emigrus 25.12.2017 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 (edytowane) Mały domek i brak zim. Co to byłoby, gdy zimy były jak w '80 i '90 latach? Zima po -23 a w nocy po -32 przy glebie? Statystycznie ostatnie zimy to chyba 2-3 dni jest w okresie zimowym, gdzie jest w okolicach -15. Pompiarze mają dużego farta. Zimy pewnie będą z roku na rok co raz bardziej cieplejsze, być może z małymi wyjątkami kilkudniowymi, gdzie spadnie poniżej -10. Jak taka pompa zachowuje się mechanicznie przy -25? Nic tam nie zamarznie i zastopuje mechanizmy pompy? Edytowane 25 Grudnia 2017 przez emigrus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 25.12.2017 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2017 Mały domek i brak zim. Co to byłoby, gdy zimy były jak w '80 i '90 latach? Nic by nie było, bo nowe domy są jednak trochę inne niż te z lat 80 i 90. A na te kilka dni siarczystego mrozu pompa podpiera się grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emigrus 26.12.2017 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Ja nic nie wspomniałem o starych domach. Tylko o mrozach jakie kiedyś były. Zakładając hipotetycznie, że około 2 miesięcy w dzień będzie -14 a w nocy -23. Dzień w dzień. Ten rachuneczek CNC raczej nie wzrośnie o 200 złotych w skali roku, tylko z 1800 złotych może zrobić się kilka tysięcy złotych. Mniejsza o to, jaki będzie taki będzie rachunek. Co się dzieje z taką pompą przy ponad -20 stopni. Wiadomo, jej sprawność/wydajność spada i to mocno. Jak to wygląda od strony mechaniki. CNC serwisowałeś już jakieś PC, które uszkodziły się od zbyt dużego mrozu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 26.12.2017 02:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2017 Emigrus Jestem zapewne trochę starszy od Ciebie, pewne rzeczy pamiętam z autopsji.Jak była taka zima o jakiej piszesz, to w całym mieście trzaskały instalacje CO.Przez 3 tygodnie do szkoły nie chodziłem.Nawet nie potrafisz sobie wyobrazić ile się wtedy w piec sypałoFakt - węgiel był tani, tylko ciężko szło go "załatwić", nie mówiąc o kupnie..To było dawno temu, w XX wieku.Dziś mamy lepsze instalacje i źródła ciepła.I butle z propanem pod ręką.Polary, goretexy i różne takie.I PC z grzałką. A w zanadrzu kominek.na drewno Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 30.12.2017 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Witam, czy jest opcja sterowania smartfonem w tej pompie ciepła? Nie mogę takiego info znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 30.12.2017 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2017 Witam, czy jest opcja sterowania smartfonem w tej pompie ciepła? Nie mogę takiego info znaleźć. Pełnej opcji sterowania nie ma. Można włącz wyłącz jak się dokupi jakiś internetowy termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysovia 02.01.2018 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2018 Proszę o informację. W temacie pomp ciepła jestem całkowicie zielony, natomiast chcę ją zainstalować w zamieszkałym już domu i zaczynam wgryzać się w temat. Dom 15 lat, ze standardowego pustaka, styropian 10cm, parter, piętro i poddasze, pod dachem wełna. Pow. użytkowa 180m2. Dotychczasowe główne źródło ciepła to kominek z płaszczem wodnym, dodatkowo gaz. Oczekiwana temperatura w okresie grzewczym to około 22 st C. Interesuje mnie jedynie CO, bez CWU. Nie ukrywam, że pompa gruntowa to trochę za drogi interes, więc pytanie, czy i jaka pompa powietrze-woda będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas90 03.01.2018 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 A w domu tylko grzejniki? czy też podłogówka. Też grzałem dom kominkiem bez płaszcza i gazem teraz mam pompę ale u mnie 100% podłogówka, sam to składałem jest to proste gruntowa jest droga mnie też nie było na nią stać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysovia 03.01.2018 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Nie mam podłogówki, same grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ag2a 03.01.2018 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 To czy jest sens wywalać teraz 25 tys by kilkaset zł rocznie oszczędzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zwolis 03.01.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Witam.Podobno na wiosnę ma wyjść nowy model pompy LG. Ktoś,coś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 03.01.2018 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Witam. Podobno na wiosnę ma wyjść nowy model pompy LG. Ktoś,coś... Ma wejść wiem tylko że ma nowy hydrobox i sterownik ceny, parametry itp. dalej nieznane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tysovia 03.01.2018 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 To czy jest sens wywalać teraz 25 tys by kilkaset zł rocznie oszczędzić? Wkład kominka z płaszczem na już ponad 10 lat, więc pewnie za chwilę czeka mnie wymiana. Do tego dochodzą notoryczne problemy z kominem, tak naprawdę musiałbym go wyremontować, co wiąże się z pruciem jednej jego ściany przez cały dom. Myślę, że teraz jako główne źródło ciepła zamiast kominka byłaby pompa, gaz nadal do grzania wody. A w razie mega zimy uruchomić kominek, dopóki będzie funkcjonował. Koszt nowego wkładu +remont komina to mniej więcej koszt pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 03.01.2018 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2018 Proszę o informację. W temacie pomp ciepła jestem całkowicie zielony, natomiast chcę ją zainstalować w zamieszkałym już domu i zaczynam wgryzać się w temat. Dom 15 lat, ze standardowego pustaka, styropian 10cm, parter, piętro i poddasze, pod dachem wełna. Pow. użytkowa 180m2. Dotychczasowe główne źródło ciepła to kominek z płaszczem wodnym, dodatkowo gaz. Oczekiwana temperatura w okresie grzewczym to około 22 st C. Interesuje mnie jedynie CO, bez CWU. Nie ukrywam, że pompa gruntowa to trochę za drogi interes, więc pytanie, czy i jaka pompa powietrze-woda będzie dla mnie dobrym rozwiązaniem? Jak masz gaz ziemny i grzejniki to pompa ciepła nie będzie tańsza w użytkowaniu, chyba że ktoś da Ci duże dofinansowanie to można się pokusić ale za swoje nie opłaci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 11.01.2018 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2018 Panowie to może ja wtrace swoje trzy grosze - zastanawiam się nad dwoma modelami - LG Therma V 9kW oraz Panasonic 9kW T-CAP. Różnica w cenie - jakieś 6 tysięcy złotych. Czy ten panas na prawdę zużywa tak dużo mniej prądu od LG? Jest ktoś kto miał takie porównanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tulisko 12.01.2018 04:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Panowie to może ja wtrace swoje trzy grosze - zastanawiam się nad dwoma modelami - LG Therma V 9kW oraz Panasonic 9kW T-CAP. Różnica w cenie - jakieś 6 tysięcy złotych. Czy ten panas na prawdę zużywa tak dużo mniej prądu od LG? Jest ktoś kto miał takie porównanie? Jeśli już chcesz porównywać pompę 9kW LG z Panasem to raczej porównuj ją do modelu Aquarea SDC 9kW 1-fazowego a wtedy różnica w cenie nie będzie już taka drastyczna:P Natomiast TCap to mocna pompa z dwuśmigłowym agregatem dająca stałą moc grzewczą do -20 stopni. Pompę trzeba dobrać do zapotrzebowania na ciepło twojego domu. Pozdrawiam Tulisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Keller 12.01.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Witam. Podobno na wiosnę ma wyjść nowy model pompy LG. Ktoś,coś... Zewnętrzna jednostka jest bez zmian. Wewnętrzna jednostka ma wyświetlacz LCD i pompę obiegową z tworzywa. Sterownik jest łatwiejszy w obsłudze. To tak z oka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 12.01.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 Jeśli już chcesz porównywać pompę 9kW LG z Panasem to raczej porównuj ją do modelu Aquarea SDC 9kW 1-fazowego a wtedy różnica w cenie nie będzie już taka drastyczna:P Natomiast TCap to mocna pompa z dwuśmigłowym agregatem dająca stałą moc grzewczą do -20 stopni. Pompę trzeba dobrać do zapotrzebowania na ciepło twojego domu. Pozdrawiam Tulisko Dlatego pytam jaka jest różnica i ile zyskał na prądzie bo zakładam że panas się nie będzie tyle pocił co LG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 12.01.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2018 To inaczej jeżeli moj dom potrzebuje około 8-9kw mocy dokładnie nie mam policzone to czy warto dopłacać do panasa jeżeli minus 20 u nas raczej nie występuje zbyt często a w razie czego będę miał kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finch_pl 14.01.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2018 Po prostu policz sobie ile czasu brakującą moc pompa będzie pobierać z grzałek - pomnóż x ilość dni x ilość lat pracy pompy, a na koniec zastanów się czy różnicą pomiędzy panasem ci się zwróci.Przy -20 stopniach w LG z grzałką masz dalej 8,58 kW mocy grzewczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts