Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

Recommended Posts

Masz rację, zapowietrzona instalacja. Było za mało wody w układzie bo już po montażu PC, uzupełnieniu wody oraz rozruchu, instalatorzy na sam koniec dnia podmieniali mi jeszcze jedną z pomp obiegowych które mam w układzie i najprawdopodobniej ubytek wody który powstał przy tej zamianie a nie był uzupełniony spowodował ten cały ciąg zdarzeń.

Teraz prawie wszystko wróciło do normy, nawet przycisk SET TEMP odzyskał sprawność. Dzięki za wskazówki.

Edytowane przez cooler
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Allegro ma ciekawą promocję.

Raty za 0%. Te lg idealnie pasują, by sobie taką kupić.

Kwota kredytu do 20 tys, do 20 rat.

jak kupujesz sam pompę to masz ja na 23% jak kupujesz przez instalatora to jest 8% więc 15% taniej jest kupić przez instalatora z montażem.

Do tego jak klient sam kupuje pompę to w przypadku niektórych firm może być problem z gwarancją.

Ale przecież sam na allegro wystawiasz ceny z 8% VAT i z tego co zauważyłem duża część aukcji tak jest wystawiona ;) Tylko jak się sprzedawcę "wrobi" w opłaty allegro, to zamyka się drogę do negocjacji ceny.
Ale przecież sam na allegro wystawiasz ceny z 8% VAT i z tego co zauważyłem duża część aukcji tak jest wystawiona ;) Tylko jak się sprzedawcę "wrobi" w opłaty allegro, to zamyka się drogę do negocjacji ceny.

Tak, ale w opisie jest że taka cena tylko w połączeniu z naszym montażem. Montaż jest wyceniany osobno.

Na sam zakup wystawiamy aukcje z 23%.

Jak sprawują się wam te LG therma? jestem przed wyborem i różnica z panasonic cap jest duża.

I tak z ciekawości czy jest możliwość podglądu na sterowniku ile pobiera a ile przekłada się to na oddane kw? nie wiem czy czasem w panasonic tego nie widziałem ale mogę się mylić.

ooooooooo dziekuje wszystkim, w koncu w postach jest o przedmiocie tematu;)

i z tego co piszecie wcale rozowo nie jest...

@finch_pl tutaj http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=10108&od=2017-12-04&do=2017-12-04 jest pompa @CNC_POMPY_CIEPLA i na tych wykresach w 6h urzadzenie zjada w czuwaniu ok. 200W, co jest do przyjecia ale nadal wcale nie malo, w szczegolnosci na letnie miesiace...

@CNC_POMPY_CIEPLA czy masz dla porownania podobny, dzialajacy wykres dla SDC Panasonica, bo te co sa na w/w stronie, to jakos nie dzialaja poprawnie?

czy LG ma modul/bramke/soft (na PC/Maca/Androida etc) do sterowania/monitoringu pompy z neta/zdalnie czy jak to nie zdefiniujemy?

czy LG udostepnia jakies menu serwisowe dla przeszkolonych instalatorow?

i jak z czestotliwoscia/dlugoscia trwania oslawionych defrostow w LG?

pozdr

mirmil

i jak z czestotliwoscia/dlugoscia trwania oslawionych defrostow w LG?

Nie wiem jak u innych i ile w ogóle powinny trwać bo PC mam od tygodnia ale w mojej LG obecnie pojawiają się co ok. 1,5 godz. i trwają 4,5 minuty

@ jacek.1971 - sam bym chciał żeby ktoś wyjaśnił jak to w praktyce się ma gdy pompa nie jest przewymiarowana lecz tak na styk z OZC.

U mnie po tych problemach z zapowietrzeniem dość się chałupa przechłodziła i teraz podnoszenie temperatury idzie jak krew z nosa. Fakt że mam bardzo grube wylewki betonowe 10-13 cm ale rurki co 5-10 cm i byłem przyzwyczajony że do śmieciucha wrzucę 20-30 kg brykietu i w 2 - 3 godziny podłoga robiła się ciepła.

Cooper ja jestem przed inwestycją cały dom w grzejnikach i chciałbym się dowiedzieć ile na Max może wyciągnąć LG na co

Oczywiście bez grzałek

Do posiadaczy pc LG - do jakiej maksymalnej temperatury zagrżejecie swoją pc w układzie co bez grzałek z góry dziękuję za odp.

???

Znalazłem tabelkę bez grzałek ale jak to wygląda w realu lg12kw (fajna cena) vs t-cap 9

http://allegro.pl/cnc-pompa-ciepla-lg-14kw-markowa-cop-a-7w35-2-70-i7054708048.html

czy LG ma modul/bramke/soft (na PC/Maca/Androida etc) do sterowania/monitoringu pompy z neta/zdalnie czy jak to nie zdefiniujemy?

I tak z ciekawości czy jest możliwość podglądu na sterowniku ile pobiera a ile przekłada się to na oddane kw?.

Przyłączam się do pytań kolegów, CNC możesz coś podpowiedzieć?

Przyłączam się do pytań kolegów, CNC możesz coś podpowiedzieć?

Witam, nie ma takich opcji w LG, do podglądu można zamontować moduł dodatkowy i wtedy dostajemy coś takiego:

http://pvmonitor.pl/user_pc.php?r=2&idinst=10108

Wreszcie mam trochę czasu, wiec opiszę swoją krótką historię (2 tyg) z Pompą LG V Therma 9kW bo może pomoże to nowym użytkownikom.

Jak można przeczytać w moich poprzednich postach narzekałem na sterownik że jest mało intuicyjny. To się nie zmienia, dalej to podtrzymuję ale byłoby zdecydowanie lepiej zrozumieć tę PC gdyby instrukcja była jaśniej napisana. Dostałem 3 grube książki bo jest tam kilkanaście języków ale tak naprawdę w dwóch jest prawie to samo a w trzeciej bardziej informacje dla instalatora, choć też niestety trzeba się z nich zdoktoryzować jeżeli chce się zrozumieć LG. Informacje porozrzucane po trzech trzeba wyłuskiwać bo inaczej nie dojdzie się ładu.

Teraz po kolei co się działo.

W przeddzień montażu wiedząc że może to zając cały dzień nagrzałem w domu dosyć konkretnie ale bez przesady bo tylko w II taryfie piecem elektrycznym 12kW. Po zainstalowaniu PC, instalator ustawił ją na tryb automatyki, na termostacie pokojowym (dobowym) ustawił 22stC i powiedział że na razie niech tak chodzi a jak poczytam instrukcję to wtedy sobie sam poustawiam.

No i tak chodziła a ja zacząłem walkę ze sterownikiem tzn. z przestawieniem zegara co się udało dzięki CNC a potem chciałem ustawić harmonogram pracy w II taryfie. Niestety, czytając instrukcję nie mogłem dostać się do tego harmonogramu. Pomimo że tu na forum inni mi podpowiadali co zrobić to ja dalej nie mogłem i psioczyłem na sterownik. Później zauważyłem że nie działa mi przycisk SET TEMP a kolejnego dnia rano woda z 300 litrowym bojlerze była letnia co zwaliłem na sterownik, że przez tą jego nieintuicyjność pomieszałem ustawienia temp. CO i CWU. Ale to nie było to.

Na zewnątrz się ociepliło a dom zaczął mi się wyraźnie niedogrzewać mimo że PC chodziła cały czas z przerwami na defrosty.

W niedzielę nastąpiła kumulacja i pompa zapowietrzyła się, słychać było jak przelewa się woda po rurach w zasobniku CWU i CO. Po kilku godzinach wywaliło błąd CH14 czyli błąd przepływu i stanęła.

Rano zadzwoniłem do instalatora który powiedział żeby zrestartować ją bezpiecznikiem 3-f do którego była podpięta i że powinna się odpowietrzyć. Wyłączyłem bezpiecznik na jakieś 2-3 min, załączyłem, po czym PC odpaliła i faktycznie zaczęła się odpowietrzać ale słabo to szło. Opisywałem już że problemem było małe ciśnienie które powstało przez wymianę jednej z pomp obiegowych tzn po wymianie instalatorzy nie dobili instalacji wodnej i to spowodowało zapowietrzenie i błąd CH14. Dobiłem je.

Pompa zaczęła chodzić ale dalej w domu było 21, w porywach 21,5 a termostat ustawiony na 22 więc PC chodzi całą dobę i nie podnosi temp. Po kolejnych dwóch dniach dzwonię do serwisanta LG do którego dostałem nr od instalatora.

Przepytał mnie co się dzieje i pierwsza reakcja taka, to że te 2 dodatkowe pompy obiegowe które pchają mi czynnik na rozdzielacz parteru i piętra nie współgrają z pompą z LG bo ona jest stłoprzepływowa i to powoduje zbyt duży przepływ i niedogrzewa. Hmm, mówię że próbowałem je wyłączać i nic się nie zmieniało. Wiem że wtedy pompa obiegowa z LG mogłaby sobie nie radzić z piętrem bo mam 9 pętli na parterze i 8 pętli na piętrze po ok. 100mb ale przynajmniej dół powinien być dogrzany. A parametry grzania to zasilanie 30 stC a powrót 24 stC co serwisant stwierdził że są poprawne i że możliwe że podłogówkę mam źle zaprojektowaną. I ten argument zbiłem bo piec elektryczny chodził wcześniej na parametrach 32 / 26 do 33 / 27 ze średnią mocą 8kW i tylko w II taryfie i to spokojnie wystarczało a tu pompa chodzi całą dobę i nie starcza.

I teraz pojawił się przełom! :)

- Serwisant zapytał czy przypadkiem nie ma na wyświetlaczu jakiegoś trójkąta, wykrzyknika itp.

- Nie ma.

- A jak była restartowana po błędzie CH14 to ile była odłączona od zasilania?

- 2-3 minuty

- to mało, trzeba dać z dziesięć minut żeby kondensatory się rozładowały

Do tego jeszcze ten nieaktywny przycisk SET TEMP i brak harmonogramu.

W ten sposób doszliśmy, że pomimo że pompa nie sygnalizowała żadnego błędu, pracowała w trybie awaryjnym w którym grzeje CO tylko do 30stC pomimo że na wyświetlaczu ustawiamy sobie więcej i chyba też niżej CWU.

Po restarcie po 30 minutach, pompa odzyskała sprawność, przycisk SET TEMP również :)

Ciekawe tylko dlaczego pomimo że była w trybie awaryjnym nie komunikowała tego?

Ale to nie koniec... harmonogram nie pojawił się. I tu dowiedziałem się od serwisanta że jeżeli podpięty jest termostat pokojowy to harmonogram ustawiania tygodniowej pracy CO w sterowniku pompy nie działa. Trzeba więc posiadać termostat pokojowy tygodniowy a nie dobowy żeby tam sobie ustawiać program. Ponadto, nie działa też tryb automatyki!!! Tzn. działa ale jedynie na krzywej "0". Samo przestawianie krzywej na 1, 2 czy 5 nic nie wnosi. Widać to przestawienie na wyświetlaczu ale dalej grzeje na "0".

Co wy na to? Potwierdzacie to?

Ciekawe też czy tak jest jak termostat pokojowy jest firmy LG a nie jakiejś zewnętrznej?

Tak więc jak u mnie instalator ustawił automatykę grzania z krzywą nr 4 to i tak sobie pracowała na "0" i systematycznie powoli dom się wychładzał pomimo że pompa pracowała non stop i tylko dzięki temu że był dobrze nagrzany przed montażem a temp na zewnątrz była powyżej zera to wytrzymałem tak przez tydzień :)

Edytowane przez cooler
Wreszcie mam trochę czasu, wiec opiszę swoją krótką historię (2 tyg) z Pompą LG V Therma 9kW bo może pomoże to nowym użytkownikom.

................

A ktoś czyścił Ci w ogóle filtr sitkowy w pompie? bo jak nie uzyskuje Ci temp to może masz filtr zawalony?