SylwekW 30.08.2004 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Hmmm. Zamówiłem, geodeta zrobił .... mapki do celów projektowych. No tak ale te mapki sa w skali 1:1000 tymczasem czytam, że przynejmniej w niektórych przypadkach chyba powinny być 1:500. Chciałbym uzyskać pozwolenie na budowę - czy aby te mapki przejdą. Pytałem geodety ale coś mi próbował mącić .. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 30.08.2004 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 W ustawie jest tak:3. Projekt budowlany powinien zawierać:1) projekt zagospodarowania działki lub terenu, sporządzony na aktualnej mapie, obejmujący: określenie granic działki lub terenu, usytuowanie, obrys i układy istniejących i projektowanych obiektów budowlanych, sieci uzbrojenia terenu, sposób odprowadzania lub oczyszczania ścieków, układ komunikacyjny i układ zieleni, ze wskazaniem charakterystycznych elementów, wymiarów, rzędnych i wzajemnych odległości obiektów, w nawiązaniu do istniejącej i projektowanej zabudowy terenów sąsiednich; Jak nie będą chcieli przyjąć to poproś o podstawę prawną. Niech Ci pokażą gdzie jest napisane, że musi być 1:500 Oczywiście nawet dla Ciebie byłoby wygodniej mieć mapkę w skali 1:500, ale 1:1000 to też nie tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 30.08.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 W pierwszej wersji oddałem 1:1000, ale wezwano mnie do Urzędu Miasta i zarządano 1:500. Powód na 1:1000 nie są ponanoszone: sieci uzbrojenia terenu. Pewnie jeszcze nie ma kiku istotnych danych o których pisze slaw. Skutek - czekam na warunki o 1 miesiąc dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 30.08.2004 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Moja mapka jest w skali 1:500 Urząd przyjął bez zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMEKRYŚ 03.09.2004 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 WitamMapa do celów projektowych powinna być w skali 1:500. Tak mówi prawo budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 03.09.2004 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Witam Mapa do celów projektowych powinna być w skali 1:500. Tak mówi prawo budowlane. Błagam Ciebie - pokaż mi palcem w którym miejscu w Prawie Budowlanym jest to napisane, bo mnie komputer oszukuje i nie chce mi tego miejsca pokazać... Tu masz linka: Prawo Budowlane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 03.09.2004 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Na terenach gdzie jest założona mapa zasadnicza w skali 1:500 nie ma problemu, niektóre składnice map robią geodecie powiększenie fotomechaniczne ze skali 1:1000 do skali 1:500, tam gdzie jest mapa numeryczna tez jest ok, ale np w Warszawie są rozległe tereny objęte skalą 1;1000 i składnica nie zrobi powiększenia, a koszty zakładania przez geodetę arkusza 1:500 są nie do przeżycia dla pojedyńczego inwestora. Dlatego też w Warszawie klient dostaje mapę 1:1000 i architekt jak chce zrobi sobie z tej mapy powiększenie i załączy oryginał 1:1000 albo rysuje w skali 1:1000. Nie ma przepisu, który dyskryminuje skalę 1:1000, tylko precyzuje co ma na mapie być. Reszta zależy od przyzwyczajeń danego urzędu dzielnicy lub gminy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slaw 03.09.2004 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 W zasadzie to przepis jest , ale mówi tyle: § 10. Projekt zagospodarowania działki lub terenu powinien być sporządzony na mapie w skali dostosowanej do rodzaju i wielkości obiektu lub zamierzenia budowlanego i zapewniającej jego czytelność. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego (Dz. U. 120 poz. 1133 z dnia 10 lipca 2003 r.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts