Ares300 25.12.2016 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Niestety z kilku względów muszę zrezygnować z chęci instalacji wodnego ogrzewania podłogowego ,ale nie zrezygnuję z płytek w salonie i kuchni , a że nie lubię chodzić po zimnym chcę aby płytki były podgrzewane i tu mam problem z doborem kabla. To nie ma być w tym przypadku ogrzewanie podłogowe a jedynie efekt ciepłej podłogi . Jaki użyć kabel grzewczy jakiej mocy i jak gęsto go zawijać aby uzyskać zadowalający efekt ? Czy ułożyć go w tych miejscach gdzie się głównie chodzi/siedzi czy jednak na całości ? Nie chcę zrobić czegoś mijającego się z założeniami ale również nie chę wylecieć z domu wraz z pierwszym rachunkiem za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 25.12.2016 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2016 Niestety z kilku względów muszę zrezygnować z chęci instalacji wodnego ogrzewania podłogowego ,ale nie zrezygnuję z płytek w salonie i kuchni , a że nie lubię chodzić po zimnym chcę aby płytki były podgrzewane i tu mam problem z doborem kabla. To nie ma być w tym przypadku ogrzewanie podłogowe a jedynie efekt ciepłej podłogi . Jaki użyć kabel grzewczy jakiej mocy i jak gęsto go zawijać aby uzyskać zadowalający efekt ? Czy ułożyć go w tych miejscach gdzie się głównie chodzi/siedzi czy jednak na całości ? Nie chcę zrobić czegoś mijającego się z założeniami ale również nie chę wylecieć z domu wraz z pierwszym rachunkiem za prąd. Miec ciastko i zjesc ciastko, efekt ciepłej podłogi skutkuje ogrzewaniem pomieszczenia w którym takie ogrzewanie jest. Jak wynika z obliczen i praktyki temperatura podłogi jest o ok 2 oC wyzsza niz temp wewnątrz przy temp zewnętrznej ok 0 oC. Chcesz miec ciepłą (w zasadzie letnią) podłogę to musisz to uwzglednic bilansie grzewczym domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.12.2016 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Nie chcę zrobić czegoś mijającego się z założeniami ale również nie chę wylecieć z domu wraz z pierwszym rachunkiem za prąd.A czy wiesz,że ten rachunek za prąd zależy tylko od Twojego domu ? Prądu na ogrzewanie zużyjesz tyle ile Twój dom będzie go potrzebował,ni mniej ni więcej i za tyle zapłacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ares300 26.12.2016 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 No tak ale co innego ogrzewać dom prądem a co innego podgrzać kafelki na podłodze. Mając w domu 24 C zależy mi tylko na wyeliminowaniu odczucia zimna z podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts