Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestem potencjalnym kupcem działki. Mam pytanie techniczne odnośnie rezultatu podziału nieruchomości. Słowem wstępu:

1. jest grunt orny 4500m2 (klasy VIb, V, VI), miasto, teren nie jest objęty MPZP
  2. wydane zostają WZ (budowa 5 budynków mieszkalnych jednorodzinnych, wraz z wykonaniem infrastruktury technicznej, 5 zjadów oraz wydzieleniem terenów dla realizacji projektowanej inwestycji)
  3. dokonywany jest podział na 5 mniejszych działek

Wyczytałem na forum że jeśli kupię jedną z tych działek to będę musiał wystąpić ponownie o WZ dla mojej działki mimo iż zostały wydane dla działki "matki". Nie będę mógł dokonać cesji WZ ponieważ będę jednym z kilku inwestorów (nie fair wobec innych inwestorów) a dodatkowo czytałem historię że urzędy nalegałyby na budowę 5 domów skoro przejmowane są wszystkie warunki WZ :) Na jednej ze stron prawniczych wyczytałem jednak iż WZ można wykorzystać do dalszych celów jeśli zawierają informację iż zostały wydane na potrzeby podziału nieruchomości. Czy to jest okoliczność którą mogę wykorzystać poprzez interpretację zapisu "...oraz wydzieleniem terenów dla realizacji projektowanej inwestycji..." w WZ? Nastawiam się już powoli na nowe WZ jednak chciałbym raz na zawsze rozwiązać tą kwestię.

Pytania poboczne:

1. Czy każda z działek po podziale stanowi nadal grunt orny czy może WZ sprawiają że grunt zmienia swój charakterna budowlaną. Czy można w takiej sytuacji mówić literalnie iż jest to działka budowlana?
  2. Czy w takiej sytuacji należy dokonać wyłączenia z produkcji rolnej każdej z nich czy też procedura ta zadzieje się automatycznie z urzędu z powodu nieskiej klady gruntu/nadania WZ? Jeśli nie musze odralniać czy muszę składać jakieś dokumenty które nic nie wnoszą czy pomijam temat w harmonogranie inwestycji? :)

Proszę o wyrozumiałość gdyż jest to mój pierwszy post.