kaszpir007 01.11.2017 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 No chyba że CNC i katalogi kłamią ... No i samo LG też kłamie ... http://www.lg.wienkra.pl/wsparcie/katalogi/katalog-pompa-ciepla-powietrze-woda-therma-v.html Bo jakoś w katalogu jest napisane że jest użyta sprężarka BLDC z bezszczotkowym silnikiem prądu stałego .. Tak samo jak jest napisane że zastosowano inwerterowy silnik BLDC wenylatora ... Zapewne więc LG w katalogu kłamie Co do COP to patrzę w katalog LG i przy A7/W35 cop = 4,38 i moc 9,03KW W katalogu nie ma danych dla A2/W35 tylko dla A2/W50 wiec nie ma co oczekiwać że będą wysokie .. ale są dla A-7/W35 i jest COP 2,84 i moc 7,34KW ... Więc nie wiem skąd masz te "newsy" i czy nie dotyczą one poprzedniego modelu z przed kilku lat ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.11.2017 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Dane, które ja podaję są prawdziwe - testy Bafa w niemczech testują pompy w tych samych warunkach i dane tam opublikowane są bardziej wiarygodne niż w katalogu. LG podaje dane dla suchego termometru nie uwzględniając defrostów . A co myślisz, że np. Panasonic ma silnik stałoobrotowy szczotkowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 01.11.2017 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ja po aferze z szmelcwagonem jakoś tym niemiaszkom nie wierzę ale niech tam nikt tu nie mówi że LG jest najlepsza a Ty uparcie chcesz udowodnić że Panasonic jest lepszy, możliwe, że tak ale są lepsze urządzenia od Panasonic'a, ale nie o to chodzi mam pewien budżet, właśnie pozbyłem się gazu z butli to jest dopiero błąd instalacyjny i umowa z Gaspol, ech szkoda gadać, nie mam kasy na Mitsubishi bo dla mnie ona jest super, więc szukam pomysłu na ogrzewanie, mam dość kominka i malowania salonu co dwa lata chcę pomocy w doborze urządzenia które ogrzeje mój dom a w najniższych temperaturach odpalę ten cholerny kominek i tyle z doświadczenia wiem że 9kW spokojnie wystarczy. Nie chcę standardowej polskiej pyskówki tylko pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.11.2017 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Jakbyś czytał moje posty tobyś wiedział, że nie twierdzę iż panasonic jest najlepszy. Nie ma najlepszej pompy każda ma swoje wady i zalety ale trzeba BARDZO dokładnie czytać wszystkie dane bo marketing rządzi!. Chcesz LG to bierz nie moja sprawa ale to spory wydatek i sprawdź wszystko dokładnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.11.2017 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 Ja po aferze z szmelcwagonem jakoś tym niemiaszkom nie wierzę ale niech tam nikt tu nie mówi że LG jest najlepsza a Ty uparcie chcesz udowodnić że Panasonic jest lepszy, możliwe, że tak ale są lepsze urządzenia od Panasonic'a, ale nie o to chodzi mam pewien budżet, właśnie pozbyłem się gazu z butli to jest dopiero błąd instalacyjny i umowa z Gaspol, ech szkoda gadać, nie mam kasy na Mitsubishi bo dla mnie ona jest super, więc szukam pomysłu na ogrzewanie, mam dość kominka i malowania salonu co dwa lata chcę pomocy w doborze urządzenia które ogrzeje mój dom a w najniższych temperaturach odpalę ten cholerny kominek i tyle z doświadczenia wiem że 9kW spokojnie wystarczy. Nie chcę standardowej polskiej pyskówki tylko pomocy. A w ten gaz „wszedłeś” bo nikt nie wchodził ? Twój cytat : „No ja wiem że na forum muratora Panasonic lepszy od wszystkiego dlatego go nie chcę” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 01.11.2017 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2017 nie mam kasy na Mitsubishi bo dla mnie ona jest super, więc szukam pomysłu na ogrzewanie, mam dość kominka i malowania salonu co dwa lata chcę pomocy w doborze urządzenia które ogrzeje mój dom a w najniższych temperaturach odpalę ten cholerny kominek i tyle z doświadczenia wiem że 9kW spokojnie wystarczy. Nie chcę standardowej polskiej pyskówki tylko pomocy. W przedziale cenowym Panasonic, LG, masz jeszcze pompy Samsung. Hitachi też ma ciekawą ofertę. Kwestia tego czy masz w okolicy instalatora, który ma dobrą cenę na powyższe produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 02.11.2017 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 bobrow dzięki za pomoc, o tym właśnie pisałem często jak czyta się to forum to 80% wątku jest nie na temat, mnie by było szkoda czasu, a gaz montowałem 8 lat temu wtedy na forum było dużo mniej takich informacji na temat różnych źródeł ciepła, a i instalatorów pomoc ciepła i ich ceny były inne a co najważniejsze moja wiedza na ten temat była też inna nie ukrywam że nie byłem do końca przekonany do nich stąd decyzja w stronę gazu, drugi raz nie chcę się sparzyć. John dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 02.11.2017 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2017 bobrow dzięki za pomoc, o tym właśnie pisałem często jak czyta się to forum to 80% wątku jest nie na temat, mnie by było szkoda czasu, a gaz montowałem 8 lat temu wtedy na forum było dużo mniej takich informacji na temat różnych źródeł ciepła, a i instalatorów pomoc ciepła i ich ceny były inne a co najważniejsze moja wiedza na ten temat była też inna nie ukrywam że nie byłem do końca przekonany do nich stąd decyzja w stronę gazu, drugi raz nie chcę się sparzyć. John dzięki za info Widzisz -wystarczy spokojnie podchodzić do tematu -a nie zarzucać części forumowiczom wiarę i przekonanie w jedynie słusznego Panasa albo innego Czorta... Sam możesz sobie przecież wytypować klika modeli różnych producentów w danym przedziale cenowym- tylko jak się tu pytasz co o tym myślimy i czym to uzasadniamy , to się irytujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 03.11.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 No Panasonic jest 2x droższy od tego LG, ale jak weźmie się pompy z podobnej półki cenowej to wypada już całkiem przyzwoicie. W takim razie z którą pompą LG można porównywać Panasonic T-Cap 9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 03.11.2017 17:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 W takim razie z którą pompą LG można porównywać Panasonic T-Cap 9? Mocą w niskich temp. najbardziej odpowiednia jest Therma V 12kW, ale COP Panasonic będzie miał lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 03.11.2017 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2017 O ile dobrze czytam raport BAFA, COP dla:1) AQUAREA [ WH-UX09HE8 + WH-SXC09H3E8 ] (T-CAP 9kW) - 3,16; 3,78; 5,332) LG Therma V 12kW - 2,76; 3,30; 4,74 Wartości odpowiednio dla A-7 / W35; A2 / W35; A10 / W35 Rożnica dosyć spora. Panasonic T-CAP jest droższy o około 2500 wg cen na allegro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.11.2017 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Kwestia tego, czy masz w okolicy instalatora, który ma dobrą cenę na powyższe produkty. Z dużym naciskiem " czy masz w okolicy instalatora " a nie 200 km czy więcej od domu, oraz dostępność części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek008 04.11.2017 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Z dużym naciskiem " czy masz w okolicy instalatora " a nie 200 km czy więcej od domu, oraz dostępność części. Aż tak często ten instalator i części zamienne są potrzebne, aby odległość instalatora miała być traktowana jako priorytet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 04.11.2017 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2017 Bez jedzenia, mycia czy innych przyjemności można bez problemu parę dni wytrzymać. W zimnym domu, przy dużym mrozie będzie trudno.Skąd jesteś? Uzupełnij profil, będzie łatwiej o prawidłową podpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 05.11.2017 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2017 (edytowane) Aż tak często ten instalator i części zamienne są potrzebne, aby odległość instalatora miała być traktowana jako priorytet? Hmmm tutaj strasznie często rozwodzą się właśnie niektórzy nad odległością, a co to dom trzeba do instalatora przywieźć jak jest problem.? No właśnie po pierwsze to instalator przyjeżdża do klienta a po drugie ktoś czytał coś o pompach ciepła które zepsuły się z własnej winy? Dużo siedzę na tym forum i nic takiego nie kojarzę, wszystkie przypadki jakie kojarzę to wtedy gdy instalator coś spieprzył i wtedy nawet czasem zepsuło to pompę. Dlatego najważniejsze jest by dobrze dobrać system, złożyć go i serwisować, wtedy chodzi właściwie i nie ma problemów, a jak ktoś próbuje wmówić że instalator od PC ma być bliżej niż lekarz pierwszego kontaktu to pewnie jego montaże tak wyglądają że trzeba potem 5 x jeździć na poprawki. Wybór instalatora z doświadczeniem to bardzo ważna kwestia, jak jest blisko to bardzo dobrze ale to nie jedyny warunek. Moja firma instaluje w całej Polsce w bardzo konkurencyjnych cenach i gdybym miał jeździć na poprawki to wtedy poszedł bym z torbami, ale jakość jest priorytetem ponieważ jeden pilny całodniowy NIEPLANOWANY wyjazd ekipy to minimum 1000zł kosztów dla mnie dlatego to właśnie mi zależy najbardziej by wszystko działało bezawaryjnie. Tak dla przykładu mapa moich instalacji poniżej: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1YDpytBGTMjRddOiSvdpv-aKTY98&usp=sharing Edytowane 5 Listopada 2017 przez CNC_POMPY_CIEPLA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirmil99 24.11.2017 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2017 Witam Przeczytalem ten watek i niestety ma on bardzo malo wspolnego z pompami LG Therma V;( ale sprobuje, moze ktos konkretny odpowie: Konkretnie HU091/HN0914 9,0kW: 1. Jak dlugo ja masz? Jakies awarie, konkretnie czego, ile kosztowala diagnoza, ile naprawa i/lub czy LG robilo problemy przy naprawie gwarancyjnej? 2. Czy faktycznie w przedziale -2 a 2 stopnie jest te 7kW i prad w ok. 2,5A dla nastawy 45 stopni? Zalozenie ze w domu ma byc 21 stopni. Ewentualnie inne potwierdzone z karty parametry jakims konkretnym pomiarem? 3. Czy w powyzszym przedziale jezeli masz zapotrzebowanie na cieplo domu jakies 3,5kW i CWU 250L, odpala Ci sie grzalka? 4. Jaki generuje poziom dzwieku; dokuczliwy/znosny/szmer w odleglosci 10m od jednostki, subiektywne ale zawsze... 5. Zadowolona/y? Poprosze;) pozdr mirmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 30.11.2017 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) Mam LG Therma V 9kW od kilku dni więc mogę odpowiedzieć na razie jedynie na 4 i 5 pytanie Jednostka zewnętrzna stoi pod oknem łazienki i słychać ją nawet jak pracuje na ogrzewaniu na niskich obrotach (okno 2 szybowe). Obok łazienki mam sypialnię ale okno wychodzi już na inną stronę i tu już jest lepiej. Na ogrzewaniu w ciągu dnia nie słychać ale w nocy jak się wsłuchasz to tak. Gorzej jest jak dogrzewa CWU to wtedy w sypialni słychać że pracuje, nie wiem jak to nazwać - to taki lekki pisk z dużych obrotów. Moja żona jest wrażliwa na wszelkie hałasy ale przez te kilka dni nie zwróciła na to uwagi przy zasypianiu. Można powiedzieć że to takie usypiające Dzisiaj będę ustawiał zegar aby CWU włączała się dopiero o godzinie 2 w nocy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony bo wreszcie mam całą podłogówkę dogrzaną i jest stała temp. w domu. Wcześniej paliłem piecem na brykiet drzewny i były wahania temperatury rzędu 1-1,5 stopnia ale przy podłogówce w całym domu było to już mocno dokuczliwe ze względu na jej bezwładność. No i sama kwestia rozpalania w piecu to wiadomo. Nigdy człowiek nie utrafił z rozpaleniem na czas a palenie non stop było bez sensu bo przegrzewało no i wiadomo koszty. Przez ostatni miesiąc nie chciało mi się palić brykietem bo czekałem na montaż pompy i włączyłem rezerwowy piec elektryczny Kospel 12 KW tylko w 2 taryfie i w sumie to żałowałem że przez te kilka lat męczyłem się z tym brykietem zamiast grzać prądem. W sumie to będę miał teraz porównanie jak pompa wyjdzie w porównaniu do Kospela. Edytowane 30 Listopada 2017 przez cooler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 30.11.2017 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 (edytowane) 3. Czy w powyzszym przedziale jezeli masz zapotrzebowanie na cieplo domu jakies 3,5kW i CWU 250L, odpala Ci sie grzalka? W sumie na to pytanie też mogę odpowiedzieć bo teraz są właśnie takie temperatury na zewnątrz. U mnie jest ok 240 mkw po podłodze i wszystko w podłogówce. Zapotrzebowanie mam ok. 9kW. Zasobnik 300 l - 2 wężownice spięte razem. Pompa ma ustawioną temp. zasilania podłogi na 33 stC a zasobnik na 50 stC. Nie mam żadnego bufora bo zład podłogówki to ok. 350 litrów. Grzałka załącza się jedynie do rozmrażania. W domu na termostacie pokojowym 22 stC. Delta wody w podłodze z jaką najczęściej pracuje pompa przy ogrzewaniu podłogi to 4-5 stC. Dzisiaj będę ustawiał wszystko aby pracowała tylko na II taryfie, zobaczymy jak się będzie sprawdzało. Teraz już od kilku godzin stoi na czuwaniu więc myślę że powinna sobie poradzic tym bardziej że jak pracował Kospel to też tylko w II taryfie dawał radę i wyglądało to mniej więcej podobnie. Zasilanie 32-33 stC, powrót 26-28 stC ale moce pokazywał inne Jak zaczynała się wieczorna taryfa to pracował z pełna mocą 12 kW a rano jakieś 6-8 z przerwami. Łącznie łykał mi dziennie przez ostatni miesiąc średnio 75 kWh a do tego jeszcze grzałka elektryczna w bojlerze CWU, no i cała reszta czyli oświetlenie, TV, komputery. Po tych kilku dniach od zamontowania PC, całe zużycie dobowe to ok. 45 kWh więc jestem dobrej myśli ale trzeba poczekać na rachunki z PGE. Edytowane 30 Listopada 2017 przez cooler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 30.11.2017 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 W sumie na to pytanie też mogę odpowiedzieć bo teraz są właśnie takie temperatury na zewnątrz. U mnie jest ok 240 mkw po podłodze i wszystko w podłogówce. Zapotrzebowanie mam ok. 9kW. Zasobnik 300 l - 2 wężownice spięte razem. Pompa ma ustawioną temp. zasilania podłogi na 33 stC a zasobnik na 50 stC. Nie mam żadnego bufora bo zład podłogówki to ok. 350 litrów. Grzałka załącza się jedynie do rozmrażania. W domu na termostacie pokojowym 22 stC. Delta wody w podłodze z jaką najczęściej pracuje pompa przy ogrzewaniu podłogi to 4-5 stC. Dzisiaj będę ustawiał wszystko aby pracowała tylko na II taryfie, zobaczymy jak się będzie sprawdzało. Teraz już od kilku godzin stoi na czuwaniu więc myślę że powinna sobie poradzic tym bardziej że jak pracował Kospel to też tylko w II taryfie dawał radę i wyglądało to mniej więcej podobnie. Zasilanie 32-33 stC, powrót 26-28 stC ale moce pokazywał inne Jak zaczynała się wieczorna taryfa to pracował z pełna mocą 12 kW a rano jakieś 6-8 z przerwami. Łącznie łykał mi dziennie przez ostatni miesiąc średnio 75 kWh a do tego jeszcze grzałka elektryczna w bojlerze CWU, no i cała reszta czyli oświetlenie, TV, komputery. Po tych kilku dniach od zamontowania PC, całe zużycie dobowe to ok. 45 kWh więc jestem dobrej myśli ale trzeba poczekać na rachunki z PGE. 250m2 i grundfos 75 jaki jest w LG to różnie z przepływami, ile Ci pokazują przepływu rotametry na rozdzielaczu i ile masz rury w podłodze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler 30.11.2017 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2017 250m2 i grundfos 75 jaki jest w LG to różnie z przepływami, ile Ci pokazują przepływu rotametry na rozdzielaczu i ile masz rury w podłodze? Rur mam 1600~1700 mb ale mam też dwie dodatkowe pompy które były w instalacji I chodzą cały czas co chyba jest aż nadto I myślę aby jedną odłączyć I zostawić tylko tą na piętro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts