Kamil_D 25.12.2016 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Cześć wszystkim, Forum przeglądam już od dłuższego czasu, do tego stopnia, że posty TB znam na pamięć. Pozwólcie, że przedstawię pacjenta: dom z 1978 roku, ściana zewnętrzna (od zewnątrz) 5 cm styropian, 22 cm pustak ceramiczny Max, 6 cm styropianu, 12 cm Suporex, piwnica w ziemi do połowy, parter zamieszkany, nieizolowany od piwnicy czy od gruntu, potem piętro i izolacja stropu pomiędzy piętrem a strychem (6 cm styro na podłodze strychu), który jest niezamieszkany. Dach nie jest ocieplony, tylko folia paroizolacyjna. Wentylacja jest grawitacyjna. I tu się pojawia zagadka. Wyczytałem, że duże straty są gruntem, czyli parter powinien być wyziębiony, tymczasem średnia temperatura pomieszczeń na parterze jest o 2 st. C większa niż na piętrze, a czasami nawet o 4 st. C (niektóre pomieszczenia). Trochę z ojcem nie wiemy co tu należałoby poprawić. Prawdopodobnie okna, bo to w najchłodniejszym pomieszczeniu ma 15 lat (drewniane). Ale wolałbym się kogoś obeznanego w temacie poradzić czemu jeszcze należałoby się przyjrzeć w takiej sytuacji. Dodam, że na parterze okna są 5-letnie, plastikowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_D 25.12.2016 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Właściwie zaciętość TB trochę mi imponowała, mi by się nie chciało tracić tyle czasu na przekonywanie innych, a na przykładzie EcoHouse M.A.G. widać, że ocieplenia od wewnątrz w pewnych warunkach zdają egzamin - ale na tym zakończmy dyskusję, bo rozpęta się piekło. No myslimy o dachu, ale z drugiej strony - skoro strych jest niezamieszkały to jest sens izolować dach, czy lepiej dołożyć styropianu na podłodze? Kurcze, przydałaby się kamera termowizyjna jak nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_D 25.12.2016 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Tym samym nie rozumiem twojej rozterki.... TB dal ci przepis i rozwiazanie.... a wiec zrob tak jak prawil. Proste. Bedziesz mial dom lepszy od pasywnego PS, napisalem dach/strop Nie zrozum mnie źle, to było luźne przemyślenie apropos TB, co nie znaczy, że sam się z nim zgadzam albo mam zamiar stosować jego metody. A co sądzisz o oknach? Przy miejscu osadzenia okna jest 14 st. obecnie, w pokoju 23 st. C., przy suficie 24 st. C i rośnie, ale mocno napaliłem w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts