Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

Drodzy,

nowy na forum takze Witajcie i najlepszego w 2019.

krotkie pytanie podstawowe - ktore 3 przyciski nalezy wcisnac, aby wejsc w menu serwisowe Thermy V III generacji?

U mnie jest tez 3.0.3.1a i ogólnie nie ma szalu co do poprzedniej wersji. Moze faktycznie Zmiany dotyczą monoblocka. Na szczescie harmonogram dobrze działa i mozna samemu ustawic pompę bo pogodowka to jakaś porażka. Powiedzmy kiedy jest bliżej 0 to działa a gdy jest na plusie to trzeba przełączyć na grzanie manualne i nie wiem czy całkowicie nie zrezygnować z pogodowki do czasu jak naprawia błąd. A molgem dołożyć 5 tys i brać Buderusa :)

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć w jaki sposób podłączyć SALUS rt310i do Therma V ? Chciałbym mieć możliwość sterowania za pomocą aplikacji w smartfonie

Niestety nie pomogę Ci kolego, podejrzewam że mało jest osób które wiedzą jak to wykonać i skonfigurować aby działało poprawnie.

Tak przy okazji, działa Ci pogodówka poprawnie?

U mnie (i nie tylko zresztą) tryb automatyczny nie działa jak powinien. Jednostka zewnętrzna praktycznie chodzi cały czas a jak jest za ciepło na dworzu (powiedzmy + osiem stopni) to nie chce się w ogole załączyć. Wiem że to kwestia sterownika. Aktualnie grzeje według harmonogramu z ręcznie ustawioną temperaturą na wyjściu. Pompa załącza się 3 razy na dobe po 2 godziny + 2x na CWU i jest ok. W domu ciepło a to najważniejsze.

Nie wiem a może to normalne aby w trybie automatycznym jednostka chodziła prawie cały czas? Z tym że zużycie prądu wtedy jest większe...

Niestety nie pomogę Ci kolego, podejrzewam że mało jest osób które wiedzą jak to wykonać i skonfigurować aby działało poprawnie.

Tak przy okazji, działa Ci pogodówka poprawnie?

U mnie (i nie tylko zresztą) tryb automatyczny nie działa jak powinien. Jednostka zewnętrzna praktycznie chodzi cały czas a jak jest za ciepło na dworzu (powiedzmy + osiem stopni) to nie chce się w ogole załączyć. Wiem że to kwestia sterownika. Aktualnie grzeje według harmonogramu z ręcznie ustawioną temperaturą na wyjściu. Pompa załącza się 3 razy na dobe po 2 godziny + 2x na CWU i jest ok. W domu ciepło a to najważniejsze.

Nie wiem a może to normalne aby w trybie automatycznym jednostka chodziła prawie cały czas? Z tym że zużycie prądu wtedy jest większe...

A nie czasami winna jest delta i zbyt wysoka temperatura powrotu , na tyle wysoka że pompa (spreżarka) nie uruchomi się ?

Dużo zależy od samej krzywej grzewczej ...

U mnie w LG mam ustawioną krzywą grzewczą +15/28 -15/35 + termostat bezprzewodowy Salusa.

Działa bardzo dobrze.

Ustawione mam "podbicie temperatury" w tanich godzinach i większość prądu pobierane jest właśnie w II taryfie.

Jaką z temperaturą stałą grzejesz ? Rozumie że wyłacza Ci pompę termostat jak osiągnie żądaną temp ?

A nie czasami winna jest delta i zbyt wysoka temperatura powrotu , na tyle wysoka że pompa (spreżarka) nie uruchomi się ?

Dużo zależy od samej krzywej grzewczej ...

U mnie w LG mam ustawioną krzywą grzewczą +15/28 -15/35 + termostat bezprzewodowy Salusa.

Działa bardzo dobrze.

Ustawione mam "podbicie temperatury" w tanich godzinach i większość prądu pobierane jest właśnie w II taryfie.

Jaką z temperaturą stałą grzejesz ? Rozumie że wyłacza Ci pompę termostat jak osiągnie żądaną temp ?

Krzywą grzewczą ustawiał moj instalator - jak będe w domu to sprawdzę parametry.

Aktualnie nie wyłącza mi pompy termostat tylko ustawiłem sobie harmonogram że włącza i załącza mi grzanie w określonych godzinach. Na wylocie mam 30 stopni. Na początku chodziła cały czas i wyłączała mi się jak woda osiągnęła określoną temperaturę ale teraz ustawiłem sobie harmonogram i załączam grzanie od 5:30 do 7:00, potem od 10:30 do 12:00 oraz od 14:00 do 16:30. Jak jest w okolicy 0 stopni na dworzu to wieczorem mam w domu jakieś 21 stopni ale bywa róznie bo ostatnio jak było zimniej ( -6, -9) na dworzu to w domu też było chłodniej np. 19 stopni...

Marzy mi się aby tak to wszystko ustawić aby działało automatycznie i ekonomicznie. Mój instalator chyba sobie nie radzi z tematem - oczywiście jest licencjonowanym instalatorem LG, nawet ma u siebie w domu ( stary model jak Twój), ale jak na razie nie udało mu się ustawić urządzenia tak żebym był zadowolony

Edytowane przez basix

Krzywą grzewczą ustawiał moj instalator - jak będe w domu to sprawdzę parametry. m był zadowolony

Pompa na automacie się nie włączy jak ustawienia krzywej są "za niskie".

Ustaw na początek takie ustawienia jak u mnie.

Jak masz termostat dodatkowy to ustawiasz na nim temperaturę jaką chcesz mieć i .... zapominasz ..

Jak masz II taryfy to można ustawić aby podbijał grzanie w II taryfie , aby koszty były jeszcze niższe ...

U mnie na termostacie zewnątrznym (Salus) mam ustawione w tanich godzinach (taryfa G12w) grzanie do 22,6 a w I taryfie do 22 stopni.

Głównie działa sobie w II taryfie.

I jest tanio , bezobsługowo i dom się ani nie przegrzewa anie nie wychładza.

Pompa na automacie się nie włączy jak ustawienia krzywej są "za niskie".

Ustaw na początek takie ustawienia jak u mnie.

Jak masz termostat dodatkowy to ustawiasz na nim temperaturę jaką chcesz mieć i .... zapominasz ..

Jak masz II taryfy to można ustawić aby podbijał grzanie w II taryfie , aby koszty były jeszcze niższe ...

U mnie na termostacie zewnątrznym (Salus) mam ustawione w tanich godzinach (taryfa G12w) grzanie do 22,6 a w I taryfie do 22 stopni.

Głównie działa sobie w II taryfie.

I jest tanio , bezobsługowo i dom się ani nie przegrzewa anie nie wychładza.

Pisząc o termostacie zewnętrznym (Salus) masz na myśli sterownik pokojowy?

Niestety nie mam takiego urządzenia.

• 2 weeks później...

Opinia o LG Therma V 9KW po dłuższym użytkowaniu ...

We wrześniu 2017 miałem montowaną pompę LG Therma V 9KW II-generacji.

Wykonanie pompy na wysokim poziome. Materiały wysokiej jakości. Części wewnątrz znanych producentów. Elementy z miedzi , mosiądzu , widać że miało być trwałe i długowieczne.

Pompa ciśnienie trzyma idealnie. Podczas pracy , podczas postoju idealnie takie same ciśnienie. Bardzo dobrze to świadczy o pompie.

Silniki użyte w pompie też powinny być długowieczne BLDC. Sprężarka dwurotacyjna BLCD.

Widać że do tego modelu nie dorwali się ekonomiści i nie szukano jeszcze oszczędności ..

Sterowanie może nie jakiejś najcudowniejsze ,ale dla mnie jest ok.

Ze zużycia energii przez pompę też jestem zadowolony.

Największą jak dla mnie wadą tej pompy jest jednak bardzo uboga ilość ustawień a jeśli chodzi o jakieś ustawienie algorytmu pracy to nie ma żadnych ustawień. No może nie do końca. Jest w menu serwisowym tak zwana "termika" co jest niby odpowiednikiem delty , tyle że w LG "termika" jest zmienna i pompa tak kombinuje aby delta była jak najniższa ...

Niestety przy małym zapotrzbowaniu (temperatury plusowe) robi się problem , bo algorytm głupieje i pompa zaczyna taktować ...

Można się ratować grzaniem czasowym ale nie zawsze to pomaga ...

Pompa dobrze działa u mnie jak jest zimno , wtedy świetnie moduluje moc. Niestety jak jest powyżej 0 zaczynają się schody.

Grzałka wyłączona , bo pompa spkojnie daje radę nawet przy -25 stopni bez wspomagania się grzalkami.

Pompa w moim domu jest stanowczo za mocna. Sądzę że spokojnie by starczyła mi pompa 5KW.

U CNC dom ma spor większe zapotrzebowanie na energie i widzę że pompa sobie radzi dużo lepiej niż moja :(

Ja żałuję że posłuchalem "fachowców' którzy radzili przewymiarować pompę aby korzystać z II taryfy bo okazało się że w moim przypadku zakup przewymiarowanej pompy był błędem.

Proponuję kupić pompę na styk albo delikatnie mocniejszą i nie przesadzać z mocą.

Wszyscy zalecają wziąć mocniejszą "w razie czego" a może się później okazać że pompa ma za dużą moc , niezbyt dobry algorytm i sobie nie radzi jak jest za mały odbiór ..

Więc warto nie przesadzić , bo potem mogą być kłopoty.

Edytowane przez kaszpir007

Wg mnie z nową LG jest wszystko ok. W menu serwisowym trzeba ustawić dla CWU Aktywacja, stop, opóżnienie wł. grzałki. Do 45 oC CWU grzane tylko sprężarką.

Witam. A można dokładniej jak ustawić żeby grzałka nie włączała się przy grzaniu wody. I czy pompa działa poprawnie jak jest ustawiona na ''pogodówce'', wydaje mi się, że jest problem ( różne ustawienia krzywej i jak jest temp. na plusie to nie chce wystartować). Mam zamontowaną ale nie mieszkam a jak jestem to nie do końca jestem w stanie to sprawdzić.

• 2 weeks później...
Witam. A można dokładniej jak ustawić żeby grzałka nie włączała się przy grzaniu wody. I czy pompa działa poprawnie jak jest ustawiona na ''pogodówce'', wydaje mi się, że jest problem ( różne ustawienia krzywej i jak jest temp. na plusie to nie chce wystartować). Mam zamontowaną ale nie mieszkam a jak jestem to nie do końca jestem w stanie to sprawdzić.

Mam nowy model pompy i potwierdzam, że Twój przypadek nie jest wyjątkiem. Jestem po pierwszym sezonie grzewczym i uważam, że pogodówka nie działa jak powinna. Musiałem z niej zrezygnować całkowicie bo wystarczy że jest +3 na dworzu i pompa nie chce wystartować. Całą zimę grzeje manualnie według ustalonego harmonogramu z stałą temp. na wyjściu i jest ok. Mam nadzieje że naprawią ten błąd aktualizacją oprogramowania bo ten problem występuje we wszystkich najnowszych urządzeniach.

Mam taką propozycję, co sądzicie ?

Pompa ciepła LG Therma-V 9kW 16700 zł

Zbiornik 200L 1800 zł

Bufor 100l 850 zł

Części (rury, kształtki, zawory, grupa bezpieczeństwa do CWU,zawór 3D, elementy instalacji eketrycznej, przewody, licznik, skrzynka, bezpieczniki…..) około 2500 zł

Razem około 21850 zł brutto 8% VAT

Tylko teraz czytam że są problemy ze sterownikiem i zaczynam wątpić ?