jawrob 26.12.2016 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Witam! Po 10 latach zaczął cieknąć zawór bezpieczeństwa przy bojlerze CWU. Zawór dość letni - jako pomoc zakręciłem korkiem ale nadal cieknie -chyba pękła obudowa zaworu Mam też naczynie przeponowe jak widac na zdjęciu bez wentyla tylko z zaworem. Jak sprawdzić te naczynie czy jest ok no i naprawić usterkę? Teraz gdy chcę odkręcić korek na zaworze leci mocno woda-czy tylko będzie lecieć jak będę odkręcał korek a potem nie bo ciśnienia będą różne? Boję się że zaleje kotłownie jak odkręcę korek.. Piec na eko temp ustawiona 47 ciepła woda. Zdjęcia w załącznikach. Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.12.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Naciskając wentyl od naczynia sprawdzasz czy nie ma w nim wody.Zakręcasz naczynie zaworem i spuszczasz ciśnienie w naczyniu obracając trzpień z 3. zdjęcia.Sprawdzasz czy masz ciśnienie w naczyniu (manometrem jak do kół samochodowych). Powinno być około 3 barów (mniej więcej tyle co w sieci wodociągowej). Jeśli jest za mało dopompuj kompresorem.Spuść całą wodę z zasobnika CWU.Zakręcasz dopływ zimnej wody, demontujesz zawór bezpieczeństwa i wymieniasz na nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.12.2016 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 Zawór dość letni - jako pomoc zakręciłem korkiem ale nadal cieknie -chyba pękła obudowa zaworu Robert Czym ty myślisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dembi 30.12.2016 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2016 Wykręć korek jak najszybciej. Zaworu bezpieczeństwa nigdy nie wolno korkować!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts