arturohio 15.02.2018 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 12kW,różnice w cenie są minimalne. A po co mi taka moc? Mam więcej płacić za prąd potem? One się moduluja tylko co jedna trzecia mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 A po co mi taka moc? Mam więcej płacić za prąd potem? One się moduluja tylko co jedna trzecia mocy. Prądu na ogrzewanie zuzyjesz tyle samo grzejac 6kW czy 12kW. A czemu więcej mocy ? Zastanów się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Prądu na ogrzewanie zuzyjesz tyle samo grzejac 6kW czy 12kW. A czemu więcej mocy ? Zastanów się Zastanawiam się i nie wiem skoro mam dopasowana na przyszłość moc pompy na poziomie 7-9kw to skąd bierzesz 12kw przy samym kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.02.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Pradu zuzyjesz PODOBNIE ale...: Wieksza moc - czestsze zalaczanie poniewaz szybciej uzyskasz zadana temp. czynnika Mniejsza moc - dluzej pracuje sprezarka zeby PCi uzyskala zadana temperature czynnika Zbyt mala moc PCi to niedogrzany dom i przeciazona pompa Koszt zakupu "mocniejszej" PCI jest zazwyczaj wyzszy niz PCi "optymalnej" mocy dla danego zapotrzebowania/domu Optymalna praca PCi to jak najmniejsze iloci zalaczen sprezarki i dluzsza praca ciagla - oczywiscie w zakresie przewidzianym przez producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Zastanawiam się i nie wiem skoro mam dopasowana na przyszłość moc pompy na poziomie 7-9kw to skąd bierzesz 12kw przy samym kotle. Na początek,jeśli dom potrzebuje 6kW przez 24h to 12kW zrobi tą samą robotę przez 12h a zużycie energii będzie takie same czyli 144kWh. Większa moc grzewcza niż potrzebna to możliwość grzania akumulacyjnego głównie w tańszej taryfie,jeśli nie ma się wylewka betonową to bez problemu do ogarnięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Pradu zuzyjesz PODOBNIE ale...: Wieksza moc - czestsze zalaczanie poniewaz szybciej uzyskasz zadana temp. czynnika Mniejsza moc - dluzej pracuje sprezarka zeby PCi uzyskala zadana temperature czynnika Zbyt mala moc PCi to niedogrzany dom i przeciazona pompa Koszt zakupu "mocniejszej" PCI jest zazwyczaj wyzszy niz PCi "optymalnej" mocy dla danego zapotrzebowania/domu Optymalna praca PCi to jak najmniejsze iloci zalaczen sprezarki i dluzsza praca ciagla - oczywiscie w zakresie przewidzianym przez producenta To w przypadku pompy ciepła w ogóle się nie zgodzę bo dopiero będzie przebywać prace za często a sprężarka jak już się włączy to ma swoje zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.02.2018 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 CNC, rozwiązałeś problem? Wrzucisz jakies filmiki na You Tube tak jak w przypadku starego modelu? Częściowo, ale jeszcze jest kilka kwestii. jak dopracuję temat to wrzucę wideo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ok to jeśli chodzi o c.o. mój dom potrzebuje 5kw w ekstremalnych temp. -20. W większości przypadków to jest 2, max 3kw jeśli chodzi o zimę. Sugerujesz, mam ta wartość zawsze mnożyć przez 24 bo tyle jest godzin w ciągu doby. To trochę bez sensu bo w przypadku Twojej opcji z kotłem 12kw musiałbym ta podłogowke zagrzac do 40 stopni i potem zostawić do wychłodzenia przez cały dzień do kolejne nocy i taniej taryfy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.02.2018 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jesli Twoj dom ma zapotrzebowanie na 5kW to dodaj do tego zapotrzebowanie na cwu - jesli PCi ma grzac tez ciepla wode i wyjdzie Ci minimalna moc pompy ciepla jaka powinienes zamontowac.zeby zaspokoic zapotrzebowanie domu w "cieplo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.02.2018 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 To w przypadku pompy ciepła w ogóle się nie zgodzę bo dopiero będzie przebywać prace za często a sprężarka jak już się włączy to ma swoje zrobić. Nie bardzo rozumiem co chciales napisac - przeczytaj to jeszcze raz i moze popraw, bo cos nie tak z tym wpisem Twoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Ok to jeśli chodzi o c.o. mój dom potrzebuje 5kw w ekstremalnych temp. -20. W większości przypadków to jest 2, max 3kw jeśli chodzi o zimę. Sugerujesz, mam ta wartość zawsze mnożyć przez 24 bo tyle jest godzin w ciągu doby. To trochę bez sensu bo w przypadku Twojej opcji z kotłem 12kw musiałbym ta podłogowke zagrzac do 40 stopni i potem zostawić do wychłodzenia przez cały dzień do kolejne nocy i taniej taryfy. Nie tylko sugeruję ale obciążenie cieplne domu np.5kW przy -20st.C to znaczy,że dom posiada straty energii w ciągu godziny na poziomie 5kW,które to musisz uzupełnić. A czemu akurat do 40st.C ? To zależy od pojemności cieplnej nie tylko wylewki ale też i ścian,mebli itp ogólnie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Jesli Twoj dom ma zapotrzebowanie na 5kW to dodaj do tego zapotrzebowanie na cwu - jesli PCi ma grzac tez ciepla wode i wyjdzie Ci minimalna moc pompy ciepla jaka powinienes zamontowac.zeby zaspokoic zapotrzebowanie domu w "cieplo" Dokładnie dlatego mówię tu o pompie 7kw a nawet 9kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Nie tylko sugeruję ale obciążenie cieplne domu np.5kW przy -20st.C to znaczy,że dom posiada straty energii w ciągu godziny na poziomie 5kW,które to musisz uzupełnić. A czemu akurat do 40st.C ? To zależy od pojemności cieplnej nie tylko wylewki ale też i ścian,mebli itp ogólnie domu. TAK na marginesie to jakie masz urządzenie do grzania bo pompa z cop=1 To wydaje mi się że to kocioł eltermu 9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 TAK na marginesie to jakie masz urządzenie do grzania bo pompa z cop=1 To wydaje mi się że to kocioł eltermu 9kw T-CAP 9kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 T-CAP 9kW. To dlaczego piszesz cop=1? Na takim metrażu t-cap to spora pompa:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 To dlaczego piszesz cop=1? Na takim metrażu t-cap to spora pompa:-) Z powodu jednego nawiedzonego byłego Moda kiedyś tam jest 1. Obciążenie cieplne mam 3,5kW i 9kW daje radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Nie bardzo rozumiem co chciales napisac - przeczytaj to jeszcze raz i moze popraw, bo cos nie tak z tym wpisem Twoim Miało być "przerywac" prace czyli taktować będzie sprężarka a to chyba nie wskazane a tak się będzie działo jak pompa będzie za mocna. Tak więc wiem że pompę wezmę max 9kw. Dlatego proszę o uzasadnienie zakupu elektrycznego kotła 12kw który zawsze ma maks moc nie zależnie od tego czy jest -20 czy +10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Miało być "przerywac" prace czyli taktować będzie sprężarka a to chyba nie wskazane a tak się będzie działo jak pompa będzie za mocna. Tak więc wiem że pompę wezmę max 9kw. Dlatego proszę o uzasadnienie zakupu elektrycznego kotła 12kw który zawsze ma maks moc nie zależnie od tego czy jest -20 czy +10 Teoria,teoria i jeszcze raz teoria A praktyka jest taka,że od 5 lat nie zauważyłem "taktowania" mojego słonia I to nie magia a pompa podlaczona jest bezpośrednio pod rozdzielacz... Do rozeznania i rozszyfrowania wzór: 5kW*24h=120kWh/10h=12kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 15.02.2018 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 Teoria,teoria i jeszcze raz teoria A praktyka jest taka,że od 5 lat nie zauważyłem "taktowania" mojego słonia I to nie magia a pompa podlaczona jest bezpośrednio pod rozdzielacz... Do rozeznania i rozszyfrowania wzór: 5kW*24h=120kWh/10h=12kW Ok ale w ten sposób można policzyć prosty rachunek przyjmując: 0,30zł x 120kWh = 36zł/doba To jakim cudem nawet taki T-CAP 9kW byłby u mnie w stanie pociągnąć ogrzewanie, przypuszczam, że COP wtedy jest około 2.0 więc połowa taniej w kosztach ale musiałby dłużej pracować więc to już nie wiadomo jakby było z tymi kosztami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.02.2018 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2018 (edytowane) Ok ale w ten sposób można policzyć prosty rachunek przyjmując: 0,30zł x 120kWh = 36zł/doba To jakim cudem nawet taki T-CAP 9kW byłby u mnie w stanie pociągnąć ogrzewanie, przypuszczam, że COP wtedy jest około 2.0 więc połowa taniej w kosztach ale musiałby dłużej pracować więc to już nie wiadomo jakby było z tymi kosztami. Dalej nie jarzysz Nie możesz tak liczyć bo nie masz przez 24h taniego prądu tylko przez 10h na dobę a żeby przez 10h nadrobić dobowe straty energii musisz mieć mocniejsze urządzenie. Poczytaj i przyswajaj wiedzę Edytowane 15 Lutego 2018 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts