Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie Elektryczne... Czy to się może udać ?

nordzik

Recommended Posts

1 latem jak będzie np zasobnik 300 l to też bezie grzało raz lub dwa ( raczej o drugie ) a co to za różnica ile razy na dobę będzie grzało skoro i tak

da się wysterować grzanie CWU tylko w taniej taryfie .

2 Tak jak jasiek napisał ,

Sprawdź też cenę zasobnika 300 l i bufora z wężownicą do grzania przepływowego wody , a później płakanie inwestora czemu instalacja pc taka droga .

Wiem ile kosztuje bufor z przepływowym CWU. Nikt tu nie płacze

Zainteresował mnie temat gorszego COP w momencie gdy zmuszony jestem grzać bufor do wyższej niż 35* temperatury i układam sobie w głowie schemat instalacji z zaworem trójdrożnym tak by na podłogę szło max 35* a do bufora pod CWU 50* z mniejszym COP (ale nadal lepszym niż COP 1 grzałek)

Nie interesują mnie rozwiązania typu lodówka za 35 tys bo nie mam możliwości wymiany 1 elementu, anody w zbiorniku co rok też nie mam zamiaru wymieniać

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jasne, są jakieś straty do otoczenia z bufora ale:

Masz od razu tańsze źródło ciepła do CWU

Zabudowany karton gipsem i zasypany bufor perlitem straty do otoczenia ma raczej minimalne

Pomimo tego nadal uważasz że nie warto?

PC a gorszy cop w instalacji z buforem , nie ze względy na straty dobowe , zapewniam Ciebie że pc z buforem - nie warto .

Wiem ile kosztuje bufor z przepływowym CWU. Nikt tu nie płacze

Zainteresował mnie temat gorszego COP w momencie gdy zmuszony jestem grzać bufor do wyższej niż 35* temperatury i układam sobie w głowie schemat instalacji z zaworem trójdrożnym tak by na podłogę szło max 35* a do bufora pod CWU 50* z mniejszym COP (ale nadal lepszym niż COP 1 grzałek)

Nie interesują mnie rozwiązania typu lodówka za 35 tys bo nie mam możliwości wymiany 1 elementu, anody w zbiorniku co rok też nie mam zamiaru wymieniać

Gorszy COP w instalacji z buforem to nie tylko ze względu na grzanie do wyższych temperatur ( chociaż w przypadku pc dość decydujący ) , instalacja zaworu mieszającego kolejny element pogarszający sprawność pc , i nie potrzebnie komplikujący instalację hydrauliczną .

Gorszy COP w instalacji z buforem to nie tylko ze względu na grzanie do wyższych temperatur ( chociaż w przypadku pc dość decydujący ) , instalacja zaworu mieszającego kolejny element pogarszający sprawność pc , i nie potrzebnie komplikujący instalację hydrauliczną .

Generalnie zgadzam się z tym co piszesz ale w moim domu koszt ogrzewania jest na takim samym albo i niższym poziomie od CWU (praca z domu, dzieci)

Dlatego nawet COP 2 dla CWU i CO moze być porównywalny do COP 4 dla ogrzewania a COP 1 dla CWU.

Jednak zasiałeś ziarno wątpliwości za co dziękuję bo moge zweryfikować swój pomysł :yes:

Generalnie zgadzam się z tym co piszesz ale w moim domu koszt ogrzewania jest na takim samym albo i niższym poziomie od CWU (praca z domu, dzieci)

Dlatego nawet COP 2 dla CWU i CO moze być porównywalny do COP 4 dla ogrzewania a COP 1 dla CWU.

Jednak zasiałeś ziarno wątpliwości za co dziękuję bo moge zweryfikować swój pomysł :yes:

Wiesz , to nie o to chodzi żebym Ciebie zniechęcał Wyrażam swoja opinię , ale poparta praktyką . Instalacja PC wtedy jest tania w inwestycji i eksploatacji jak jest ,,prosta" . Czyli np pc + zwykły zasobnik o pojemności odpowiedniej do domowników i ich zwyczajów (wanna , prysznic) , tak żeby np wystarczyło grzać wodę CWU do temperatury np 45*C ( więc cop już lepszy niż z w wersji z buforem) a i sam zasobnik tańszy od bufora , a na podłogówkę do takiego domu jak Twój to raczej zasilanie 30C wystarczy , znowu cop o wiele lepszy niż w wersji z buforem .

