NC_PC 25.01.2018 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 CNC uważasz że aquarea 7kw będzie za słaba skoro polecasz mi model 9kw? Póki co mam dostęp do zakupu LG 9kw w mojej okolicy jednak zależy mi też ma komforcie nazwijmy to akustycznym a podobno panasonici chodzą ciszej, jak dla mnie to wtedy ta pompa może sobie chodzić nawet cała noc i tak ja będę miał za domem od strony garażu. 7kW przy Twojej powierzchni domu i podłóg..... słabo to widzę. do tego praca w G12w też wymaga większego zapasu mocy. Z powodu większej pompy nie ma żadnych niedogodności, w niczym to nie szkodzi, ale za mała może słabo się bujać jak np. spadnie Ci temp na termostacie z 23 na 22,5 st.C i pompa się włączy to zanim "bujnie" Twój dom to może temp spaść jeszcze poniżej 22,5st.C. Masz dużą podłogówkę z dużym bezwładem, dokładanie do tego małej pompy kończy się bardzo dużym czasem reakcji. Hałasem się nie przejmuj, przy otwartych oknach zimą nie śpisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 25.01.2018 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 7kW przy Twojej powierzchni domu i podłóg..... słabo to widzę. do tego praca w G12w też wymaga większego zapasu mocy. Z powodu większej pompy nie ma żadnych niedogodności, w niczym to nie szkodzi, ale za mała może słabo się bujać jak np. spadnie Ci temp na termostacie z 23 na 22,5 st.C i pompa się włączy to zanim "bujnie" Twój dom to może temp spaść jeszcze poniżej 22,5st.C. Masz dużą podłogówkę z dużym bezwładem, dokładanie do tego małej pompy kończy się bardzo dużym czasem reakcji. Hałasem się nie przejmuj, przy otwartych oknach zimą nie śpisz Będę miał około 170 mkw metrów ogrzewanych podłóg na 180 metrach powierzchni domu ale praktycznie 40 metrów to garaż, tam też jest przewidziana podłogowka ale wystarczy mi tam 5-10 stopni dalaj zadaje pytanie patrząc w katalog panasa - różnica między 7 a 9 kw jest znikoma przy temperaturach -7 i +2 dlatego jaki ma sens dopłacać do pompy 9kw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 25.01.2018 22:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Będę miał około 170 mkw metrów ogrzewanych podłóg na 180 metrach powierzchni domu ale praktycznie 40 metrów to garaż, tam też jest przewidziana podłogowka ale wystarczy mi tam 5-10 stopni dalaj zadaje pytanie patrząc w katalog panasa - różnica między 7 a 9 kw jest znikoma przy temperaturach -7 i +2 dlatego jaki ma sens dopłacać do pompy 9kw? Katalogowo największa jest przy -15st.C i -20st.C ale 9kW zupełnie inaczej chodzi szybciej się wkręca i inaczej moduluje. Też byłem tym zdziwiony bo tak na prawdę fizycznie to jest ten sam sprzęt tylko soft mają inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Będę miał około 170 mkw metrów ogrzewanych podłóg na 180 metrach powierzchni domu ale praktycznie 40 metrów to garaż, tam też jest przewidziana podłogowka ale wystarczy mi tam 5-10 stopni dalaj zadaje pytanie patrząc w katalog panasa - różnica między 7 a 9 kw jest znikoma przy temperaturach -7 i +2 dlatego jaki ma sens dopłacać do pompy 9kw? Oczywiście jesteś w 100% pewny,że nie będziesz miał baboli co do izolacji domu i że "fahowcy" nie dadzą izolacji na "placki".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 25.01.2018 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Oczywiście jesteś w 100% pewny,że nie będziesz miał baboli co do izolacji domu i że "fahowcy" nie dadzą izolacji na "placki".. Placki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.01.2018 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2018 Placki? To nie mamy o czym dyskutować skoro nie jesteś w temacie weź 9kw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 26.01.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 (edytowane) arturohio .Proponuje skontaktować się z kolegą PaRa , on ma podobną moc cieplną lecz mniejsze zapotrzebowanie na ciepło ; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?15342-p%C5%82yta-fundamentowa&p=7598033#post7598033 Pompa 7 kW moduluje od dużo niższej mocy Około 80 % Energii Na Ogrzewanie Budynku Przypada Na Temperatury > - 2 C , Proponuje ,abyś swoje dane zamieścił w stopce, dużo lepiej się czyta, i łatwiej o dobrą podpowiedź. Edytowane 26 Stycznia 2018 przez Andrzej5101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2018 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 To asolt "nie kłamie" ? Wakacje od FM były za krótkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 26.01.2018 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Jak myślicie, jest sens montowania regulatorów temperatury do każdego z pokojów / lub jeden na cały dom, czy to jest raczej zbędny wydatek, bo sterownik w pompie w zupełności wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 26.01.2018 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 czyli już nie można kupić pompy 9kW? Nie ma już LG w sprzedaży ma być za jakiś czas ale nie wiadomo jaka cena bo parametry LG9kW będą trochę słabsze niż tej która była teraz dostępna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 26.01.2018 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 czyli już nie można kupić pompy 9kW? Stoją u mnie 2 sztuki ale sprzedane na luty,, więcej już od LG nie można zamówić, powoli pojawia się trzecia gen. ale 9kW jeszcze nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturohio 26.01.2018 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 To nie mamy o czym dyskutować skoro nie jesteś w temacie weź 9kw... Jak już zacząłeś to teraz dokończę swoją myśl. Mam akurat dobrego znajomego który robi izolację etc. Może wg Ciebie trzeba na coś zwrócić uwagę to lepiej jak zrobię to przed montażem styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Busters 26.01.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Chodzilo mu o to zeby styropian kleic obwodowo a nie na placki, a dlaczego to chyba wiesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2018 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Jak już zacząłeś to teraz dokończę swoją myśl. Mam akurat dobrego znajomego który robi izolację etc. Może wg Ciebie trzeba na coś zwrócić uwagę to lepiej jak zrobię to przed montażem styro. Klejenie styro na tzw."placki" to duży błąd gdyż ciepło ze sciany będzie Ci bezkarnie uchodzilo na zewnątrz.Styro klei się na tzw."wianki" czyli po obwodzie. Właśnie dlatego nie patrzy się na suche obliczenia zapotrzebowania na ciepło czy obciążenia nie zdając sobie sprawy i nie wiedząc nic o poprawnym budowaniu. Od tego się zaczyna czyli lekturę forum proponuję na temat poprawnego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Busters mnie wyprzedził Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 26.01.2018 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Nigdzie na necie nie ma wzmianki o nowym LG, nawet dystrybutor na stronie nic nie wspomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 26.01.2018 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Dokładnie, a nie sądze żeby LG mogło pozwolić sobie na zastój w sprzedaży. Ja słyszałem tylko tyle że ma być wzrost cen od marca ale to jak ze wszystkim w budowlance na wiosne... Nigdzie na necie nie ma wzmianki o nowym LG, nawet dystrybutor na stronie nic nie wspomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 26.01.2018 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Jakieś sugestie co do mojego pytania? Jest sens? Jak myślicie, jest sens montowania regulatorów temperatury do każdego z pokojów / lub jeden na cały dom, czy to jest raczej zbędny wydatek, bo sterownik w pompie w zupełności wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2018 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 Jakieś sugestie co do mojego pytania? Jest sens? Zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manwithnoname 26.01.2018 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2018 a coś więcej? Zbędny wydatek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts