Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana gruntu pod fundamentem

lord_raven

Recommended Posts

Witam,

Walczę z samym sobą i próbuję dokonać wyboru pomiędzy ławami a płytą fundamentową. Według wstępnych szacunków płyta fundamentowa wychodzi nieco drożej niż ławy. Te "nieco" jestem gotów dołożyć z racji korzyści jakie widzę w tym rozwiązaniu. Wyceny nie uwzględniają jednak robót ziemnych, a wydaje mi się że w moim przypadku mogą one być decydujące.

Geologia na mojej działce przedstawia się następująco:

https://s24.postimg.org/up7kdif11/geologia.png

Przy odwiertach jak na rysunku:

https://s24.postimg.org/wkjqtewyt/odwierty.png

Czy jesteście mi w stanie pomóc oszacować ilość gruntu jaki trzeba wymienić przy zastosowaniu obu rozwiązań? Z tego co rozumiem, a nie jestem budowlańcem, pod fundamentem należy wymienić warstwę wysadzinową (w moim przypadku wszelkie gliny) aż do głębokości przemarzania (II strafa - 1m), Jak widać na powyższych rysunkach warstwa ta jest dość znaczna.

Czy powyższe zalecenie ma się tak samo do ław i płyt fundamentowych? Spotkałem się z opinią, że pod płytę wystarczy wymiana max 40cm, ale nie bardzo rozumiem dlaczego.

Załączam również rzut fundamentów który może być pomocny: https://s23.postimg.org/s8v05x6ln/IMG_0435.jpg

Edit:

Żeby było ciekawiej oto fragment opisu konstrukcyjnego z pozwolenia na budowę:

https://s29.postimg.org/4fmev57k7/IMG_0436.jpg

https://s23.postimg.org/sywuu4d63/IMG_0437.jpg

Jeśli dobrze rozumiem, konstruktor nie wymaga wymiany gruntu pod fundamentami?

Edytowane przez lord_raven

Skomplikowane te Twoje fundamenty, Bryłą trudna, dużo ław w środku domu i w dodatku ta ława nr 2 o wymiarach 230/40 cm...

Jaki będziesz miał punkt 0?

Ja robiłem płyte i mam 40 cm podsypki piaskowej (na wymiar domu + 1m), XPS 12 cm, płyta 25 cm i jeszcze 20 cm posadzki nad płytą.

Pod płytę roboty ziemne kosztowały Mnie 3 200 PLN (9 h koparka i 125 ton piasku, jedne auto 400 PLN)

Przy łąwach musisz zrobić wykopy pod ławy a później do poziomu chudziaka nawieźć piasku i dobrze zagęścić. Policz Sobie ilość piasku = powierzchnia zabudowy * wysokość ściany fundamentowej * 1,8.

Mnie materiały na płytę kosztowały 250 zł/m2. Praca rozpoczęte w poniedziałek, zalewanie płyty w czwartek, powierzchnia zabudowy 100 m2.

Skomplikowane te Twoje fundamenty, Bryłą trudna, dużo ław w środku domu i w dodatku ta ława nr 2 o wymiarach 230/40 cm...

Jaki będziesz miał punkt 0?

Czy chodzi ci o to jak bardzo fundamenty będą wystawały ponad powierzchnię gruntu? Trudne pytanie, a przynajmniej ciężko mi znaleźć na nie odpowiedź w projekcie. Według tego rysunku https://s24.postimg.org/nn0q2qw5x/przekroj.png ławy będą nawet poniżej powierzchni gruntu.

Przy łąwach musisz zrobić wykopy pod ławy a później do poziomu chudziaka nawieźć piasku i dobrze zagęścić. Policz Sobie ilość piasku = powierzchnia zabudowy * wysokość ściany fundamentowej * 1,8.

Według powyższego rysunku jest 30cm warstwa zagęszczonej podsypki piaskowej pod podłogą

Co ciekawe właśnie sobie uświadomiłem, że projekt fundamentów nie uwzględnia warstwy termo izolacyjnej.

Witam,

Walczę z samym sobą i próbuję dokonać wyboru pomiędzy ławami a płytą fundamentową. Według wstępnych szacunków płyta fundamentowa wychodzi nieco drożej niż ławy. Te "nieco" jestem gotów dołożyć z racji korzyści jakie widzę w tym rozwiązaniu. Wyceny nie uwzględniają jednak robót ziemnych, a wydaje mi się że w moim przypadku mogą one być decydujące.

Geologia na mojej działce przedstawia się następująco:

https://s24.postimg.org/up7kdif11/geologia.png

Przy odwiertach jak na rysunku:

https://s24.postimg.org/wkjqtewyt/odwierty.png

Czy jesteście mi w stanie pomóc oszacować ilość gruntu jaki trzeba wymienić przy zastosowaniu obu rozwiązań? Z tego co rozumiem, a nie jestem budowlańcem, pod fundamentem należy wymienić warstwę wysadzinową (w moim przypadku wszelkie gliny) aż do głębokości przemarzania (II strafa - 1m), Jak widać na powyższych rysunkach warstwa ta jest dość znaczna.

Czy powyższe zalecenie ma się tak samo do ław i płyt fundamentowych? Spotkałem się z opinią, że pod płytę wystarczy wymiana max 40cm, ale nie bardzo rozumiem dlaczego.

Załączam również rzut fundamentów który może być pomocny: https://s23.postimg.org/s8v05x6ln/IMG_0435.jpg

Edit:

Żeby było ciekawiej oto fragment opisu konstrukcyjnego z pozwolenia na budowę:

https://s29.postimg.org/4fmev57k7/IMG_0436.jpg

https://s23.postimg.org/sywuu4d63/IMG_0437.jpg

Jeśli dobrze rozumiem, konstruktor nie wymaga wymiany gruntu pod fundamentami?

Słuchaj się forum, to będziesz w zimie w sandałach chodził. Ja mam glinę pod humusem ile koparka sięgnie, zrobiłem ławy i zastoowałem do nich beton klasy B30. Tej klasy beton występuje w całym moim domu, czyli: strop, schody, wieńce.

Jak liczyłeś koszt ławy i płyty?

Opieram się na wycenach wykonawców

Słuchaj się forum, to będziesz w zimie w sandałach chodził. Ja mam glinę pod humusem ile koparka sięgnie, zrobiłem ławy i zastoowałem do nich beton klasy B30. Tej klasy beton występuje w całym moim domu, czyli: strop, schody, wieńce.

A jakie korzyści z zastosowania takiego betonu? Ja mam w projekcie B25 i prawdę mówiąc nawet nie zastanawiałem się by go zmienić. Powiem ci,że im dłużej nad tym myślę tym bardziej skłaniam się do ław. Płyta wydaje się być mocno przekombinowanym rozwiązaniem a ponadto nie potrafię zrozumieć dlaczego nie dotyczą jej reguły związane z poziomem przemarzania gruntu.

Opieram się na wycenach wykonawców

A jakie korzyści z zastosowania takiego betonu? Ja mam w projekcie B25 i prawdę mówiąc nawet nie zastanawiałem się by go zmienić. Powiem ci,że im dłużej nad tym myślę tym bardziej skłaniam się do ław. Płyta wydaje się być mocno przekombinowanym rozwiązaniem a ponadto nie potrafię zrozumieć dlaczego nie dotyczą jej reguły związane z poziomem przemarzania gruntu.

Jakie korzyści? A no spokojny sen. Prawie wszystko można w swoim domu wymienić na lepsze czy inne. Fundamentów, stropu i ścian niestety nie. Mi płyta fundamentowa kojarzy się z małą stabilnością. Nie wiem czemu ale wolę tradycyjne fundamenty.

Traktujecie ten beton jak wybór koloru auta .. może być i B15.. znaczenie ma .. to co w projekcie - a to co faktycznie z gruchy wyjdzie.

Fundamentów, stropu i ścian niestety nie. Mi płyta fundamentowa kojarzy się z małą stabilnością. Nie wiem czemu ale wolę tradycyjne fundamenty.
Słuchaj się forum, to będziesz w zimie w sandałach chodził.
zacytowałem klasyka :)

To płyta jest stabliniejsza, ale .. nie chce mi się tu rozwodzić why..

Traktujecie ten beton jak wybór koloru auta .. może być i B15.. znaczenie ma .. to co w projekcie - a to co faktycznie z gruchy wyjdzie.

→ zacytowałem klasyka :)

To płyta jest stabliniejsza, ale .. nie chce mi się tu rozwodzić why..

No i gitara, niech to płyta będzie stabilniejsza. Ja wolę ławy i tyle. Mogę? Postaw wieżowiec na płycie, zobaczymy jaka ona "stabilna".

Płyta wydaje się być mocno przekombinowanym rozwiązaniem a ponadto nie potrafię zrozumieć dlaczego nie dotyczą jej reguły związane z poziomem przemarzania gruntu.

Przy stawianiu murków też jest podsypka przeciw zamarzaniu gruntu, kilkanaście centymetrów załatwia sprawę. Nie ma wody pod spodem, to nie ma co wysadzać betonu i można budować oszczędniej.

Przy takiej jakości, jak potrafi być zrobiona płyta, klasyczne fundamenty są zdecydowanie droższe przy wykonaniu, a potem też budynek jest droższy w utrzymaniu.

Przy stawianiu murków też jest podsypka przeciw zamarzaniu gruntu, kilkanaście centymetrów załatwia sprawę. Nie ma wody pod spodem, to nie ma co wysadzać betonu i można budować oszczędniej.

Przy takiej jakości, jak potrafi być zrobiona płyta, klasyczne fundamenty są zdecydowanie droższe przy wykonaniu, a potem też budynek jest droższy w utrzymaniu.

Ale hmmm. Tak na chłopski rozum. Załóżmy ze pod humusem mam 100% nieprzepuszczalną glinę, W celu zrobienia podbudowy muszę wymienić 40cm warstwę gruntu. Kopiąc, utworzy się wanna nieprzepuszczalna. Zasypując te wannę piachem czy inna pospółką, nadal mam nieprzepuszczalną wannę w której będzie się zbierać woda która będzie zamarzać.

Ale hmmm. Tak na chłopski rozum. Załóżmy ze pod humusem mam 100% nieprzepuszczalną glinę, W celu zrobienia podbudowy muszę wymienić 40cm warstwę gruntu. Kopiąc, utworzy się wanna nieprzepuszczalna. Zasypując te wannę piachem czy inna pospółką, nadal mam nieprzepuszczalną wannę w której będzie się zbierać woda która będzie zamarzać.

1- nic nie zamarza bo masz opaskę przeciwwysadzeniową.

2- woda się nie zbiera bo masz drenaż

Bierz płytę o ile masz pewnego wykonawcę

1- nic nie zamarza bo masz opaskę przeciwwysadzeniową.

2- woda się nie zbiera bo masz drenaż

Tyle że żaden wykonawca z jakimi się kontaktowałem nie wlicza tego w cenę wykonania płyty, a domyślam się że koszty nie są najmniejsze. To tak jak z częstym problemem braku wyceny podłogi na gruncie przy okazji wyceny fundamentu na ławach.

To wieżowce stawia się na ławach? Myślałem że na płytach właśnie + pale

A czy czasem te płyty nie są zakopane głęboko i czy czasem te pale to nie odpowiednik ław i słupów?

Jeśli wyceny płyta vs zwykłe fundamenty masz zbliżone , to na 100% roboty ziemny przy tradycyjnych fundamentach będą sporo droższe.

Po prostu trzeba wykopać większą "dziurę" i później ją zasypać nowym gruntem (pospółka).

Duuużo więcej pracy koparki , duuużo wiece piasku , duużo wiecje utwardzania ...

Roboty ziemne na 100% bedą dużo droższe niż przy płycie fundamentowej ..

Jeśli wyceny płyta vs zwykłe fundamenty masz zbliżone , to na 100% roboty ziemny przy tradycyjnych fundamentach będą sporo droższe.

Po prostu trzeba wykopać większą "dziurę" i później ją zasypać nowym gruntem (pospółka).

Duuużo więcej pracy koparki , duuużo wiece piasku , duużo wiecje utwardzania ...

Roboty ziemne na 100% bedą dużo droższe niż przy płycie fundamentowej ..

Dlaczego dużo droższe? Głębiej jedynie trzeba kopać pod ławy/stopy fundamentowy. Wewnątrz już tak głęboko nie trzeba. W projekcie jest wzmianka o 30cm warstwie piachu pod podłogą. Przypominam, że podbudowa pod płyte to jakieś 40cm.

Tyle że żaden wykonawca z jakimi się kontaktowałem nie wlicza tego w cenę wykonania płyty, a domyślam się że koszty nie są najmniejsze./QUOTE]

To zapytaj wykonawców o cenę płyty wraz z tymi elementami ;)

Ja wszystkie wyceny dostawałem wraz z nimi, ale to nie są wielkie koszty.

Co do kosztów kopania kaszpir007 Ci dobrze napisał