Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

Mały domek i brak zim. Co to byłoby, gdy zimy były jak w '80 i '90 latach? Zima po -23 a w nocy po -32 przy glebie? Statystycznie ostatnie zimy to chyba 2-3 dni jest w okresie zimowym, gdzie jest w okolicach -15. Pompiarze mają dużego farta. Zimy pewnie będą z roku na rok co raz bardziej cieplejsze, być może z małymi wyjątkami kilkudniowymi, gdzie spadnie poniżej -10. Jak taka pompa zachowuje się mechanicznie przy -25? Nic tam nie zamarznie i zastopuje mechanizmy pompy? Edytowane przez emigrus

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja nic nie wspomniałem o starych domach. Tylko o mrozach jakie kiedyś były. Zakładając hipotetycznie, że około 2 miesięcy w dzień będzie -14 a w nocy -23. Dzień w dzień. Ten rachuneczek CNC raczej nie wzrośnie o 200 złotych w skali roku, tylko z 1800 złotych może zrobić się kilka tysięcy złotych. Mniejsza o to, jaki będzie taki będzie rachunek. Co się dzieje z taką pompą przy ponad -20 stopni. Wiadomo, jej sprawność/wydajność spada i to mocno. Jak to wygląda od strony mechaniki. CNC serwisowałeś już jakieś PC, które uszkodziły się od zbyt dużego mrozu?

Emigrus

Jestem zapewne trochę starszy od Ciebie, pewne rzeczy pamiętam z autopsji.

Jak była taka zima o jakiej piszesz, to w całym mieście trzaskały instalacje CO.

Przez 3 tygodnie do szkoły nie chodziłem.

Nawet nie potrafisz sobie wyobrazić ile się wtedy w piec sypało

Fakt - węgiel był tani, tylko ciężko szło go "załatwić", nie mówiąc o kupnie.

.

To było dawno temu, w XX wieku.

Dziś mamy lepsze instalacje i źródła ciepła.

I butle z propanem pod ręką.

Polary, goretexy i różne takie.

I PC z grzałką.

A w zanadrzu kominek.na drewno

Pozdrawiam

Pratchawiec

Proszę o informację.

W temacie pomp ciepła jestem całkowicie zielony, natomiast chcę ją zainstalować w zamieszkałym już domu i zaczynam wgryzać się w temat. Dom 15 lat, ze standardowego pustaka, styropian 10cm, parter, piętro i poddasze, pod dachem wełna. Pow. użytkowa 180m2. Dotychczasowe główne źródło ciepła to kominek z płaszczem wodnym, dodatkowo gaz. Oczekiwana temperatura w okresie grzewczym to około 22 st C. Interesuje mnie jedynie CO, bez CWU. Nie ukrywam, że pompa gruntowa to trochę za drogi interes, więc pytanie, czy i jaka pompa powietrze-woda będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem?

To czy jest sens wywalać teraz 25 tys by kilkaset zł rocznie oszczędzić?

Wkład kominka z płaszczem na już ponad 10 lat, więc pewnie za chwilę czeka mnie wymiana. Do tego dochodzą notoryczne problemy z kominem, tak naprawdę musiałbym go wyremontować, co wiąże się z pruciem jednej jego ściany przez cały dom. Myślę, że teraz jako główne źródło ciepła zamiast kominka byłaby pompa, gaz nadal do grzania wody. A w razie mega zimy uruchomić kominek, dopóki będzie funkcjonował. Koszt nowego wkładu +remont komina to mniej więcej koszt pompy.

Proszę o informację.

W temacie pomp ciepła jestem całkowicie zielony, natomiast chcę ją zainstalować w zamieszkałym już domu i zaczynam wgryzać się w temat. Dom 15 lat, ze standardowego pustaka, styropian 10cm, parter, piętro i poddasze, pod dachem wełna. Pow. użytkowa 180m2. Dotychczasowe główne źródło ciepła to kominek z płaszczem wodnym, dodatkowo gaz. Oczekiwana temperatura w okresie grzewczym to około 22 st C. Interesuje mnie jedynie CO, bez CWU. Nie ukrywam, że pompa gruntowa to trochę za drogi interes, więc pytanie, czy i jaka pompa powietrze-woda będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem?

Jak masz gaz ziemny i grzejniki to pompa ciepła nie będzie tańsza w użytkowaniu, chyba że ktoś da Ci duże dofinansowanie to można się pokusić ale za swoje nie opłaci się.

• 2 weeks później...
Panowie to może ja wtrace swoje trzy grosze - zastanawiam się nad dwoma modelami - LG Therma V 9kW oraz Panasonic 9kW T-CAP. Różnica w cenie - jakieś 6 tysięcy złotych. Czy ten panas na prawdę zużywa tak dużo mniej prądu od LG? Jest ktoś kto miał takie porównanie?

Jeśli już chcesz porównywać pompę 9kW LG z Panasem to raczej porównuj ją do modelu Aquarea SDC 9kW 1-fazowego a wtedy różnica w cenie nie będzie już taka drastyczna:P Natomiast TCap to mocna pompa z dwuśmigłowym agregatem dająca stałą moc grzewczą do -20 stopni. Pompę trzeba dobrać do zapotrzebowania na ciepło twojego domu.

Pozdrawiam

Tulisko

Jeśli już chcesz porównywać pompę 9kW LG z Panasem to raczej porównuj ją do modelu Aquarea SDC 9kW 1-fazowego a wtedy różnica w cenie nie będzie już taka drastyczna:P Natomiast TCap to mocna pompa z dwuśmigłowym agregatem dająca stałą moc grzewczą do -20 stopni. Pompę trzeba dobrać do zapotrzebowania na ciepło twojego domu.

Pozdrawiam

Tulisko

Dlatego pytam jaka jest różnica i ile zyskał na prądzie bo zakładam że panas się nie będzie tyle pocił co LG.