Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LG Therma V nowy - stary gracz na rynku pomp ciepła. Modele od 3kW do 16kW mocy

NC_PC

Recommended Posts

Czesc,

takie pytanie (jestem niestety bardzo zielony w tych tematach) - czy to jest normalne/prawidlowe, ze mimo iz pompa ciepla (LG therma v) jest wylaczona (wlaczone tylko grzanie CWU) to w grzejnikach slychac ze krazy/pompowana jest tam woda (poniewaz sa zawory przy grzejniku w polowie skrecone to slyszalny jest szum wody)

Woda w/i grzejniki sa zimne, ale jak na chlopski rozum to zakladalbym, ze w trybie tylko CWU nie powinno tam byc zadnego ruchu/przeplywu? Bo powinny byc jakies 2 obiegi niezalezne?

Jest w instalacje wpieta pompa Grunfosa, ale na tym konczy sie moja wiedza.

Moze ktos cos podpowie

Z tego co piszesz masz dodatkową pompę . Przy normalnej nieskomplikowanej instalacji starczy pompa obiegowa wbudowana w samą pompę ciepła i nią steruje elektronika pompy ciepła.

U Ciebie zapewne pompa dodatkowa jest wlączona na stałe , więc cały czas działa nawet jak nie ma takiej potrzeby.

Zapewne po prostu poza sezonem grzewczym należy ją odłączyć od zasilania i problem zniknie ..

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co piszesz masz dodatkową pompę . Przy normalnej nieskomplikowanej instalacji starczy pompa obiegowa wbudowana w samą pompę ciepła i nią steruje elektronika pompy ciepła.

U Ciebie zapewne pompa dodatkowa jest wlączona na stałe , więc cały czas działa nawet jak nie ma takiej pot(...).

Co to jest nieskomplikowana instalacja? Piętrowe 165m2 , 100% podlogowki obsłuży pompa bez dodatkowej pompy?

około 25L/min jest optymalnie

Dziękuję za odpowiedź.

Mam jeszcze jedno pytanie techniczne. W jakim celu podawana jest minimalna odległość pomiędzy jednostkami wewnętrzną i zewnętrzną? Czy należy "sztucznie wydłużać długość instalacji freonowej jeśli ta odległość jest mniejsza niż podaje producent?

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
No dobra, skoro nikt nie ma instrukcji to może podpowiecie czego dotyczą następujące pozycje w ustawieniach serwisowych:

- inteligentna siatka (SG),

- TH on/off ………….. Typ0 typ1 typ2,

- CN_CC,

- wymuszenie pracy,

- CN_EXT,

- Pompy podczas ogrzewania.

https://www.lg.com/pl/wsparcie/wsparcie-produktowe/lg-HN1616.NK3

W instrukcji montażu są opisane terminy, o które pytasz.

Jaki polecacie regulator pokojowy dla naszej pompy?

Zastanawiam się nad Salus 091FL lub Auraton 2030 z tym że oba nie maja możliwości sterowania grzaniem ciepłej wody użytkowej i teraz nie wiem czy będą kompatybilne...

Pytanie czy będzie działać harmonogram w pompie dla CWU gdy będzie podłączony regulator pokojowy dla grzania podłóg?

Mam Salusa. Działa bez problemowo. CWU, ustawione na sterowniku. Salus stoi w pokoju i steruje ogrzewaniem podłogowym. Łączy się bez problemu.

Mam inny problem z pompą. Wydaje mi się że siadło podtrzymanie pamięci w pompie. Po wyłączeniu prądu siada zegar i rozprogramowuje się ustawienie CWU. Co za tym idzie jak nie przypilnuje pompa chodzi przy grzaniu CWU kiedy chce, nie koniecznie w II taryfie. Niestety w lipcu dopiero serwis i chyba do tego czasu muszę się przemęczyć.

Mam Salusa. Działa bez problemowo. CWU, ustawione na sterowniku. Salus stoi w pokoju i steruje ogrzewaniem podłogowym. Łączy się bez problemu.

Mam inny problem z pompą. Wydaje mi się że siadło podtrzymanie pamięci w pompie. Po wyłączeniu prądu siada zegar i rozprogramowuje się ustawienie CWU. Co za tym idzie jak nie przypilnuje pompa chodzi przy grzaniu CWU kiedy chce, nie koniecznie w II taryfie. Niestety w lipcu dopiero serwis i chyba do tego czasu muszę się przemęczyć.

czyli w sterowniku pompy ustawiasz sobie czas (poprzez harmonogram) kiedy ma grzać CWU i się przełącza bez problemów?

wydaje mi się że co do nie trzymania pamięci to musi tam być jakaś bateria :)

Witam

Od dwóch miesięcy mam lg 12 kw hu121u33/hn1616nk3 i ponieważ zrobiło się ciepło chciałem włączyć chłodzenie.I tu pojawił się problem bo na sterowniku w miejscu gdzie wg instrukcji powinny być trzy tryby tzn ogrzewanie automatyczny i chłodzenie są tylko dwa ogrzewanie i automatyczny. Chłodzenia brak. Pompę instalował mi znajomy chłodnik więc z tej strony raczej pomocy nie uzyskam. Miał ktoś może taki problem ? może chłodzenie włącza się jakoś w trybie serwisowym ? Ewentualnie jakiś inny pomysł...