manwithnoname 13.08.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2018 i jak te pompy LG ? zastanawiam się pomiędzy LG thermą 9 a Panasonicem 7kw, LG będzie ok 3tys tańsza Miałem podobny dylemat i ostatecznie wziąłem LG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 27.09.2018 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 W jaki sposób ustawić w pompie LG sterowanej z Salusa żeby CWU grzała tylko w taniej taryfie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.09.2018 05:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Ustaw godziny grzania CWU na samym sterowniku pompy a termostat Salusa niech steruje ogrzewaniem. Ja tak mam u siebie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 27.09.2018 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Sterownik pompy nie ma podtrzymania pamięci?? W przypadku braku prądu trzeba go na nowo ustawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.09.2018 05:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 Sterownik pompy nie ma podtrzymania pamięci?? W przypadku braku prądu trzeba go na nowo ustawiać? A czemu miałby nie mieć podtrzymania pamięci ? U mnie są często awarie prądu i nigdy nie miałem problemu aby pompa utraciła ustawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 27.09.2018 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2018 (edytowane) Znalazlem takie cos... Teraz mam zagadke. Czy sprezarka LG z wentylatorem ( jak nie dwoma ) dodaje elewacji smaku i wygladu? Bo jak tak to bym polecil znajomym, chca miec ladny dom Bardzo mi się podoba , tak bardzo mi się podobała że kupiłem jeszcze jedną jednostkę (klima Gree) i zamontowałem obok. Więc polecam , ale od razu zamontować dwie jednostki , bo jedna to za mało. A tak serio to odchrzań się wreszcie ode mnie ... Chyba że chcesz mieć wiecznego bana i czas na przemyślenie ... Bo mam dość twoich ciągłych złośliwości ... Edytowane 27 Września 2018 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabzin82 18.10.2018 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Mam problem z ustawieniem LG na załączenie ogrzewania od zewnętrznego sterownika. Zmieniłem pin nr 8 na ON dla zew. termostatu, sterownik podłączyłem wg instrukcji tzn. pod styk "L" i "H" w PC, sterownik podaje dalej napięcie na "H" bo sprawdzałem a mimo to nie działa. Na wyświetlaczu nie mam też ikonki że jest podłączony zew. sterownik. Czy coś trzeba jeszcze w menu serwisowym ustawiać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 18.10.2018 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Mam problem z ustawieniem LG na załączenie ogrzewania od zewnętrznego sterownika. Zmieniłem pin nr 8 na ON dla zew. termostatu, sterownik podłączyłem wg instrukcji tzn. pod styk "L" i "H" w PC, sterownik podaje dalej napięcie na "H" bo sprawdzałem a mimo to nie działa. Na wyświetlaczu nie mam też ikonki że jest podłączony zew. sterownik. Czy coś trzeba jeszcze w menu serwisowym ustawiać? W LG zawsze hebel w dół i w górę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabzin82 19.10.2018 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 CNC dziękuję - pomogło Jeszcze jedno pytanie odnośnie sterownika gdyż nie miałem wcześniej styczności z tymi urządzeniami, kupiłem Auraton 2030, chciałem ustawić działanie w określonych godzinach (tania taryfa) a tam jest tylko godzina rozpoczęcia a nie ma zakończenia, czy wszystkie sterowniki tak mają czy tylko w tym tego nie ma i kupiłem nie taki jak trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 19.10.2018 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Możesz ustawić poprzez obniżenie temperatury w danym przedziale w którym pompa ma nie grzać i po sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 20.10.2018 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 CNC dziękuję - pomogło Jeszcze jedno pytanie odnośnie sterownika gdyż nie miałem wcześniej styczności z tymi urządzeniami, kupiłem Auraton 2030, chciałem ustawić działanie w określonych godzinach (tania taryfa) a tam jest tylko godzina rozpoczęcia a nie ma zakończenia, czy wszystkie sterowniki tak mają czy tylko w tym tego nie ma i kupiłem nie taki jak trzeba? Dokładnie tak jak pisze finch musisz zmniejszyć oczekiwaną temperaturę jak nie ma grzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basix 24.10.2018 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2018 Cześć wszystkim mam w domu zainstalowaną lg therma V, ale nową generacje. Czy ktoś z Was posiada może instrukcje obsługi? Ta otrzymana w zestawie jest bardzo uboga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basix 29.10.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Domyślam się, że nie ma szczegółowej instrukcji Chciałbym ustawić odpowiednio pompe, zacząć od krzywej grzewczej i szukam pomocy jak to zrobić. Mój instalator nie za bardzo chyba sobie z tym poradził chociaż wiem, że nie zawsze udaje się to za piewszym razem. Pompa w trybie auto cały wczorajszy dzien na wlocie i wylocie miała 23 stopnie (temp na zwnątrz 9st). Nad ranem kiedy temperatura na zewnątrz spadła do 2 st. włączyła się sprężarka i zaczeła grzać CWU, następnie przełączyła się na CO i dogrzała na wlocie 26, wylocie 27. Po około godziny mimo tego że sprężarka chodziła tempertura na wlocie i wylocie spadała i około godzi 9:00 było 25 na wlocie i 26 na wylocie. Moim zdaniem sprężarka poiwnna się wyłączyć w jakimś tam momencie. Nie czekałem i przełączyłem w tryb manualany, zadając temp 25st i się wyłączyła. Kilka dni temu miałem taką sytuacje że w trybie manualnym zadałem temperature 27 stopni. Sprężarka się załączyła dobiła do 26 na wylocie i 25 na wlocie poczym obie temperatury zaczeły spadac a sprężarka nie wyłączała się. Było tak kilka godzin, zmniejszyłem zadaną temperature do 24 st. i dopiero wtedy sprężarka się wyłączyła. NIe wiem czy to jest normalne zjawisko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.10.2018 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 Domyślam się, że nie ma szczegółowej instrukcji Chciałbym ustawić odpowiednio pompe, zacząć od krzywej grzewczej i szukam pomocy jak to zrobić. Mój instalator nie za bardzo chyba sobie z tym poradził chociaż wiem, że nie zawsze udaje się to za piewszym razem. Pompa w trybie auto cały wczorajszy dzien na wlocie i wylocie miała 23 stopnie (temp na zwnątrz 9st). Nad ranem kiedy temperatura na zewnątrz spadła do 2 st. włączyła się sprężarka i zaczeła grzać CWU, następnie przełączyła się na CO i dogrzała na wlocie 26, wylocie 27. Po około godziny mimo tego że sprężarka chodziła tempertura na wlocie i wylocie spadała i około godzi 9:00 było 25 na wlocie i 26 na wylocie. Moim zdaniem sprężarka poiwnna się wyłączyć w jakimś tam momencie. Nie czekałem i przełączyłem w tryb manualany, zadając temp 25st i się wyłączyła. Kilka dni temu miałem taką sytuacje że w trybie manualnym zadałem temperature 27 stopni. Sprężarka się załączyła dobiła do 26 na wylocie i 25 na wlocie poczym obie temperatury zaczeły spadac a sprężarka nie wyłączała się. Było tak kilka godzin, zmniejszyłem zadaną temperature do 24 st. i dopiero wtedy sprężarka się wyłączyła. NIe wiem czy to jest normalne zjawisko... Najpierw to trzeba zwiększyć charakterystykę krzywej grzewczej bo jest za nisko ustawiona. Robi się to w menu serwisowym , nie wiem jak to wygląda że nowej wersji pompy ale w starszej zmieniało się to w menu serwisowym pozycja 23 i 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basix 29.10.2018 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2018 jest tutaj ktoś kto ma nową wersję pompy? Najpierw to trzeba zwiększyć charakterystykę krzywej grzewczej bo jest za nisko ustawiona. Robi się to w menu serwisowym , nie wiem jak to wygląda że nowej wersji pompy ale w starszej zmieniało się to w menu serwisowym pozycja 23 i 25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 07.11.2018 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Czy pompa ciepła na sterowniku salus powinna wchodząc w tanią taryfę uruchamiać się na chwile i mieszać samą wodę. Jednostka zewnętrzna w tym czasie się nie uruchamia. Podczas tego cyklu pompa ma dość sporą konsumpcję na energię bo z licznika schodzi 1kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 07.11.2018 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Czy pompa ciepła na sterowniku salus powinna wchodząc w tanią taryfę uruchamiać się na chwile i mieszać samą wodę. Jednostka zewnętrzna w tym czasie się nie uruchamia. Podczas tego cyklu pompa ma dość sporą konsumpcję na energię bo z licznika schodzi 1kW Pompa obiegowa wbudowana w pompę to pompa o bardzo małym poborze prądu (klasa A) więc pobór jest bardzo mały , a dodatkowo pompa nie działa cały czas a z przerwami. Termostat włącza pompę ciepła jak temperatura spadnie poniżej ustalonej na termostacie i wyłącza jak tą temp osiągnie (zgodnie z ustaloną histerezą). Jak termostat nie włączy pompy ciepła to pompa obiegowa wbudowana w pompę ciepła nie działa , no chyba że masz jakąs inna pompę która cały czas działa niezależnie od działania pompy ciepła. To czy się włączy sprężarka zależy jaką temperaturę ma woda w obiegu i jaka temperatura wody została "zadana" lub wyliczona przez krzywą ogrzewczą. U mnie obecnie od dwóch dni testuje pracę pompy bez termostatu i przy pracy nonstop i widzę że głównie u mnie działa co pewien czas sama pompa obiegowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 08.11.2018 05:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Pompa obiegowa może się włączać bez sprężarki by zobaczyć jaka jest temp wody w obiegu grzewczym.Jeżeli temp wody jest zgodna z krzywą to będzie działać tylko pompa obiegowa bez sprężarki.Jak spadnie temp wody to dołączy się sprężarka. Co od poboru prądu, to w LG jest grzałka karteru która bierze dość dużo prądu jak pompa stoi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zwibel 08.11.2018 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Dzięki za informację. Faktycznie możliwe że to jest to. Wczoraj sprawdziłem pompa uruchomiła się aby zamieszać wodę i się wyłączyła. Przy tym nie pobrała dużo prądu. Jednak nieraz jest znacznie więcej. Jakie zadanie ma grzałka karteru i kiedy ona się uruchamia?? Jak spadnie poniżej określonej temperatura w domu, czy może jest jakiś inny czynnik który steruje tą grzałką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basix 08.11.2018 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 W moim przypadku pompa obiegowa, aby zmieszać wodę załącza się co minute na czas 2 minut. Czy przypadkiem to nie za często? Można jakoś to zmienić? Jeśli tak to w jaki sposób i jaka częstotliwość jest optymalna? Mam III gen LG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts