Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nie dochodzi do temp pieca

Sztaho86

Recommended Posts

Witam mam piec 28kw? Firmy kamen, jest to piec Górno-dolny ma już 10lat. Pale w nim od góry bo od dołu była masakra .. Komin przeczyszczony jest co tydzień to samo z piecem mieszkanie duże, ok 130m2 do ogrzania dom ocieplony nie wiem jakim styropianem sterownik st-24. Pale miałem . Kocioł jest duży ale otwory na powietrze są niskie tak ze zasypie dwoma wiadrami 10litrowymi i może łopatę dostępie więcej nie bo przy zamkniętych drzwiczkach wszystko gaśnie . Na te 20litrow papiery szczypa drobne drzewo i coraz większe najpierw przy uchylonych drzwiczkach jak się rozpali zamykam. I TERAZ w CZYM PROBLeM!!!!!!?? Rozpale hajcuje się lux i temp dochodzi do temp 30stopni powoli od tej temp kiedy załącza się pompa idzie już szybko do ok 40-48 i bardzo spada do tej temp od której zaczynałem palić czyli np 23 po ok 7-10 min znów powoli rośnie do 30 i szybko do 40-48 i znów baaaardzo szybko spada pózniej już bardzo powoli rośnie jakiś 1stopien na 5 minut???? Dochodzi do temp 42-48 i trzyma z 2h a po 3-4h miał zwęglony międzyczasie dorzucam drewna bo ku*wa nie chce dojść do temp zadanej(52) to przecież nie tak dużo!!! Próbowałem na dwóch mialach który inni sobie chwala. Efekt ten sam. Pompka włącza się przy 30stopniach wyłącza przy 28. Stara instalacja grzejniki żeliwne. Co zrobić żeby było normalnie!!!!!!!?????

Za mały kocioł .. 28 kW .. na 130m2 .. przecież to malutki kociołek .. patrzyłem jest w ofercie 40 kW .. co sobie żałować.. a jak będzie zimno ?

i Ci nie nagrzeje... widzisz 28 kW nie daje sobie rady ..

pierwsze to grzejniki żeliwne+ grube rury ratują Ci trochę skórę.. bo ten piec jest w stanie w największy mróz po chwili gotować wodę w instalacji .. z tego co piszesz.. to nie wiesz co to jest hajcowanie ..bo byś nie zdążył tym czasie dobiec do piwnicy i ratować... sytuacji - z gotującą się wodą.. 28 kW to jest buchaj straszny.

Edytowane przez מרכבה

Za mały kocioł .. 28 kW .. na 130m2 .. przecież to malutki kociołek .. patrzyłem jest w ofercie 40 kW .. co sobie żałować.. a jak będzie zimno ?

i Ci nie nagrzeje... widzisz 28 kW nie daje sobie rady ..

pierwsze to grzejniki żeliwne+ grube rury ratują Ci trochę skórę.. bo ten piec jest w stanie w największy mróz po chwili gotować wodę w instalacji .. z tego co piszesz.. to nie wiesz co to jest hajcowanie ..bo byś nie zdążył tym czasie dobiec do piwnicy i ratować... sytuacji - z gotującą się wodą.. 28 kW to jest buchaj straszny.

No tym wpisem to żeś mu pomógł, że hej.

Edytowane przez wg39070

Witam mam piec 28kw? Firmy kamen, jest to piec Górno-dolny ma już 10lat. Pale w nim od góry bo od dołu była masakra .. Komin przeczyszczony jest co tydzień to samo z piecem mieszkanie duże, ok 130m2 do ogrzania dom ocieplony nie wiem jakim styropianem sterownik s

t-24. Pale miałem . Kocioł jest duży ale otwory na powietrze są niskie tak ze zasypie dwoma wiadrami 10litrowymi i może łopatę dostępie więcej nie bo przy zamkniętych drzwiczkach wszystko gaśnie . Na te 20litrow papiery szczypa drobne drzewo i coraz większe najpierw przy uchylonych drzwiczkach jak się rozpali zamykam. I TERAZ w CZYM PROBLeM!!!!!!?? Rozpale hajcuje się lux i temp dochodzi do temp 30stopni powoli od tej temp kiedy załącza się pompa idzie już szybko do ok 40-48 i bardzo spada do tej temp od której zaczynałem palić czyli np 23 po ok 7-10 min znów powoli rośnie do 30 i szybko do 40-48 i znów baaaardzo szybko spada pózniej już bardzo powoli rośnie jakiś 1stopien na 5 minut???? Dochodzi do temp 42-48 i trzyma z 2h a po 3-4h miał zwęglony międzyczasie dorzucam drewna bo ku*wa nie chce dojść do temp zadanej(52) to przecież nie tak dużo!!! Próbowałem na dwóch mialach który inni sobie chwala. Efekt ten sam. Pompka włącza się przy 30stopniach wyłącza przy 28. Stara instalacja grzejniki żeliwne. Co zrobić żeby było normalnie!!!!!!!?????

Dla próby napal normalnym węglem i drewnem i zobaczysz jak jest na prawdę. Kocioł tej mocy jest w stanie zagotować wodę w domu o większym metraży i przy większym zładzie. Nie wiem jak jest w Twoim sterowniku ale u rodziców jest przerwa przedmuchu 10, moc dmychawy 70, temp pracy ciągłej 2, temperatura zadana 50, czas pracy dmuchawy 30 sek.

Pytam się jaki "cudotwórca" zapodaje do kotła jakieś dmuchawy, przedmuchy itp .. na co to komu ?

Oczywiście że pomogłem - uświadamiam mu jaką bestię trzyma w piwnicy.

https://www.youtube.com/watch?v=eSvPPr0mkzU&feature=youtu.be raptem 3kW mniejszy kocioł .. żadnych sterowników .. nie potrzeba, nawet pompka nie ma sterownika, tylko

wpięta na ostro;) jedyne co jest potrzebne to kiedyś siłownik na zwór 3D ..aby nie kręcić ręcznie.. ale to też nie problem...

Edytowane przez מרכבה