I teraz wersja z buforem , mieszaczem i pc , wersja droższa w inwestycji i eksploatacji ( gorszy , znacznie , średni cop ) . Teraz pytanie jaka by to pc miała napędzać ? Przy grzaniu bufora do 50*C pc grunt osiągnie ok 2,5 ( nie patrz na dane katalogowe cop , bo w takiej instalacji z buforem i mieszaczem nie osiągniesz tego katalogowego cop-u) ) , jak pc p-w max 2,5 ( jak temperatura na zewnątrz w okolicy 0*C )

do cop niewiele nad 1 jak temperatury na zewnątrz niższe niż -15*C ( to samo nie patrz na dane katalogowe , bo w takiej instalacji z buforem i mieszaczem nie osiągniesz katalogowego cop-u) . całe takie manewry pozwolą o zmniejszenie rachunków za co i cwu w Twoim przypadku o ilę ? 500 pln ? 700pln? w skali roku .

@Garażowiec dzięki za uwagi, będę myślał

Bardzo chcę uniknąć gotowania wody do CWU w zasobniku nawet kosztem wiekszych kosztów.

Jednak w związku z tym co napisałeś rozważę zmniejszenie buforu z 650L do ~300L tak by nadal móc gromadzić energię do grzania CWU na żądanie

W tym 350L umieszczę grzałki i jak starczy pieniędzy oraz miejsca to przeliczę czy warto dołożyć 15k na pompę czy to split czy gruntówkę bez zasobnika

Może jestem jeszcze zmęczony po sylwestrze, nie bardzo kumam ten ostatni post , a może nie zrozumiałeś tego co ja pisałem.

Nie chodzi o zmniejszenie bufora , tylko pozbycie się go w ogóle , jeśli zdecydowałbyś się na pc . Zasobni do CWU do współpracy z pc ma mieć odpowiednio wielką wężownicę , aby pc maksymalnie sprawnie przekazywała ciepło do zasobnika . W takim zasobniku jest z reguły grzałka , bo od czasu o czasu lepiej wygrzać zasobnik aby pozbyć się ewentualnego zagrożenia np. lagionellą . Taki zasobnik jest tylko i wyłącznie do zmagazynowania CWU .

Natomiast podłogówkę PC zasila osobnym wyjściem , tylko i wyłącznie na sama podłogówkę , i temperaturę zasilania, na podstawie np temperatury w domu zadaje sterowni pc .

Może jestem jeszcze zmęczony po sylwestrze, nie bardzo kumam ten ostatni post , a może nie zrozumiałeś tego co ja pisałem.

Nie chodzi o zmniejszenie bufora , tylko pozbycie się go w ogóle , jeśli zdecydowałbyś się na pc . Zasobni do CWU do współpracy z pc ma mieć odpowiednio wielką wężownicę , aby pc maksymalnie sprawnie przekazywała ciepło do zasobnika . W takim zasobniku jest z reguły grzałka , bo od czasu o czasu lepiej wygrzać zasobnik aby pozbyć się ewentualnego zagrożenia np. lagionellą . Taki zasobnik jest tylko i wyłącznie do zmagazynowania CWU .

Natomiast podłogówkę PC zasila osobnym wyjściem , tylko i wyłącznie na sama podłogówkę , i temperaturę zasilania, na podstawie np temperatury w domu zadaje sterowni pc .

Może sylwester albo moje nietypowe podejście

W domu który wynajmowałem był problem z lagionellą i żadne grzanie do 60* nie pomagało. Oprócz tego po 8 miesiącach w nowym bojlerze 80L spaliła się grzałka i anoda już była do wymiany (w zasadzie znikneła).

Po co mi takie problemy jak mogę grzać CWU przepływowo, mieć jedną wodę kotłową w buforze która się nie miesza z CWU. Tylko do takiego rozwiązania jest potrzebny bufor przynajmniej te 300L i taki "koszt" akceptuję.

Oprócz tego miałem wpiąć sobie do tego kotła ogrzewanie podłogowę z zaworem mieszającym tak by pomimo utrzymywania w buforze grzałkami temperatury 50* można było używać wody do podłogówki.

Zapraszam do śledzenia mojego dziennika, jak coś zadycyduję to na pewno tam będę raportował

Może sylwester albo moje nietypowe podejście

W domu który wynajmowałem był problem z lagionellą i żadne grzanie do 60* nie pomagało. Oprócz tego po 8 miesiącach w nowym bojlerze 80L spaliła się grzałka i anoda już była do wymiany (w zasadzie znikneła).

Po co mi takie problemy jak mogę grzać CWU przepływowo, mieć jedną wodę kotłową w buforze która się nie miesza z CWU. Tylko do takiego rozwiązania jest potrzebny bufor przynajmniej te 300L i taki "koszt" akceptuję.

Oprócz tego miałem wpiąć sobie do tego kotła ogrzewanie podłogowę z zaworem mieszającym tak by pomimo utrzymywania w buforze grzałkami temperatury 50* można było używać wody do podłogówki.

Zapraszam do śledzenia mojego dziennika, jak coś zadycyduję to na pewno tam będę raportował

Raczej nie możliwe żebyś miał problem z lagionellą , bo raczej byśmy sobie dzisiaj nie pisali . Powiem tak zagrożenie że pojawi się lagionella w takiej prostej , małej (krótkiej) instalacji hydraulicznej w Twoim domu , ma wielkie oczy .

Grzałka w klasycznym zasobniku do współpracy z pc pracuje z 1 godzinę na tydzień , raczej jej żywot długi będzie. Tempo w jakim anoda jest zżerana zależy od składu wody , ale nie musisz mieć anody klasycznej , możesz wkręcić tytanową , żadnego syfu w wodzie nie będzie i nic jej nie zeżre . Można też sobie sprawić zasobnik z nierdzewki , tylko droższy jest . W poprawnej instalacji pc nie ma żadnych problemów z zasobnikiem CWU

A to ciekawe , tutaj już nie boisz się spalenia grzałki które raczej w skali sezonu grzewczego dość dużo będą pracować . Powiem tak , jeśli będziesz grzał czystym prądem , to tak można zrobić z buforem , przepływowo grzejącym CWU , i poprzez mieszacz podłogę , ale jeśli wepniesz w to później PC to wtopisz i to maksa

Wiesz na razie to nie spiesz się z tą decyzją , przemyśl , bo na razie jesteś na najlepszej drodze do wtopy . .

A to ciekawe , tutaj już nie boisz się spalenia grzałki które raczej w skali sezonu grzewczego dość dużo będą pracować . Powiem tak , jeśli będziesz grzał czystym prądem , to tak można zrobić z buforem , przepływowo grzejącym CWU , i poprzez mieszacz podłogę , ale jeśli wepniesz w to później PC to wtopisz i to maksa

Grzałka(i) się nie spalą bo nie obejdą kamieniem, woda kotłowa będzie jedna.

Tamta się spaliła bo woda była tragiczna, w nowym domu na pewno zadbam o jakieś uzdatnienie.

Projektowane obciążenie cieple przy -20 mam 2500W to dam sobie grzałkę 6kW tak by wyrobić się w taniej taryfie i tyle będzie pomp ciepła :)

Grzałka(i) się nie spalą bo nie obejdą kamieniem, woda kotłowa będzie jedna.

Tamta się spaliła bo woda była tragiczna, w nowym domu na pewno zadbam o jakieś uzdatnienie.

Projektowane obciążenie cieple przy -20 mam 2500W to dam sobie grzałkę 6kW tak by wyrobić się w taniej taryfie i tyle będzie pomp ciepła :)

Ok . A jaką pojemność będzie mia ten bufor z przepływowym podgrzewaniem wody ?.

Fakt woda w sieci potrafi być tragiczna , ale jej uzdatnienie to ułamek kosztów jakie poniesiesz w uzdatnieniu wody z własnego ujęcia ( rozumiem że studnia głębinowa ) Takie pytanie mam , jakie koszta uzdatnienia wody z własnego ujęcia zakładasz ?

Tak przy takim obciążeniu cieplnym , najlogiczniejsze ogrzewanie to cysty prąd ( ale nie można zapominać o CWU tutaj koszta będziesz miał większe jak na CO ), ale niestety w /g przepisów tak się nie da budować, trzeba pomyśleć o np.PV , no i tak tanio w inwestycji już nie wychodzi .

Ok . A jaką pojemność będzie mia ten bufor z przepływowym podgrzewaniem wody ?.

Fakt woda w sieci potrafi być tragiczna , ale jej uzdatnienie to ułamek kosztów jakie poniesiesz w uzdatnieniu wody z własnego ujęcia ( rozumiem że studnia głębinowa ) Takie pytanie mam , jakie koszta uzdatnienia wody z własnego ujęcia zakładasz ?

