperatury jest brany pod uwagę. Nie zmienia to faktu, że przydałby się zawór termostatyczny na obiegu CWU. Ustaw ręcznie ten zawór 3D tak, żeby zamknął bypass i puścił wszystko w obieg CO, zostaw zdławiony obieg CWU i potestuj, powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts