Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie robili odwrotnie, najpierw tynki a potem wylewki i nic się nie stało a nie musiałem czekać aż wylewki doschną. Pozatym jest jeszcze jedna zaleta - po robocie jest niesamowicie czyściutko. Jeżeli najpierw będą wylewki to przy tynkach będzie tyle tynku na wylewce, że wyleka zamiast być równiótka pod parkiet stanie się krajobrazem pagórkowatym (nigdy wykonawca jej nie doczysci, bo tynk na podłodze będzie udeptany i zaschnięty). Natomiast przy robieniu wylewki po tynkach trzeba uważać na tynki, ale z reguły ubrudzony zostanie tylko pasek tuż nad wylewką (2 - 3 cm) , który czyści się szybko. Jeżeli chodzi o wilgoć to wylewki teraz są robione jako półsuche, więc raczej nie przeszkadzają w schnięciu ścian.
https://forum.murator.pl/topic/22525-tynki-czy-wylewki/#findComment-395776

mnie życie przymusiło, żeby najpierw zrobić wylewki, a dopiero potem tynki z agregatu. Z pełną świadomością, że jest to wbrew ogólnie przyjętym regułom. Moje doświadczenie jest takie: ekpia od tynków zabezpieczała wylewki kładąc wzdłuż ścian papę, potem to usuwali i następnego dnia pozostałe grudki tynku wyskrobywali taką specjalną "skrobaczką" do wylewek. Po zakończeniu tynkowania wszystko posprzątali, zamietli - i poza białymi plamami na wylewce nie zostawili żadnych śladów. Słowem: przy starannej ekipie kolejność prac nie ma tak dużego znaczenia. Ale przy niestarannej ekipie - rzeczywiście szkoda by było wylewek, bo podczas pracy powstaje dużo brudu. A cena jaką zapłaciłam ekipie nie odbiega od średniej rynkowej, tj. 21 zł brutto/m2 tynku gipsowego z agregatu (knauf) mat. plus robocizna.

Pozdrawiam,

gaga2

https://forum.murator.pl/topic/22525-tynki-czy-wylewki/#findComment-395977