Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie pelet

akandrzej300

Recommended Posts

Witam

Proszę o doradzenie

Planuję piec na pelet z 'rusztem awaryjnym na drewno lub sam pellet (nie wiem czy jest sens rusztu awaryjnego bo mamy kominek ale bez kanałów nawiewnych za to jest rekuperacja)

Jakiej firmy piec by był odpowiedni do nieduzej kotlowni i jakiej mocy- proszę doradzić- oraz ile peletu mógłby zjeść do ogrzewania C.o w sezonie grzewczym

Powierzchnia do ogrzewania ok. 180 m

Dół podłogowe grzanie plus grzejniki a góra same grzejniki, ściany styropian 20 cm, duże potrójne szyby, rekuperacja, temp 21 st - dziękuje

Dziękuję za odzew, no i jak z pompą, zainstalowana?- ja też myślałem o pc ale w sumie stanęło na peleciaku [sPAM], na razie poczekam z pompą aż piec 'klęknie i wtedy zainstaluję pc- ceny może spadną a przy okazji będę miał porównanie 'ekologicznych źródeł energii- życzę ciepełka Edytowane przez Elfir
podejrzenie szeptanego marketingu

Dziękuję za odzew, no i jak z pompą, zainstalowana?- ja też myślałem o pc ale w sumie stanęło na peleciaku [sPAM], na razie poczekam z pompą aż piec 'klęknie i wtedy zainstaluję pc- ceny może spadną a przy okazji będę miał porównanie 'ekologicznych źródeł energii- życzę ciepełka

Witam !

Polecam zapoznać się z naszym urządzeniem od firmy Viessmann. Easypell to automatyczny kocioł na pelet o znamionowej mocy cieplnej od 6 do 20 kW. Posiada automatyczne odpopielanie tacy palnika, rozpalanie, rozpoznawanie palwia oraz min. atestowane zabezpieczenie przeciwpożarowe czy podnoszenie temperatury powrotu w wyposażeniu seryjnym. Więcej informacji oraz danych technicznych możesz znaleźć TUTAJ.

A czy nie myślałeś może przy dosyć dobrze zaizolowanym budynku oraz systemie wentylacji z odzyskiem ciepła o inwestycji w kondensacyjny kocioł gazowy ? Rozumiem, że jeśli nie to tylko na wzgląd o braku sieci gazowej w Twojej okolicy, wtedy faktycznie kocioł na pelet (prócz pompy ciepła) to rozwiązanie o wiele bardziej ekologiczne od koła na chociażby ekogroszek.

Pozdrawiam !

• 2 weeks później...

Witam,

Zachęcam do zapoznania się z ofertą kotłów stałopalnych marki Buderus z rodziny Logano. Znajdują się w niej kotły przystosowane do spalania różnego typu paliw, takich jak: pellet, węgiel oraz drewno opałowe. Kotły posiadają szeroki zakres mocy, więc będą odpowiednie dla większości instalacji w budynkach. Więcej szczegółowych informacji o produkcie znajduje się na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/kotly-na-paliwa-stale.

W sprawie doboru odpowiedniego typu oraz montażu kotła polecam kontakt z jednym z autoryzowanych instalatorów. Ich wyszukiwarkę można znaleźć na stronie http://www.buderus.pl. Możliwy jest również kontakt telefoniczny z autoryzowanym serwisem marki pod numerem infolinii: 801 777 008

W razie pytań pozostaję do dyspozycji.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus