Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którędy ucieka ciepło? Dom z lat 70'.

Kamil_D

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Forum przeglądam już od dłuższego czasu, do tego stopnia, że posty TB znam na pamięć. Pozwólcie, że przedstawię pacjenta: dom z 1978 roku, ściana zewnętrzna (od zewnątrz) 5 cm styropian, 22 cm pustak ceramiczny Max, 6 cm styropianu, 12 cm Suporex, piwnica w ziemi do połowy, parter zamieszkany, nieizolowany od piwnicy czy od gruntu, potem piętro i izolacja stropu pomiędzy piętrem a strychem (6 cm styro na podłodze strychu), który jest niezamieszkany. Dach nie jest ocieplony, tylko folia paroizolacyjna. Wentylacja jest grawitacyjna.

I tu się pojawia zagadka. Wyczytałem, że duże straty są gruntem, czyli parter powinien być wyziębiony, tymczasem średnia temperatura pomieszczeń na parterze jest o 2 st. C większa niż na piętrze, a czasami nawet o 4 st. C (niektóre pomieszczenia).

Trochę z ojcem nie wiemy co tu należałoby poprawić. Prawdopodobnie okna, bo to w najchłodniejszym pomieszczeniu ma 15 lat (drewniane). Ale wolałbym się kogoś obeznanego w temacie poradzić czemu jeszcze należałoby się przyjrzeć w takiej sytuacji. Dodam, że na parterze okna są 5-letnie, plastikowe.

Właściwie zaciętość TB trochę mi imponowała, mi by się nie chciało tracić tyle czasu na przekonywanie innych, a na przykładzie EcoHouse M.A.G. widać, że ocieplenia od wewnątrz w pewnych warunkach zdają egzamin - ale na tym zakończmy dyskusję, bo rozpęta się piekło.

No myslimy o dachu, ale z drugiej strony - skoro strych jest niezamieszkały to jest sens izolować dach, czy lepiej dołożyć styropianu na podłodze? Kurcze, przydałaby się kamera termowizyjna jak nic :-P

Tym samym nie rozumiem twojej rozterki.... TB dal ci przepis i rozwiazanie.... a wiec zrob tak jak prawil. Proste. Bedziesz mial dom lepszy od pasywnego ;)

PS, napisalem dach/strop

Nie zrozum mnie źle, to było luźne przemyślenie apropos TB, co nie znaczy, że sam się z nim zgadzam albo mam zamiar stosować jego metody. :-)

A co sądzisz o oknach? Przy miejscu osadzenia okna jest 14 st. obecnie, w pokoju 23 st. C., przy suficie 24 st. C i rośnie, ale mocno napaliłem w kotle.