Tak przy takim obciążeniu cieplnym , najlogiczniejsze ogrzewanie to cysty prąd ( ale nie można zapominać o CWU tutaj koszta będziesz miał większe jak na CO ), ale niestety w /g przepisów tak się nie da budować, trzeba pomyśleć o np.PV , no i tak tanio w inwestycji już nie wychodzi .

Teraz za twoją radą wezmę mniejszy bufor 350L z miedzianą wężownicą do CWU i użyję go tylko do CWU, wymiary 50cm średnica, 190cm wysokosci to ładnie wejscie w róg pom. gospodarczego nawet po dodaniu 20cm izolacji do okola (moze 10cm na styku ze scianami)

Studnia to kolejny kontrowersyjny temat :rolleyes: By oszczędzić miejsce w domu chce zrobić duży zbiornik hydroforowy pod ziemią w 2 kręgach 1.5m a na górze dać 1 mniejszy by ograniczyć straty ciepla. Liczę że zmieszcze uzdatnianie w srodku tak by w domu juz miec znosną wodę. Budżet zakładam 10-12k na to, nawet jak będzię więcej to i tak taniej niż woda z sieci 110m dalej.

grzanie CWU 100L dziennie o 40K wychodzi mi 1860kWh rocznie po uwzględnieniu strat do otoczenia z zasypanego perlitem bufora (policzone)

Czyli 550zł w taniej taryfie.

To nie tak że ja Tobie coś radzę , wyrażam swoje zdanie a Ty zrób jak uważasz .

Pamiętaj że ten bufor z przepływowym CWU musi mieć koniecznie odpowiednio dużą wężownicę . Widziałem już takie zasobniki niby miały duże wężownice a jak zszedł załad wody z wężownicy , to ,,nowa " woda nie była już dobrze ogrzana .Inna sprawa że taki mały bufor nie nada się do CWU i CO ( poprzez mieszacz )

To nie jest kontrowersyjny temat , tylko o wiele bardziej złożony iż się inwestorom wydaje . o pierwsze prawidłowe wykonanie odwiertu /wydajność studni , to potrafią być duże koszta np całkiem nie głęboki odwiert w koszcie 10000 pln . Zwróć też uwagę jak już będzie Tobie wiertacz tą studnię robił , aby po dowierceniu się do wody ,,przegonił " tą studnię . Hydrofor/raczej pompa głębinowa / to już lepiej upić taką która bardziej znosi zapiaszczenie wody ( to potrafi być wredny problem studni głębinowej ) Następny problem to sklad wody , z reguły inwestory myślą że jak woda ze studni głębinowej ( a tak naprawdę pseudo głębinówki ) jest super , bzdura , z reguły jest z duża ilość żelaza ,manganu i innych takich tam . Uzdatnić taka wodę wcale nie aż takie proste jet, akurat pozbyć się Fe to jeszcze nie problem , ale innym składnikami to bardziej skomplikowana sprawa , samo takie uzdatnienie wody to koszt 8-15 K , dodaj koszta samej studni , instalacji hydraulicznej i nie takie tanie jest . Choć z drugiej strony własne ujęie wody , teraz w dobie tych cen za wodę , spowodowało że sam też sobie teraz będę robił głębinówkę , a że oczyszczalnie ścieków już mam , to będzie zero kosztów za wodę ( ale ja to sobie robię sam soją wiertnią więc koszta bardo niewielkie )

Nie wiem jak to teraz jest w PnB ale zdaje mi się że był jakiś zapis że jak w miejscowości jest sieć wodociągowa , to musisz się do niej podłączyć ( ale tego nie jestem pewien )

Swoją drogą , planujesz płytę fundamentową , do takiego małego domku nie potrzebujesz żadnego wodnego bufora , bo to kasa w błoto , nic ci taki bufor praktycznie nie da .Często spotykam się z takim podejściem inwestorów , najpierw świadoma decyzja , super ciepły , nie duży dom ( wypisz wymaluj TY ) , taki dom nie wygeneruje dużych kosztów CWU I CO , a później jakaś dziwna, nieracjonalna i nie ekonomiczna gonitwa za zmniejszeniem kosztów CO i CWU .

Dlatego chcę zbiornik nie należący do najtańszych, Noel 400/1W/24

Weżownica miedziana + 190cm wysokości przy średnicy 55cm, czyli zajmie mało miejsca a woda będzie się układało warstwowo

W domu tylko prysznic więc raczej tych 24l/min nie przekroczę, jeżeli byłby problem to zwiększe temperaturę w buforze