Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

W moim przypadku pompa obiegowa, aby zmieszać wodę załącza się co minute na czas 2 minut. Czy przypadkiem to nie za często? Można jakoś to zmienić? Jeśli tak to w jaki sposób i jaka częstotliwość jest optymalna? Mam III gen LG.

Tak już będzie tego nie zmienisz.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak już będzie tego nie zmienisz.

Nie prawda! Poproś o najnowszą aktualizacje oprogramowania, jest tam dodane sporo żeczy. min. Ustawienie opużnienia, wyłączenia, włączenia pompy wody.

Przedstaw sobie też przełącznik DIN nr 6,7 w pomie do góry, wyłącza to grzałki całkowicie i do defrosta już ich nie używa.

Jestem trochę przewrażliwiony, często zdarza się że moja jednostka zewnętrzna podczas postoju wydaje dźwięk o wysokiej częstotliwości. Jest on słyszalny w odległości maks 1m. Po uruchomieniu i wyłączeniu już tego dźwięku nie ma. Macie podobnie -boje się że to mogą być jakieś kondensatory :/

Nie prawda! Poproś o najnowszą aktualizacje oprogramowania, jest tam dodane sporo żeczy. min. Ustawienie opużnienia, wyłączenia, włączenia pompy wody.

Przedstaw sobie też przełącznik DIN nr 6,7 w pomie do góry, wyłącza to grzałki całkowicie i do defrosta już ich nie używa.

to świetna informacja :) mi załącza się co minute na okres 2 minut - zupełnie bez sensu. Skąd pobrać taką aktualizacje? i czy można samemu to zrobić?

Edytowane przez basix

W nowym oprogramowaniu wersja RMC 3.03.1a dodano min:

- ustawienie temp albo na wlocie albo wylocie

- ustawienia popy wody 1-60 min

- ustawienie wydajnosci pompy 10-100% co 10% (bardzo przydatne jak ktoś ma przewymiarowaną :)

- dodano licznik energii

- sezonowa temperatura automatyczna ( tam to jest tyle rzeczy ze jeszcze chwile mi zejdzie zanim to opanuje :) )

- i jeszcze kilka mniej lub bardziej przydatnych funkcji

- ustawienie wydajnosci pompy 10-100% co 10% (bardzo przydatne jak ktoś ma przewymiarowaną :)

- dodano licznik energii

- sezonowa temperatura automatyczna ( tam to jest tyle rzeczy ze jeszcze chwile mi zejdzie zanim to opanuje :) )

Wow , ale fajne funkcje :)

Zazdroszcze ..

A orientujesz się czy do starszej wersji LG Therma V (II generacji , czyli poprzednia generacja) są także jakieś aktualizacje ?

Edytowane przez kaszpir007

- dodano licznik energii

To wszystko można ustawić z poziomu użytkownika czy trzeba wchodzić do menu instalatora?

Jaki jest dedykowany pokojowy regulator temperatury do LG Therma V 3 gen? Nie jestem zadowolony z pogodówki i myślałem aby coś takiego zamontować. Czy Salus iT500 byłby ok?, a może ktoś z Was już coś posiada i jest zadowolony? Podłogówka nie jest podzielona na strefy. Zależy mi też na łatwym montażu i ustawieniu. Może być bezprzewodowy ale się nie upieram.

• 2 weeks później...
Czy jest prawdą, że na chwilę obecną jest problem z ustawieniem krzywej grzewczej tz. pompa włączy się dopiero poniżej 5stopni pomimo innych ustawień? generacja 3 oprogramowanie 3.0.3.1

Mam ten sam problem, oczywiście mamy na mysli temp. na plusie? zwolis, masz najnowsze oprogramowanie? Nic sie nie zgadza o czym pisze Migal...

Mam wersje 3.0.3.1a jest tam kilka nowych rzeczy ale np. regulacji czasu pracy pompy wymuszenia nie ma są tylko obroty, nie ma też testu pompy.Na stronie lg jest nowa instrukcja do pobrania. w instrukcji rzeczywiście są te wszystkie ustawienia. Część może być po podłączeniu peryferiów lub jest dostępna w pompie typu monoblok .Może ważna jest mała literka na końcu numeru wersji sterownika u mnie jest ''a'' .

U mnie jest tez 3.0.3.1a i ogólnie nie ma szalu co do poprzedniej wersji. Moze faktycznie Zmiany dotyczą monoblocka. Na szczescie harmonogram dobrze działa i mozna samemu ustawic pompę bo pogodowka to jakaś porażka. Powiedzmy kiedy jest bliżej 0 to działa a gdy jest na plusie to trzeba przełączyć na grzanie manualne i nie wiem czy całkowicie nie zrezygnować z pogodowki do czasu jak naprawia błąd. A molgem dołożyć 5 tys i brać Buderusa :)